Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Is voortvluchtige Marco Ebben (32) door drugsbende El Chapo om het leven gebracht?

Familie en vrienden hebben al een tijdje niks van Ebben gehoord en vrezen dat hij tijdens een vuurgevecht in Mexico om het leven is gekomen.

Ebben

Afgelopen vrijdag kwam De Telegraaf met het nieuws naar buiten dat één van Nederlands meest gezochte criminelen, de 32-jarige Schiedammer Marco Ebben, zich zou hebben aangesloten bij een drugskartel in Mexico. Inmiddels komt de krant met heel ander nieuws, namelijk dat de most wanted-man vermoedelijk niet meer in leven is.

De Schiedammer staat in ons land al voor langere tijd op de most wanted-lijst. Volgens justitie is Ebben betrokken bij grootschalige cocaïnehandel. Hij heeft bovendien nog 13 maanden gevangenisstraf openstaan.

Eerdere schietpartij

Marco Ebben raakte eerder dit jaar al gewond bij een schietincident in Turkije. Hij zou volgens De Telegraaf vanuit daar met een Russisch paspoort zijn vertrokken naar Mexico om een bekende op te zoeken in de staat Sinaloa.

De 'bekende' in kwestie zou de zoon zijn van de Mexicaanse drugsbaron Ismael 'El Mayo' Zambada. Ebben heeft hem volgens bronnen ooit ontmoet in Dubai, samen met andere Mexicaanse criminelen.

Mexicaanse drugsoorlog

'El Mayo' en de veel bekendere El Chapo zijn beiden oprichters van het wereldwijd beruchte Sinaloa-kartel. Sinds een tijdje is dat kartel echter in twee kampen verdeeld: kamp-El Chapo en kamp-El Mayo. 'El Chapo' zit al sinds 2019 vast in de Verenigde Staten, maar laatst is ook 'El Mayo' opgepakt, omdat hij erin zou zijn geluisd door de zoon van 'El Chapo'. Sindsdien is het oorlog. Beide kampen worden nu geleid door de zoons van de twee grote drugsbazen.

Vermoedelijk vocht Marco Ebben dus aan de zijde van 'El Mayo' en zijn zoon, en is de oorlog tussen de twee drugskartels hem vorige maand fataal geworden.

Ander scenario

Ondanks het feit dat de familie en vrienden van Ebben er naar verluidt van uitgaan dat hij niet langer in leven is, is er volgens de politie ook nog sprake van een ander mogelijkheid. Het zou namelijk ook nog kunnen dat de 32-jarige Schiedammer gewoon nog in leven is en het schietincident gebruikt als een dekmantel om onder de radar van de opsporingsdiensten te blijven.