Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Moordende Poolse oud-MMA-vechter leefde mogelijk als bouwvakker in Nederland

De 43-jarige Pool werd gezocht voor een dubbele moord in 2005.

Poolse

De Pool stond sinds enige tijd op de 'Europe's Most Wanted'-website en werd gezocht wegens een dubbele moord in 2005 in zijn thuisland. Volgens Poolse media vluchtte hij na de moorden naar Nederland, waar hij mogelijk de laatste jaren als bouwvakker leefde. De rechtbank in Amsterdam besluit naar verwachting snel over zijn uitlevering.

MMA'er die dubbele moord pleegde

De Nederlandse politie spreekt over de aanhouding van 'een gerenommeerd oud-MMA (mixed martial arts)-vechter', zo is te lezen bij de NOS. Verschillende Poolse media stellen dat het om hun 43-jarige landgenoot Rafal Pacyna gaat.

Volgens de website van Interpol werd Pacyna gezocht voor 'moord en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel'. Het misdrijf waar de Pool zich schuldig aan heeft gemaakt is een dubbele moord op een man en een vrouw in 2005. Pacyna sloeg beide slachtoffers dood in hun eigen huis. De reden daarvoor is nog altijd onduidelijk. Enkele dagen later stak hij het desbetreffende huis in brand, om vervolgens het land te ontvluchten.

Dat de 43-jarige MMA'er verantwoordelijk is voor de brute daden, staat volgens de Poolse rechtbank wel vast. Deze veroordeelde hem in 2019 bij verstek - Pacyna was toen al spoorloos - tot een levenslange gevangenisstraf.

Nederland

Er bestonden al langer vermoedens dat de Pool zich schuilhield in Nederland, maar eerdere pogingen hem op te sporen liepen op niks uit. Toen Pacyna op de lijst met meest gezochte Europese criminelen werd geplaatst, kwam de zaak echter in een stroomversnelling. Nieuwe aanwijzingen uit zowel Polen als Nederland leidden de opsporingsdiensten uiteindelijk naar het Brabantse Schijndel, waar Pacyna op zaterdag 3 februari werd ingerekend.

Poolse media melden dat de voormalig MMA-vechter mogelijk in Nederland werkte als bouwvakker. Dit is niet bevestigd door de Nederlandse autoriteiten. De Amsterdamse rechtbank buigt zich over de mogelijke uitlevering van Pacyna. De veroordeelde moordenaar is inmiddels van Interpols Most Wanted-lijst afgehaald.

Misdaad
  • NOS
  • Interpol