Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Beruchte drugsbaron ‘El Mayo’ en zoon van 'El Chapo' in de val gelokt en opgepakt

'El Mayo' werd als ongrijpbaar gezien, maar is door een listige streek van de Amerikaanse opsporingsdiensten toch in de boeien geslagen.

El Mayo

De Mexicaan Ismael ‘El Mayo’ Zambada zit sinds kort achter Amerikaanse tralies. Dat schrijven meerdere media op vrijdag 26 juli. De vangst van een van de oprichters van het beruchte Sinaloa-kartel is een hele prestatie. De oude drugsbaron stond bekend als ongrijpbaar en een zeer berekenend en voorzichtig man. Dit in tegenstelling tot veel andere kartelbazen, die een nogal wild en gewelddadig imago hebben.

'El Mayo' groeide in de jaren 90 uit tot de belangrijkste man van het Mexicaanse criminele samenwerkingsverband, dat zijn honderden miljoenen voornamelijk verdient aan drugs. Vanuit Mexico smokkelt de organisatie crystal meth en andere drugs met vliegtuigen, boten en onderzeeërs naar Amerika. Vandaar dat de Verenigde Staten een beloning van maar liefst 15 miljoen euro op Zambada's hoofd hadden gezet.

In de val gelokt met zoon van 'El Chapo'

Hoe de Amerikanen de beruchte kartelbaas te pakken hebben gekregen? Via een listige truc, aldus verschillende media in de VS. De drugsbaron zou in Mexico in een vliegtuig zijn gestapt in de veronderstelling dat hij vliegvelden ging bekijken. Een soort checkronde of de luchthavens geschikt zouden zijn voor drugssmokkel. Wat 'El Mayo' alleen niet wist, is dat een van de leden van zijn organisatie een deal had gesloten met de Amerikaanse overheid. Het vliegtuig bleef dan ook niet veilig boven Mexico vliegen, maar zette koers naar de Verenigde Staten. Daar werd de 76-jarige drugsbaas ingerekend.

Overigens zat ook Joaquin Guzmán López in het vliegtuig. Deze zoon van de bekende 'El Chapo' is ook onderdeel van het Sinaloa-kartel en werd net als 'El Mayo' in de boeien geslagen. Beide mannen worden onder meer aangeklaagd voor het leiden van de duistere praktijken van het kartel, zoals het opzetten van drugsnetwerken en de productie van fentanyl.

De arrestaties van Ismael 'El Mayo' Zambada en El Chapo's zoon worden gezien als een overwinning in de strijd tegen het kartel. De verwachting is echter dat hun plaatsen snel worden ingenomen door andere kopstukken binnen de organisatie.

'El Chapo'

Ismael 'El Mayo' Zambada is een stuk minder bekend dan zijn 'maat' Joaquin 'El Chapo' Guzmán. De drugsbaron werd in 1993 opgepakt, maar wist in 2001 te ontsnappen uit de zwaarbewaakte Mexicaanse Puente Grande-gevangenis. In 2014 wist de politie hem weer op te sporen. 'El Chapo' belandde toen in de Mexicaanse Altilpano-gevangenis, maar wist ook hieruit te ontsnappen. In 2015 ging hij voor de derde keer de bajes in, dit keer in de Amerikaanse staat Florida. Tegenwoordig zit de 67-jarige drugsbaron vast in Calorado, in de zwaarst bewaakte federale gevangenis van Amerika. Hij is veroordeeld voor moord, drugssmokkel en witwassen.

De drugsbaas heeft in totaal vijf zoons die 'Los Chapitos' worden genoemd. Eén van hen bewandelt het rechte pad en doet in vastgoed, vier van hen volgden hun vader op als narcobazen. Joaquin Guzmán López is nu dus samen met 'El Mayo' opgepakt, nadat een klein jaar geleden, in september 2023, zijn broer Ovidio Guzmán López werd uitgeleverd aan de VS.

Misdaad
  • AD, de Telegraaf
  • US State Department