Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

FastNL jaagt met succes op voortvluchtige criminelen

Ze zijn vindingrijk, bedienen zich van de modernste snufjes en hebben geduld. De mannen en vrouwen van FastNL sporen voortvluchtige criminelen op en hebben daarmee steeds meer succes. “Niemand is onvindbaar,” zo stellen ze en er zijn inmiddels genoeg criminelen die daarover kunnen meepraten. Onder hen Errol H.V., hoofdverdachte van de grote diamantroof op Schiphol. Hij kon onlangs op Ibiza worden aangehouden. Ook in deze zaak had FastNL de langste adem.

FastNL

Misschien viel hij helemaal niet op, daar in het Brabantse Schijndel. En dat was precies de bedoeling van de 43-jarige Rafal Pacyna. Want de breedgeschouderde Pool droeg geheimen met zich mee. Eén daarvan was dat hij een andere naam had aangenomen. Niemand in zijn omgeving wist dat de onopvallende klusjesman in zijn thuisland alle schepen achter zich had verbrand. Sterker nog, hij zette er al jaren geen voet meer aan de grond. Rafal leefde volledig onder de radar.

Weinig mensen in Schijndel en omgeving die door Pacyna een keuken hebben laten plaatsen, zullen hebben beseft dat ze een moordenaar over de vloer hebben gehad. Want dat was de reden waarom de Pool als een schim door het leven ging. Op oudejaarsavond 2005 sloeg Pacyna met een vleesbijl de hersens in van de 59-jarige Jadwiga en de 47-jarige Tadeusz. Eerstgenoemde was de eigenaresse van een pand waarin de destijds 26-jarige Pacyna een ruimte had gehuurd voor zijn kippenhandel. Toen het bedrijf door vogelgriep te gronde ging en Pacyna financieel in zwaar weer belandde, was er ruzie ontstaan over een betalingsachterstand. Dit was voor de Pool aanleiding geweest om de huisbazin dan maar te vermoorden. Conciërge Tadeusz had de pech dat hij als getuige op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was en werd eveneens uitgeschakeld. Na zijn gruweldaad stak Pacyna de woning in brand om eventuele sporen uit te wissen.

Toch was het voor de politie niet al te moeilijk om de dader op te sporen. Pacyna had zowel een motief (het huurgeschil) als de gelegenheid (hij kende het slachtoffer). Bovendien bleek uit telefoongegevens dat de Pool kort voor de moordpartij nog had gebeld met Jadwiga. Met de toen 26-jarige Mariusz Z. kwam er gaandeweg het onderzoek een tweede verdachte in beeld, die volgens justitie Pacyna had geholpen bij de dubbele moord. Er volgden meerdere rechtszaken. Bij de eerste, in 2008, werden beide mannen schuldig bevonden en tot levenslang veroordeeld. In 2015 werden de mannen in hoger beroep onschuldig bevonden en vrijgelaten. Weer een paar jaar later, in 2019, werd Mariusz Z. definitief vrijgesproken en Rafal Pacyna opnieuw tot levenslang veroordeeld, een vonnis dat in 2021 werd bekrachtigd. Maar toen was de Pool er al vandoor. En waarheen wist niemand.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Er waren wel vermoedens. Als voormalig MMA-vechter had Pacyna overal in Europa contacten, met name in Nederland. Het had er alle schijn van de veroordeelde moordenaar onder een andere identiteit en met mogelijk zelfs een ander uiterlijk de wijk had genomen en ergens in Nederland was ondergedoken. Maar waar? Dat bleef lang onduidelijk, totdat Pacyna in november 2023 op de site van Europe’s Most Wanted werd geplaatst. Toen ging het opeens snel. Er kwam tips uit zowel Polen als Nederland. En er werden zelfs locaties genoemd. Het net rond Pacyna leek zich eindelijk te gaan sluiten.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • ANP, Politie, E.A.