36 uur aan één stuk quizzen, waar doe je jezelf aan?
“Geen idee, dat maakt het juist zo leuk. Ook het steggelen met John de Mol over de titel. Want is het nou een quizmarathon of een marathonquiz?”
Nou?
“In mijn beleving bestaat een quizmarathon uit verschillende quizzen en is een marathonquiz één lange quiz. Dat zei ik ook tegen John en zijn team, waarna hij meteen begon te glunderen. Hij had een quiz van 16 afleveringen met dezelfde kandidaten voor ogen om te zien wie dat het langst volhoudt. Maar opeens dacht zijn team: daar moeten we dus écht een marathon van maken. Als in: alles in één keer opnemen, 36 uur achter elkaar. En daar maak je dan 16 afleveringen van. Briljant idee, zei ik tegen John, maar niet met mij. Wij allebei lachen.”
Toch ging je overstag.
“Ik stelde voor om het met zes presentatoren te doen. Want het gaat er natuurlijk niet om dat de presentator het zwaar krijgt, maar de kandidaten. Toen keken John en ik elkaar weer aan en moesten we weer allebei grinniken. Toen wist ik al hoe laat het was: de presentator moet óók naar de klote gaan, da’s natuurlijk veel leuker. Eerlijk is eerlijk, dan heb je ook wel een leuk spelletje. Vergelijk het met een potje Risk met vrienden. Je begint om een uurtje of acht ’s avonds, rond een uurtje of twee ’s nachts doe je nog een spelletje en voor je het weet komt de zon weer op. Dat is het eigenlijk.”
'Kandidaten kunnen best 24 uur en zelfs langer scherp blijven volgens de wetenschappers. Grote kans dat de presentator eerder omvalt'
Spijt?
Lacht: “Nee hoor, ik hou wel van het avontuur, zeker op tv. Kijk, in de tv-wereld is alles dood geformatteerd, dus ik denk dat het juist goed is dat er nu eens dingen gebeuren die je niet helemaal kunt voorspellen of in de hand hebt. Ik zei nog: Na aflevering vijf kun je de vragen uit aflevering één gewoon weer stellen, dat weten de kandidaten toch niet meer. Maar dat gaat waarschijnlijk niet zo zijn. Het schijnt dat mensen best 24 uur en zelfs langer scherp kunnen blijven. Vooraf zijn er ook wetenschappers geraadpleegd om te kijken wat verstandig is en wat vooral niet, maar die zeiden allemaal: het zal allemaal wel meevallen. Grote kans dat de presentator eerder omvalt dan de kandidaten.”
Maak je je zorgen?
“Een autocue voorlezen is nou niet het allermoeilijkste presenteerwerk hè. Ik hoop vooral dat ik de namen van de kandidaten kan blijven herinneren. Dat ik niet na twaalf uur denk: hoe heet jij ook alweer?”
Hoe lang ging je op hoogtestage om te trainen voor deze marathon?
“Daar had ik helemaal geen tijd voor. Vlak voor de opnames was nog de Grand Prix van Brazilië, dus ik was weer vier avonden in de week bij Ziggo te zien. Slechte voorbereiding zou je zeggen, maar ik krijg daar juist energie van. Daarbij leef ik gezond, sport ik vier keer in de week, heb ik een personal trainer, drink ik nauwelijks en rook ik niet, dus ik ben wel fit. Anders gezegd: ik ben nog lang niet versleten.”
Tv-recensente Tina Nijkamp zei dat het zowel voor Talpa als voor jou heel goed is dat je weer terug bent bij SBS6. Heeft ze gelijk?
“Ja tuurlijk! Kom op, als ze je op je 64ste überhaupt nog willen hebben, moet je heel erg in je handjes knijpen hè.”
Is dit je laatste kans om weer iets nieuws te proberen?
“Dat zou zomaar kunnen. Iemand zei laatst tegen mij: Dit is misschien weer een kans op heel veel kijkers. Ik mag het misschien niet zeggen, maar dat interesseert mij werkelijk geen hol. Ik maak dingen omdat ik die leuk, belangrijk of avontuurlijk vind. Dat heb ik altijd gedaan. Leuk om te maken, leuk om naar te kijken of het moet ergens over gaan, en dan het liefst alle drie. Of daar vervolgens naar wordt gekeken, is niet aan mij. Ik heb programma’s gemaakt, Kamphues maakt vrienden bijvoorbeeld, die lovende recensies kregen, maar als er 500.000 mensen naar keken is het veel. Is mij dat dan minder dierbaar dan De Reünie waarmee ik op de publieke omroep drie miljoen kijkers trok? Of die eerste kampioensrace van Max Verstappen met zes miljoen kijkers? Nee. Die dingen hebben niks met elkaar te maken. Echt helemaal niks.”
Vind je kijkcijfers niet belangrijk?
“O jawel hoor, ze bepalen voor een groot deel of ik volgende week nog werk heb en of je kunt doen waar je zin in hebt. Zodra er geen mensen meer naar een programma als Crashen in de keuken kijken, dat ik samen met Robert Doornbos in mijn eigen keuken maak, dan komt er binnenkort echt wel iemand van Ziggo langs die zegt: Kun je niet eens iets anders maken dan die troep? Ik realiseer mij heel goed hoe het spelletje werkt, maar voor mijn motivatie maakt het niet uit. Voor mijn ego wel.”
Waar ligt je hart?
“Bij dingen verzinnen en dingen maken. En dan vervolgens níét bij tien loketten langs moeten om het te mogen uitzenden. Anders dan in het theater, waar een deel van mijn hart ligt, is er bij tv vaak geen doorkomen aan. In het theater hoef je niet aan 180 mensen uit te leggen wat je wilt maken, daar máák je het gewoon. Of dat een succes is, is natuurlijk een tweede.”
Drie jaar geleden vroeg je je in een interview met het AD af of je nog wel salonfähig bent, hoe lang je er nog toe doet. Weet je het antwoord inmiddels?
“Precies dáárover gaat mijn nieuwe theatervoorstelling. Er komt namelijk een dag dat je er niet meer toe doet. En die dag komt alleen maar dichterbij. Maar ik ben blij dat die voorlopig even is uitgesteld.”
'Ik kijk als een kind naar de wereld, zeggen ze. Maar als ik 's ochtends stram mijn bed uit kom, denk ik: Kamphues, je bent echt wel 64'
Je zei in datzelfde interview dat ze beter ‘een blond wijf met dikke tieten’ voor de camera konden neerzetten in plaats van jou. Heb je dat gevoel nog steeds?
“Zeker, maar dat geeft niet. Het klinkt misschien raar, maar ik ben niet getrouwd met de televisie. Ik woon er wel al heel lang mee samen, dat wel. Kennelijk is tv mijn natuurlijke habitat, maar in de afgelopen jaren kon ik daar niet altijd mijn creatieve diepgang in kwijt. Dat kan ik overigens ook niet in deze quizmarathon, dus er moet wel nog iets anders bij.”
Veel mensen dachten dat je zó op je plek bij de Formule 1-uitzendingen zat dat je daar je pensioen wel zou halen.
Lacht: “Dat dachten wel meer mensen. Jos Verstappen bijvoorbeeld. Sinds het eerste jaar van Max in de Formule 1, 2015, zit ik bij Ziggo. Max heeft mij groot gemaakt, zegt Jos altijd lachend. Daar moet ik dan ook weer om lachen, omdat mijn leven uit meer dan alleen maar raceautootjes bestaat. Ik maak tv, theatervoorstellingen en ik schrijf boeken, omdat ik daar óók veel van mezelf in kwijt kan.”
Zien mensen dat te weinig?
“Wat ik lastig vind is dat je al heel snel in een hokje zit waarin je weliswaar heel veel kansen krijgt, maar alleen maar in die bepaalde richting. Dat betekent dus dat er ook heel veel kansen in een andere richting aan je neus voorbijgaan. Of gewoon opdrogen. De Reünie heeft in de ogen van de kijker een serieuze televisiemaker van mij gemaakt, maar ook voor dat programma geldt: als ik dat mijn hele leven zou moeten maken, zou ik daar ook ongelukkig van worden.”
Hoeveel mensen weten nog dat je in de jaren negentig bij Kopspijkers zat?
“Echt niemand. Ik merk dat geheugen heel selectief is. Toen ik De Reünie deed, had niemand het meer over Kopspijkers. En nu ik Ziggo Sport Race Café doe, herinnert niemand zich De Reünie nog. Dat mensen naar me toekomen en vragen of ik nog meer dingen op tv heb gedaan. De Reünie, dat kenden ze wel ja. Met die kale man en dat brilletje. Ja! roep ik dan, dat was ik! En andersom geldt hetzelfde. Dat mensen die De Reünie nog kennen aan mij vragen of ik nog wat doe op tv. Ja, vier keer in de week!”
Je bent 64, maar de jaren lijken bij jou niet te tellen.
“Iemand zei ooit tegen mij: je kunt nog steeds met de verwondering van een kind naar de wereld kijken. Dat vond ik wel een mooi compliment. Maar ik ben echt wel volwassen, hoor. Als ik ’s ochtends stram mijn bed uit kom, denk ik heus weleens: Kamphues, je bent echt wel 64. Ik doe er alles aan om geestelijk en fysiek gezond te blijven. Dat lukt tot nu toe vrij aardig, al weet ik ook dat je dat niet altijd in de hand hebt. Ik zie ook om mij heen dat de levenslust snel verdampt zodra je fysieke problemen krijgt. Dan is de lol er snel van af, kan ik je vertellen. Dan word je cynisch en dat ben ik gelukkig nog niet.”
Ben je niet gewoon een mazzelpik?
“Gezondheid heb je voor een deel in eigen hand, maar succes overkomt je. Mij in ieder geval wel. Ik bedoel: Formule 1 is niet dankzij mij een succes, maar je wordt er wel door meegesleurd. Hartstikke leuk natuurlijk, maar op een gegeven moment kom je aan niks anders meer toe. Dan begint het toch weer te kriebelen. Dan ga je een boek schrijven, maak je een theaterprogramma en komt er iemand langs die vraagt of je ook niet iets anders wilt doen. Weet je wat ik laatst tegen zo iemand zei? Quizmaster zijn is niet mijn toekomst.”
En nu doe je het zo’n 36 uur achter elkaar!
“Onwijs leuk ja, dan ben ik er ook weer zo snel mogelijk van af!”
Lotto De Quizmarathon is sinds 18 november vier weken op rij van maandag tot en met donderdag om 20.30 uur te zien op SBS6.
Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?
Abonneer nu en profiteer!
Probeer direct- Clemens Rikken