Er zitten wellicht wat veranderingen aan te komen voor zwaar gestrafte criminelen in Nederland. Zo zitten krantjes en tijdschriften straks mogelijk vol gaten als ze in handen komen van een gedetineerde. De advertenties worden er namelijk allemaal uitgeknipt.
Via reclames kan er volgens minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming gecommuniceerd worden. Topcriminelen zoals Ridouan T. of Willem Holleeder zouden dan via gecodeerde berichten informatie kunnen krijgen van handlangers of criminele organisaties buiten de bajes. Die kans is bij kleine, lokale bladen wellicht groter dan bij de bekende tijdschriften of kranten, maar al het leesvoer wordt straks verknipt tot gatenkaas.
Criminelen isoleren
Althans, als de nieuwe regels er komen, die grotendeels is geïnspireerd op de antimaffiawetten die ze in Italië hebben ingevoerd.
Het doel van de wet is om de minister handvatten te geven om een crimineel af te sluiten van de buitenwereld, bijvoorbeeld als er vermoedens zijn dat een kopstuk zijn criminele organisatie vanuit de bajes aanstuurt. In dat geval kan worden besloten zo'n figuur een belverbod op te leggen. Andere zaken die kunnen worden verboden, zijn het verzenden van brieven, het ontvangen van bezoek, tv-kijken of magazines en kranten lezen. En dat telkens voor een periode van 3 maanden.
Het relatief zware middel zou kunnen worden ingezet in de EBI, de extra beveiligde inrichting in Vught, maar ook op zwaarbeveiligde afdelingen van andere gevangenissen.
Daarbij is het niet de bedoeling dat zulke maatregelen te pas en te onpas gebruikt worden. Maar zeker wel bij 'zwaar intimiderende of levensbedreigende situaties' of om het plegen van ernstige misdrijven te voorkomen.
Holleeder
De nieuwe wet lijkt een reactie op de situaties rond gedetineerden als Ridouan T. en Willem Holleeder. Laatstgenoemde wilde volgens justitie in 2016 zijn zussen Anja en Sonja laten omleggen vanuit de bajes in Vught. Daarbij speelde 'geld geen rol', aldus een getuige destijds. Ook de gebeurtenissen rond Ridouan T. staan nog vers in het geheugen. De topcrimineel probeerde volgens het OM boodschappen naar de buitenwereld te versturen via zijn advocatenneef en advocate Inez Weski.
Op woensdag 6 maart kijkt de Kamer naar het nieuwe wetsvoorstel.
- AD
- Adobe Stock