Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Voetbalicoon en 'prachtig mens' Johan Neeskens is op 73-jarige leeftijd overleden

De legendarische voetballer Johan Neeskens is niet meer. Dat maakte de KNVB vandaag bekend.

Neeskens

De voetbalbond meldt dat Neeskens afgelopen zondag op 73-jarige leeftijd is overleden nadat hij onwel was geworden. De voormalig topvoetballer en -coach was op dat moment in Algerije voor KNVB WorldCoaches, een internationaal maatschappelijk programma om kwetsbare kinderen in minder ontwikkelde landen met behulp van voetbal te helpen.

Uit het bericht van de KNVB: "Johan verbleef in Algerije voor het project WorldCoaches van de KNVB. Woorden schieten tekort voor dit enorme, plotselinge verlies. In gedachten zijn we bij zijn vrouw Marlis, zijn kinderen, familie en vrienden. De wereld neemt niet alleen afscheid van een begenadigd sportman, maar vooral van een betrokken, gedreven en prachtig mens."

Prachtige carrière

Neeskens was een van de beste voetballers die ons land ooit gekend heeft. De in 1951 geboren Heemstedenaar voetbalde bij Ajax, waarmee hij maar liefst drie keer de Europacup I won, de voorloper van de Champions League. Ook pakte hij twee keer de Europese Supercup en de wereldbeker. Na zijn periode in Amsterdam verkaste Neeskens, net als Cruijff naar Barcelona. Daar kreeg hij de bijnaam 'Johan Segundo', oftewel: 'De Tweede Johan'. Met de Catalanen won Neeskens de Europacup II.

De middenvelder speelde daarnaast nog in de VS en in Zwitsersland.

Ook in Oranje kende Neeskens de nodige successen. Hij behaalde twee keer de finale van een WK ('74, '78) en eindigde een keer als derde op een Europees Kampioenschap. Neeskens scoorde 17 keer in 49 interlands en stond vooral bekend om zijn snoeiharde strafschoppen.

Ook als assistent-trainer was 'Johan Segundo' behoorlijk succesvol. Samen met Frank Rijkaard coachte hij onder meer het Nederlands elftal en Barcelona.

Nieuws
  • NOS, VI
  • NL Beeld / Pro Shots