De veroordeling volgt op de moord op twee mensen op zorgboerderij Tro Tardi en de moord op een schoenmaker in Vlissingen. S. krijgt vrijwel geen kans op vrijlating, aangezien deskundigen stellen dat zijn persoonlijkheidsstoornis niet te genezen is.
Op 6 mei 2022 schoot S. de 34-jarige medewerker Nathalie en de 16-jarige cliënte Ann-Sofie dood op de zorgboerderij waar hij zelf tot 2017 werkte. Twee andere slachtoffers raakten zwaargewond.
Twee dagen eerder had S. de 60-jarige Johan Quist, een schoenmaker uit Vlissingen, om het leven gebracht. Hij had via een datingsite een afspraak met Quist gemaakt, waarna hij seks met hem had. Vervolgens schoot hij de geblinddoekte en vastgebonden man door het hoofd en liet een briefje achter met de tekst: 'Kirsten, 4 mei, fuck you'.
De rechtbank legde 40-jarige man uit Oud-Alblas in eerste instantie levenslang op, maar zowel S. als het OM ging in beroep. In hoger beroep werd 30 jaar cel en tbs met dwangverpleging als straf opgelegd.
Motief
In de jaren voorafgaand aan de moorden kampte S. met een persoonlijkheidsstoornis die zijn gedrag sterk beïnvloedde. Hij had een relatie met Kirsten, een cliënte van de zorgboerderij, maar deze liep stuk. S. voelde zich afgewezen door haar, wat leidde tot obsessieve gedachten en stalkgedrag. Hij stuurde haar bedreigende berichten, waaronder een foto van een wapen en een skelethandschoen.
Daarnaast had S. problemen op zijn werk op de zorgboerderij, waar hij zich niet gewaardeerd voelde. Hij gaf aan behandeld te worden als "een debiel", wat zijn frustraties en woede vergrootte.
Tbs met dwangverpleging en behandeling
Deskundigen gaven aan dat S's geestelijke toestand niet te genezen is, maar dat tbs-behandeling na een lange gevangenisstraf nog wel effectief kan zijn.
John S. zelf gaf tijdens de zitting aan dat hij na 30 jaar gevangenisstraf geen behoefte had aan verdere behandeling. "Wat heb ik aan een behandeling na 30 jaar? Dan kun je me net zo goed gelijk afschieten!", zei hij.
- Het AD
- NL Beeld / Patrick van Emst