Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Ferhat G. (31) schuldig aan drugssmokkel: kickbokser sprong tijdens aanhouding uit bootje vol coke

De Nederlands-Turkse vechtsporter werd afgelopen juni door de Britse kustwacht in de boeien geslagen na een spectaculaire achtervolging op het water.

Ferhat

Afgelopen dinsdag heeft een Britse rechter twee mannen schuldig bevonden aan het smokkelen van een paar honderd kilo cocaïne. Beide verdachten hebben schuld bekend. De 55-jarige Engelsman Bruce K. en de 31-jarige Nederlands-Turkse Ferhat G. (rechts op de foto boven) krijgen later hun straf te horen.

Beide heren werden in juni gepakt toen ze in volle vaart met een opblaasboot vol cocaïne voor de kust van het graafschap Suffolk scheurden, aan de oostkant van Groot-Brittanië. Na de veroordeling zette de Britse National Crime Agency beelden online van de achtervolging, waarbij Ferhat G. nog een verwoede vluchtpoging deed door uit de boot te springen. De video zelf delen we niet omdat de gezichten niet geblurd zijn.

Het moment dat G. uit de boot sprong.

Honderden kilo's coke

De Britse kustwacht kreeg het duo in het vizier omdat de mannen in een professionele rigid-hulled inflatable boat (RHIB) voeren. RHIB's zijn lichte, maar zeer krachtige boten die ook wel door defensie worden gebruikt.

Toen het duo niet reageerde op een stopteken zette de kustwacht de achtervolging in. Tijdens die achtervolging sprong een van de mannen uit de boot. De man bleek later de Nederlands-Turkse vechtsporter Ferhat G. te zijn. Zowel G. als zijn compagnon Bruce K. werd later aangehouden.

Tijdens het doorzoeken van de RHIB trof de kustwacht zo'n 350 kilo cocaïne aan. Vermoedelijk hadden de mannen de drugs van een boot in Franse wateren gehaald. Of ze op weg waren naar de kust of naar een grotere boot om de coke over te hevelen is niet bekend.

Een commandant van de NCA stelt dat K. en G. voor een 'bredere misdaadorganisatie' werkten, een onderwereldgroep die 'de gevolgen van het verlies van dit bedrag zal voelen'. De drugs hadden namelijk een straatwaarde van zo'n 45 miljoen euro.

De kustwacht en grensbewaking spelen een grote rol in het oprollen van criminelen die coke en andere verboden middelen naar Engeland willen smokkelen. Met een kustlijn van pak 'm beet 3.500 km is dat alleen wel een gigantische opgave.