Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Justitie over vermeende drugsbende: 'Hele familie leidde een luxueus leven'

Grote auto's, snelle boten en luxe reisjes. Volgens justitie kon de familie het betalen omdat ze aan het hoofd staan van een internationaal drugsnetwerk, dat zelfs reikte tot aan Dubai en Zuid-Amerika. Zelf zeggen de verdachten onschuldig te zijn.

Drugsbende

Het gaat hier om het OM-onderzoek 'Asperge'. De zaak draait om een aantal leden van een Haagse familie die in een woonwagenkamp resideren. In een schuurtje runde een van de familieleden een handeltje in sloopgoud, dat hij omsmolt en doorverkocht. Volgens Johan de G. (29) ging dat om 200.000 euro verspreid over 10 jaar.

Justitie vermoedt echter dat er meer aan de hand is. Vanuit het schuurtje zouden volgens het OM tientallen kilo's goud verhandeld zijn, die in Turkije en Dubai werden verkocht. Als een soort dekmantel om crimineel geld wit te wassen. De herkomst van goud is immers lastig te achterhalen. In het schuurtje zou ook zo'n 10 miljoen euro door de handen van de familieleden zijn gegaan. Die zouden met tassen bij het kamp zijn afgeleverd, zo valt te lezen in het AD.

Internationaal drugsnetwerk

Het goud en de vermeende miljoenen zijn met coke verdiend, zo stelt het OM. Met Carlo de G. senior (49) en Gerrit de G. (55) als vermeende leiders van het drugsnetwerk. De poen werd volgens de aanklagers vervolgens geïnvesteerd in vastgoed, goud of verplaatst naar buitenlandse rekeningen. In minder dan een jaar zou er mogelijk zelfs 360 miljoen euro zijn omgezet, aldus justitie.

Naast de twee vermeende leiders denkt het OM dat hun zoons Carlo de G. junior (22), Johan de G. (29) ook betrokken waren bij de handel. Zij zouden het geld geteld hebben, pgp-telefoons hebben verkocht en goud hebben omgesmolten. En ook Gerrit de G's schoonvader (Johans opa) Jan R. (74) zou een rol hebben gespeeld. "Ondertussen at de hele familie mee van de dikke winsten en leidde een luxueus leven", stelt het Openbaar Ministerie.

Zelf zeggen de verdachten dat - hoewel niet alle inkomsten bij de Belastingdienst werden opgegeven - alles eerlijk verdiend is. Bijvoorbeeld middels vuurwerkverkoop, goudhandel, vastgoed en een restaurant.

"Het is schandalig wat ze zeggen over mij(n) en de jongens", zegt Jan R. volgens het AD. "Het is niet leuk om zo neergezet te worden. De politie kan zoveel zeggen. Ik weet niets van dat hele geld en de drugs."

Fikse strafeisen

Het meeste bewijs in de zaak bestaat uit honderdduizenden versleutelde berichten in honderden chats. Naar aanleiding van het gekraakte berichtenverkeer viel de politie op 29 juni 2022 het woonwagenpark in Den Haag binnen. De agenten vonden geen miljoenen aan cash geld en geen coke. Gerrit de G. en Carlo de G senior waren tijdens de inval al op de vlucht. Naar de twee vermeende leiders loopt nog een internationaal arrestatiebevel.

Tegen Gerrit eist het OM 14 jaar gevangenisstraf, tegen zijn zoon Johan en Carlo junior 8 jaar. Schoonvader en opa Jan R. moet 4,5 jaar zitten als het aan het justitie ligt. De strafeis tegen Carlo de G. senior is nog niet bekend.

Misdaad
  • Algemeen Dagblad
  • Adobe Stock