Negen jaar? Dat wordt hier normaal opgelegd aan leiders van criminele organisaties. Aan mannen die in Dubai verblijven. Deze jongens zijn de werkmieren. Natuurlijk zwijgen onze cliënten over de opdrachtgevers. De bovenbouw van deze organisatie voert een schrikbewind.” Aan het woord is een van de advocaten van de in totaal dertien verdachten tegen wie de Antwerpse aanklager eind mei 2021 forse celstraffen eist. Ja, in België komen deze ‘werkmieren’ (uithalers, corrupt havenpersoneel en truckers) meestal wel weg met vier of vijf jaar cel, maar een strafeis van negen jaar en een boete van 5000 euro voor alle verdachten? Daar moeten de verdachten en hun advocaten in de rechtszaal even van bekomen...
Op woensdagochtend 22 april 2020 staat in de Antwerpse haven een container met een deklading inktvis in de wachtrij om bij de douane door de scanner te gaan. Een vrachtwagenchauffeur rijdt hem echter naar een loods in de Bremenstraat waar een grote partij cocaïne tussen de dozen inktvis moet worden uitgevist. Op hetzelfde moment rijdt een andere trucker een gekloonde ‘schone’ container naar de scanner. Doordat de Belgische politie het verdachte transport echter allang in de smiezen heeft, staan arrestatieteams direct paraat om invallen te doen in de loods en enkele appartementen. Tien Nederlandse verdachten worden op heterdaad betrapt door de gerechtelijke politie als ze in de Antwerpse loods zwarte sporttassen cocaïne uit koelcontainers met dozen bevroren inktvis aan het ‘binnenhengelen’ zijn. Het gaat om acht verdachten van 21 tot 31 jaar uit Amsterdam-Zuidoost, waarvan er één verstopt zit onder een bureaukast met naast hem een pgp-toestel. Ook de 23-jarige chauffeur Bram N. uit Roosendaal en de Rotterdamse huurder van de loods, de 39-jarige Ibrahim E., worden opgepakt.
Drie kalasjnikovs en vijf pistolen
Ook de tweede chauffeur uit Enschede met de gekloonde container is de klos. Drie anderen worden in twee verschillende auto’s door arrestatieteams opgepakt. Amersfoorter Markieson De G. (31) rijdt met hoge snelheid weg bij een pand aan de Portostraat op Het Eilandje, dat de uitvalsbasis van de criminele organisatie is.
Hij wordt enkele kilometers verderop klemgereden in de Malagastraat. Een half uur later rijdt een arrestatieteam in de Amsterdamstraat op Het Eilandje ook Joël S. (18) en Rivaldo K. (21) klem. In hun Audi A3 liggen drie kalasjnikovs, vijf pistolen en ruim 5,5 kilo cocaïne. Dat ze zwaar geweld niet schuwen, is dan wel duidelijk. Rivaldo K. werd op 6 augustus 2018 al eens door de politie opgepakt nadat hij met een toen 29-jarige vriend een 25-jarige man neerschoot bij Bijlmerflat Kleiburg. Het slachtoffer raakte gewond aan zijn buik.
Joël S. is de jongste verdachte in de zaak. In totaal gaat het om veertien verdachten, waarvan er uiteindelijk dertien terechtstaan. De Enschedese chauffeur wordt niet vervolgd. Vrijwel alle mannen hebben Antilliaanse, Surinaamse of Marokkaanse roots. In het dossier staat ook een vrouw die twee auto’s op haar naam heeft staan die de criminele organisatie in gebruik had. Het betreft de dochter van een bekende exprofvoetballer die jarenlang voor Oranje uitkwam. Ze is de vriendin van een van de verdachten, die tot zes jaar cel is veroordeeld. Zelf is ze geen verdachte in de zaak. In de binnengevallen appartementen in Antwerpen vindt de politie cocaïnepersen, verpakkingsmaterialen en cocaïneresten.
Rotte vis
Belgische media reppen de ochtend na de vondst over een recordlading cocaïne. Uit het latere strafvonnis van de Antwerpse rechtbank dat Panorama inzag, blijkt dat het gaat om twee partijen cocaïne uit Zuid-Amerika: één van 1842,4 kilo en één van 2316,8 kilo. In totaal dus 4159,2 kilo met een straatwaarde van honderden miljoenen euro’s. Naast dozen inktvis zat de coke ook verstopt tussen dekladingen koffiebonen, ijzererts en calamares. De criminele organisatie krijgt dan ook niet voor niets een toepasselijke naam: de Octopusbende. Tijdens een tussentijdse zitting in februari 2021 zegt de Antwerpse aanklager dat de douane de duplicaatcontainer naderhand opnieuw onderzocht. Met de temperatuur bleek geknoeid. “De vriesinstallatie bleek op 0 graden ingesteld. Normaal wordt zo’n lading vis bewaard bij een temperatuur van minstens -18 graden. Ik kan u verzekeren, die rottende vis gaf geen fraai plaatje toen de douane de deuren opende.”
Vrijwel alle verdachten van de Octopusbende zwijgen hardnekkig in de rechtszaal. Het merendeel van de jonge Amsterdammers kwam al op de radar van de politie toen zij eerder onder verdachte omstandigheden werden opgepakt in de Rotterdamse haven. Omdat niet bewezen kon worden dat zij daar waren om een partij cocaïne uit te halen, kwamen ze op vrije voeten. Ondanks hun jonge leeftijd rijst volgens Het Parool het beeld dat ze al tot over hun oren in de internationale drugshandel zitten. In korte tijd veel geld verdienen zonder al te veel moeite, dat is wat ze willen. Op foto’s en filmpjes van hun in beslag genomen telefoons en op social media pronken de mannen met stapels bankbiljetten, vuurwapens, luxe auto’s en dure spullen.
‘NORMAAL WORDT ZO’N LADING VIS BEWAARD BIJ EEN TEMPERATUUR VAN MINSTENS -18 GRADEN. IK KAN U VERZEKEREN, DIE ROTTENDE VIS GAF GEEN FRAAI PLAATJE TOEN DE DOUANE DE DEUREN OPENDE’
Opdrachtgevers
Na de vondst van de megalading coke doet de Amsterdamse recherche maandenlang uitgebreid onderzoek naar de opdrachtgevers achter het drugstransport. Bij invallen op 25 locaties in Amsterdam, Amstelveen, Almere, Hoofddorp en Rotterdam arresteert de Nederlandse politie in december 2020 elf vermoedelijke opdrachtgevers. In een opslagruimte in Rotterdam, waar een van de Rotterdamse hoofdverdachten verblijft, ligt 239 kilo cocaïne. Ook worden 300.000 euro cash geld, een woning, een boot, zestien (huur)auto’s, sieraden, dure horloges en veel luxe schoenen in beslag genomen. De arrestanten zijn zes Rotterdammers, twee Amsterdammers, twee Utrechters en een Hoofddorper.
Een half jaar later, in mei 2021, laat de Amsterdamse rechtbank vier vermoedelijke opdrachtgevers vrij omdat het onderzoek te lang duurt. De vier worden door justitie gezien als de kopstukken van de Octopusbende. De andere verdachten kwamen al eerder vrij. Een verdachte die de Octopusbende met zijn transportbedrijf van dienst zou zijn geweest, blijft op eigen verzoek in de bajes, omdat hij bang is voor een afrekening. Justitie ziet de nog voortvluchtige Isaak B. als de absolute leider van de organisatie. In het lopende onderzoek analyseren de opsporingsdiensten nog uitgebreid chatgesprekken die criminelen zouden hebben gevoerd via onder meer de gekraakte berichtendienst Sky ECC. De uitkomst daarvan is voorlopig ongewis. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam meldt aan Panorama dat er op 24 augustus weer een regiezitting is gepland tegen de elf vermoedelijke opdrachtgevers achter het megatransport van bijna 4,2 ton cocaïne.
“Inhoudelijk zal de zaak waarschijnlijk begin 2022 op zitting staan, dan komt het OM ook met de strafeisen. Verder is er nu niets te melden,” aldus de woordvoerder.
IN HET CRIMINELE MILIEU ZOUDEN FOTO’S ZIJN OPGEDOKEN VAN JILLALS LEVENLOZE LICHAAM. MOGELIJK HOUDT HAAR VERDWIJNING VERBAND MET EEN VERDWENEN PARTIJ VAN BIJNA 3800 KILO COCAÏNE
Tot acht jaar cel voor uithalers
Terug naar de ‘werkmieren’, de uithalers van het ‘witte goud’.
De young boys die volgens justitie de partijen cocaïne ‘op uiterst professionele en efficiënte wijze’ uithaalden en daartoe ‘het nodige materiaal ter beschikking hadden’. Na de stevige strafeisen van negen jaar voor iedereen veroordeelt de Antwerpse rechtbank in juni 2021 Ibrahim E., Rivaldo K. en Joël S. tot acht jaar cel en een geldboete van 32.000 euro. De andere negen verdachten krijgen zes en zeven jaar cel. Vrachtwagenchauffeur Bram N. moet vier jaar de bak in, maar was tijdens de uitspraak nog op vrije voeten. Hij was als enige verdachte vrijgelaten, maar kwam niet opdagen tijdens het proces. Twaalf van de dertien Nederlandse verdachten zitten inmiddels al vijftien maanden in voorarrest in België. De kans is reëel dat ze hun straf in Nederland moeten uitzitten. Tijdens de verhoren van de Belgische en Nederlandse politie beroepen alle verdachten zich steevast op hun zwijgrecht. Ook tijdens vragen over hun opdrachtgevers blijven de kaken stijf op elkaar. Verschillende advocaten vragen zich tijdens het strafproces af of de federale politie de dossierinformatie over de Octopusbende op wettelijke manier verzamelde. Eerder dienden de raadsmannen al een wrakingsverzoek tegen de rechters in, maar dat verzoek werd verworpen.
Betonvloer drugsloods vervangen
In het strafvonnis van de Antwerpse rechtbank tegen de Octopusbende staat iets opvallends. De betonnen vloer van de Antwerpse loods waar de politie in maart van dit jaar zocht naar het lichaam van de spoorloos verdwenen Naima Jillal (52), blijkt kort na haar verdwijning te zijn vervangen. De loods werd vanaf 1 oktober 2019 gehuurd door Ibrahim E. uit Rotterdam, die tot acht jaar cel werd veroordeeld voor de 4,2 ton coke die in april 2020 werd gevonden. E. zou volgens het dossier de betonvloer van de drugsloods in november 2019 hebben opengebroken en vervangen, een maand na de verdwijning van ‘cokemakelaar’ Naima Jillal. Ibrahim E. verklaarde later dat hij de loods had onderverhuurd. Hij zou uitvoerig gehoord zijn door de politie over de verdwijning van Jillal, maar dat leverde niets op. Verving E. de betonvloer om eventuele sporen te wissen of spelen er andere zaken? Tijdens een uitvoerige zoektocht in de Antwerpse loods aan de Bremenstraat werden geen lichaamsresten aangetroffen van Jillal. Wel werden onder de grond van de opslagplaats kledingstukken en een handtas gevonden, maar daar werden geen dna-sporen van de vermiste vrouw op aangetroffen. Toch is de recherche ervan overtuigd dat de Nederlands-Marok-kaanse Naima Jillal in de loods om het leven kwam. Sporen daarvan zouden mogelijk zijn gewist.
Jillal werd op 20 oktober 2019 voor het laatst gezien toen ze in een auto stapte op de Gustav Mahlerlaan aan de Amsterdamse Zuidas waar ze een luxe appartement had. In het criminele milieu zouden foto’s zijn opgedoken van haar levenloze lichaam. Mogelijk houdt haar verdwijning verband met een verdwenen partij van bijna 3800 kilo cocaïne waar ze voor verantwoordelijk werd gehouden. De drugs uit Costa Rica werden op 1 juni 2016 door de politie in de Rotterdamse haven in beslag genomen. Andere hoofdverdachten die volgens de recherche bij het transport betrokken waren, zijn Roger ‘Piet Costa’ P. en Mustapha ‘Moes’ F. ‘Piet Costa’ staat momenteel terecht voor grootschalige cocaïnehandel. ‘Moes’ zit vijftien jaar gevangenisstraf uit in Marokko voor internationale drugshandel. De recherche heeft sterke aanwijzingen dat Bredanaar Jos L., alias Bolle Jos, betrokken is bij Jillals mysterieuze verdwijning. Hij zou zich schuilhouden in Dubai. Bolle Jos wordt daarnaast gelinkt aan de liquidatie van de Belgische zakenman Stefaan Bogaerts en aan de onderschepte partij van 4,2 ton coke van de Octopusbende. Justitie en politie komen de naam van Naima Jillal al jarenlang tegen in onderzoeken naar grootschalige cocaïnehandel en witwassen. Ze zou samen met andere investeerders grote zendingen cocaïne naar Nederland of België laten komen. Uit verschillende politieonderzoeken blijkt dat ze op het hoogste niveau betrokken was bij grootschalige cocaïnehandel. Werd ‘cokemakelaar’ Naima Jillal wellicht vermoord in dezelfde loods als waar een half jaar later bijna 4,2 ton cocaïne werd gevonden? We zullen het wellicht nooit weten.
JONGE UITHALERS, GROTE ZORGEN
De Amsterdamse recherche zei vorig jaar al dat in Amsterdam-Zuidoost honderden jonge mannen klaarstaan om een rol te spelen in de cocaïnehandel. De partijen coke komen uit Midden- en Zuid-Amerika, waar een drugssyndicaat actief is met nauwe banden met Amsterdam-Zuidoost. Dat zorgt ervoor dat veel Amsterdamse jongens en jonge mannen het risico wagen om zich te mengen in grootschalige cocaïnehandel. Ze halen – verblind door hun omgeving en criminelen die pronken met hun rijkdom – partijen drugs uit en zijn tot veel in staat, in de hoop op een snelle carrière in de onderwereld. Vorig jaar was het de derde keer in drie maanden tijd dat een groep jonge mannen uit Amsterdam-Zuidoost in een buitenlandse haven werd gearresteerd voor het uithalen van een grote partij cocaïne. Na de bijna 4200 kilo cocaïne in april 2020 in Antwerpen werden op 18 juni 2020 in dezelfde haven twee Rotterdammers en een man uit Amsterdam-Zuidoost opgepakt. Zij worden ervan verdacht dat ze 1200 kilo cocaïne uit een container wilden halen. Diezelfde maand worden in de Antwerpse haven vijf jonge Amsterdammers van 18 tot 26 jaar gearresteerd met 3400 kilo cocaïne. De drugs zitten verstopt in een container gevuld met houtskool uit Paraguay. In juli 2020 zijn elf voornamelijk uit Amsterdam-Zuidoost afkomstige jonge mannen in de haven van het Duitse Karlsruhe bezig met het uithalen van zware tassen uit een container. Op de terugweg naar Amsterdam worden ze aangehouden, maar zonder drugs. De cocaïne is vermoedelijk net op tijd door een vrachtwagenchauffeur weggevoerd en ergens anders opgeborgen. Het Parool schrijft dat veel van de jongelingen van de twee partijen van 3400 kilo en 4200 kilo gelieerd zijn aan een groep uit met name Amsterdam-Holendrecht, waar ook enkele leden van de rapformatie Zone 6 deel van uitmaken. Ook de populaire gangsterrapper JoeyAK, die momenteel ruim drie jaar celstraf uitzit voor een gewelddadige ontvoering en zware mishandeling, hoort bij Zone 6.
KWETSBARE HAVENS
Waar nog steeds via Antwerpen en Rotterdam de meeste drugs binnenkomen, wijken criminelen steeds vaker uit naar de haven van Vlissingen.
In Zeeland werd in 2020 bijna 7000 kilo cocaïne onderschept. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2019. In april vorig jaar werd in Vlissingen 4500 kilo cocaïne aangetroffen tussen bananen uit Costa Rica. Het was de grootste cocaïnevangst ooit in Zeeland. Corrupte havenarbeiders spelen een belangrijke rol bij het importeren van drugs.
Volgens justitie is er onvoldoende toezicht en te weinig kennis en capaciteit om de drugscriminaliteit in de Zeeuwse havens tegen te gaan. Met tienduizenden euro’s zouden vorkheftruckchauffeurs en hun leidinggevenden worden verleid om wat bij te beunen. Ook zouden criminelen toegangspassen en bedrijfskleding van corrupt havenpersoneel kopen, om op die manier onopvallend in de havens te kunnen bewegen. Daarnaast zouden ze via social media havenpersoneel of kwetsbaar personeel benaderen dat in de schuldsanering zit of in een scheiding ligt. Andere havenmedewerkers zouden zich verhuren aan de hoogste bieder.
DIE ÁNDERE OCTOPUSBENDE
De huidige Octopusbende dient niet verward te worden met de criminele organisatie met dezelfde naam die zich begin jaren negentig bezighield met grootschalige hasjhandel. Johan V., alias De Hakkelaar, was destijds de grote baas van de Octopusbende. Andere prominente leden waren drugsbaron Henk ‘De Zwarte Cobra’ R., Charles Z., Koos R., Bertus K. en Cees H. Toenmalig officier van justitie Fred Teeven leidde het onderzoek naar de Octopusbende en sloot daarbij in 2000 een deal met een van de verdachten, de later veroordeelde Cees H. In de zogenaamde Teevendeal werd een eerder in beslag genomen bedrag van 4,7 miljoen gulden aan H. terugbetaald. De details ervan werden buiten het zicht van de Belastingdienst en de FIOD gehouden. In 2015 leidden verwikkelingen rond de deal met Cees H. tot het ontslag van Teeven als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Teeven zei eerder dat het Nederlandse hasjsyndicaat van Johan V. de vorm had van een reusachtige octopus: “De tentakels van deze misdaadinktvis strekken zich uit tot in de allerhoogste kringen.”
- Politie Landelijke Eenheid