Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bronnen: 'Most wanted-man Marco Ebben heeft zich aangesloten bij berucht Mexicaans drugskartel'

Marco Ebben is een van de meest gezochte mannen van Nederland, maar zijn verblijfplaats was lang onbekend. Tot vandaag.

Ebben

Mexico is tegenwoordig niet alleen het land van de sombrero's, tequila en taco's, maar ook van de liquidaties, drugs en kartels. Én het land waar drugscrimineel Marco Ebben verblijft, schrijft de Telegraaf. Marco is de zoon van de beruchte Henk Ebben, alias 'De Rotterdamse Holleeder', en werd zelf veroordeeld tot een dikke gevangenisstraf wegens meerdere drugsdelicten.

Sinaloa-kartel

Maar ondanks de veroordeling loopt Ebben nog altijd vrij rond. In Mexico, aldus de Telegraaf. Meerdere bronnen zouden hebben gemeld dat Ebben in september in de Mexicaanse stad Culiacán verbleef, waar hij onderdeel zou zijn van een groep gewapende mannen die opdrachten uitvoert voor het beruchte Sinaloa-kartel. Dat kartel is wereldwijd bekend, mede dankzij drugsbaron 'El Chapo', die als een van de leiders werd gezien.

Volgens de krant was Ebben eind september nog betrokken bij een schietpartij, staat hij bekend als 'Flaco Sombrero' en heeft hij contact met de zoon van 'El Mayo', ook een voormalig kartel-leider. Of Ebben nog steeds is Mexico is, is niet bekend.

Internationaal gesignaleerd

Sinds eind 2023 staat Ebben op de most wanted-lijst van Europol. De Rotterdammer heeft nog 13 maanden celstraf openstaan. In 2020 werd hij veroordeeld tot 7 jaar cel omdat hij volgens justitie en de rechters onderdeel was van de 'Schiedamse cokemaffia'.

Zijn vader Henk werd als grote leider gezien, met zoon Marco als zijn rechterhand. Beiden waren betrokken bij de invoer van grote hoeveelheden coke via de haven in Rotterdam. Een operatie waarbij ze hulp kregen van Gerrit G., een omgekochte corrupte douanier.

Marco werd uiteindelijk gepakt omdat de politie zijn luxe Rotterdamse huurvilla had volgehangen met afluisterapparatuur. In de anderhalf jaar daarvoor hadden de opsporingsdiensten Marco en zijn vader Henk echter al in het vizier. Henk werd uiteindelijk veroordeeld tot meer dan 11 jaar cel. Marco kreeg 7 jaar opgelegd, maar ging er in afwachting van het hoger beroep al in 2019 vandoor.

Schietpartij Turkije

Sindsdien is hij gespot in Rusland en Turkije. In het laatst genoemde land raakte hij, net als in Mexico, betrokken bij een schietpartij. Mannen op motoren namen de auto van Ebben onder vuur. De 'Most Wanted-man' raakte volgens bronnen gewond aan zijn buik, ribbenkast en hand. In totaal zou Ebben vijf dagen doorgebracht hebben in het ziekenhuis. Om onduidelijke redenen werd hij niet gearresteerd en uitgeleverd aan Nederland.