Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Henk Strootman

MISDAADCOLUMN: Hoe is het nu met de oude generatie topcriminelen?

Elke week schrijft misdaadverslaggever Henk Strootman een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: de oude garde topcriminelen.

Henk Strootman

Bij Panorama zetten we graag de grote criminele kopstukken in het zonnetje. Of ze daar zelf blij mee zijn is natuurlijk de vraag, al wordt een coververhaal door sommige boeven als statusverhogend gezien. Dat klinkt misschien gek, maar deze week konden we in de kranten lezen dat zelfs boefjes in de dop al bewust aan hun imago werken. Deden we het vroeger nog in de broek als oom agent iemand uit de klas kwam halen, vandaag de dag wordt het door sommige boefjes als statusverhogend gezien en lopen ze breed lachend en high fivend achter de wetsdienaar aan.

Al heel wat criminele kopstukken hebben de cover van dit blad gesierd, van ‘Bolle’ Jos Leijdekkers tot Ridouan Taghi en van ‘Dikke’ Nordin B. tot Janus van Wesenbeeck. Uiteraard houden we goed in de gaten wie er nu aan de touwtjes trekken en wie als rijzende sterren kunnen worden gezien. En gonzen al wat namen, maar de echte slimmeriken zorgen ervoor dat ze onder de radar blijven. Hoe verleidelijk het ook is om als een gebraden haan het nachtleven onveilig te maken en te pronken met auto, klokkie en een schare mooie vrouwen; echt verstandig is het niet. Wat dat betreft kunnen de criminele kopstukken van nu nog wat leren van de oude garde. Alleen: waar is die gebleven?

De eerste naam die meteen naar boven komt is die van Klaas Bruinsma, alias De Dominee, omdat hij zich graag in het zwart kleedde. Bruinsma was actief in de jaren tachtig en gold toen als de absolute godfather van de Nederlandse drugsmaffia. Op 27 juni 1991 kwam zijn rijk ten einde toen hij op de stoep van het Hilton Amsterdam werd doodgeschoten door ex-politieman Martin Hoogland, die later – op 18 maart 2004 – zelf ook werd geliquideerd. Het is allemaal al lang geleden – voor de wat jongere lezers zelfs een generatie lang – maar geloof deze oude rot onder de misdaadjournalisten gerust: er was in die periode maar één naam die menigeen deed bibberen en dat was die van Klaas.

De immer in het zwart geklede Klaas Bruinsma was regelmatig op het water te vinden.

Ook van grote namen uit zijn entourage hoor je zelden nog iets. Iemand die onlosmakelijk aan De Dominee was verbonden was Etienne U., alias Eutje of De Generaal. Hij was aanvankelijk lijfwacht van Bruinsma, maar groeide uit de tweede man binnen de organisatie. Bijzonder is dat U. in de jaren negentig voor allerlei delicten is aangeklaagd, maar uiteindelijk in hoger beroep werd vrijgesproken. Wat Etienne U. vandaag de dag doet is niet duidelijk. Aangezien hij in augustus 70 wordt zou het niet gek zijn als hij in rustiger vaarwater terecht is gekomen. Dit laatste geldt misschien ook voor Geurt R., een andere lijfwacht van Bruinsma. In die tijd geen jongen om ruzie meer te zoeken. R. had nogal een reputatie op het gebied van afpersingen en intimidatie. De Spakenburger is nu rond de 65 en zal zijn wilde haren onderhand wel kwijt zijn.

Klaas Bruinsma gold als de absolute godfather van de Nederlandse drugsmaffia. Op 27 juni 1991 kwam zijn rijk ten einde toen hij op de stoep van het Hilton Amsterdam werd doodgeschoten

Daarover gesproken; een andere topcrimineel die het naar verluidt rustiger aandoet (je weet het natuurlijk nooit zeker) is Schiedammer Henk E. De man is inmiddels 70-plus en heeft het stokje overgegeven aan zijn (voortvluchtige) zoon Marco, die overigens ontkent ook maar iets met misdaad te maken te hebben. Henk E. deed één ding anders en beter dan de huidige generatie criminelen. Hij liep altijd in trainingspak, oogde als een doorsnee autohandelaar en was bovenal een gewone volksjongen gebleven. Maar dan wel een heel gevaarlijke.