Toen Ridouan Taghi in 2019 in Dubai werd opgepakt nam de politie een Blackberry-telefoon in beslag tijdens het doorzoeken van het appartement waar hij verbleef. Op die telefoon vond men gruwelijke foto's. Het Parool bracht naar buiten dat het gaat om een lugubere afbeelding van een naakte vrouw die vastgebonden is aan een stoel. Op een andere foto is de buik van de vrouw te zien, waarop een afgeknipte vinger en teen liggen.
Justitie had direct het vermoeden dat het om de in oktober 2019 verdwenen vermeende 'cokemakelaar' Naima Jillal gaat. Het is echter onduidelijk hoe de foto’s precies op het apparaat van Taghi terecht gekomen zijn. Zijn advocaat meldde destijds dat het 'forensisch volstrekt onduidelijk is waar die telefoon of die foto's vandaan komen'. In het criminele milieu gingen bovendien al langer verhalen rond dat er foto’s gemaakt zouden zijn van de gedode en gemartelde vrouw.
Opvallend: men heeft kunnen achterhalen dat de foto's van de gemartelde vrouw in de nacht van 20 op 21 oktober 2019 zijn gemaakt. Jillal verdween op 20 oktober van dat jaar, nadat ze bij haar woning aan de Zuidas in een donkere VW Polo stapte. Politie en justitie gaan er dan ook vanuit dat Jillal niet meer in leven is, aldus de Telegraaf.
Later werd bekend dat Most Wanted-man 'Bolle Jos' Leijdekkers door justitie in verband wordt gebracht met de verdwijning van Naima Jillal. Maar wie is deze vrouw eigenlijk?
'Tante'
Over de achtergrond van Jillal is weinig bekend. Maar de naam van de in Utrecht geboren Marokkaanse Nederlander kwam vanaf 2014 ineens naar boven in verschillende drugsonderzoeken. Jillal zou een van de weinige vrouwen zijn die in de top stond van de Nederlandse onderwereld. Haar bijnaam 'tante van de onderwereld' kreeg ze vermoedelijk omdat ze al 47 was toen ze groot werd in het criminele circuit. Volgens diverse media drong ze op een gegeven moment door tot de hoogste rangen van de mocro maffia.
Maar hoe verdiende 'Tante' haar miljoenen? Volgens justitie was ze een soort 'drugsmakelaar'. Iemand die topcriminelen bij elkaar bracht om met elkaar zaken te doen. Zelf regelde ze de boel volgens bronnen vanuit Marbella, door sommigen ook 'de Spaanse drugshoofdstad' genoemd. Met haar verdiende drugsgeld zou ze een zeer luxe leventje hebben geleid. Ze gaf bijvoorbeeld honderdduizenden euro's uit aan horloges en huurde meerdere luxe woningen. Dit terwijl ze op papier geen legale inkomsten had.
Conflicten
Maar in 2018 ging het een stuk minder met de godmother. Ze zou in meerdere conflicten verzeild zijn geraakt, aldus Het Parool. Sterker, meerdere bendes zouden haar in het vizier hebben.
In oktober 2019 vertrok ze ineens vanuit Spanje naar Nederland. Dit terwijl ze nog herstellende was van een operatie. Het verhaal gaat dat ze naar Amsterdam moest om verantwoording af te leggen over een mislukte cokedeal. Dit zou gaan om een verdwenen partij van bijna 3800 kilo cocaïne uit Costa Rica die in de Rotterdamse haven werd onderschept.
Betonnen vloer vervangen
In maart 2021 deden Belgische en Nederlandse agenten onderzoek in een Antwerpse loods waar eerder een partij van 4000 kilo coke werd aangetroffen. Er zouden aanwijzingen zijn dat Naima Jillal hier zou zijn vermoord. In de loods werden vrouwenkleren en een handtas gevonden. Die bevatten weliswaar geen dna-sporen van 'de godmother', maar de politie sluit niet uit dat de sporen gewist zijn.
Later bleek bovendien dat de complete betonvloer van de loods is vervangen. De oude is eruit gesloopt en er is nieuw beton gestort. Dit zou gebeurd zijn in 2019, het jaar dat Naima Jillal verdween.
Het blijft tot op de dag van vandaag onduidelijk wat er met 'de godmother of coke' gebeurd is. Nog altijd wordt 'Bolle Jos' aan de verdwijning gelinkt. De Bredase most wanted-man is op dit moment spoorloos, maar wordt bij verstek vervolgd in een grote drugszaak in Nederland. Ook in België is Jos Leijdekkers onderdeel van een grote drugszaak. Voor de verdwijning van Jillal wordt Leijdekkers (nog) niet vervolgd, maar dat onderzoek loopt nog.
- AD, de Telegraaf, Het Parool
- Opsporing Verzocht