Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Ook Nederlandse politie waarschuwt voor opmars ’roze coke’ na dood bekende zanger

De meeste mensen kennen coke als de witte poeder, maar ook de roze variant komt steeds vaker voor. Wat is dit voor drug en wat doet het met je? 

Roze cocaïne

De Amerikaan Liam Payne kwam op woensdag 16 oktober om het leven in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires nadat hij van het balkon van zijn hotelkamer viel (of sprong). De zanger maakte deel uit van One Direction, een boyband die in 2015 uit elkaar ging.

Uit toxicologisch onderzoek is naar voren gekomen dat Liam Payne verschillende soorten drugs had gebruikt voordat hij overleed, waaronder roze cocaïne. Het spul staat ook wel bekend als 'Tucibi', 'Tusi' en 'Pink Panther'.

Roze 'cocaïne'

Ook in ons land wordt deze roze variant van 'cocaïne' steeds populairder. De politie spreekt zelfs van een 'een van de opkomende trends binnen de Nederlandse drugsproductie' in het rapport Fenomeenbeeld drugs 2024. Maar wat is 'Pink Panther' of 'Roze coke' eigenlijk?

In tegenstelling tot het bekende witte poeder wordt er aan 'Pink Panther' vrijwel nooit cocaïne toegevoegd. Roze coke is volgens de kenners dus ook geen coke, maar vooral een mengelmoes van andere soorten drugs, zoals mdma, ketamine en designerdrugs als 3-MMC.

De drug kreeg de naam 'roze cocaïne' door de vorm en kleur van het middel. De blokken zouden enorm lijken op cocaïneblokken. De roze kleur is niet meer dan een marketingtruc.

Wat doet het met je?

Het gebruik van het middel wordt keihard afgeraden door verslavingsinstelling Jellinek omdat het behoorlijk wat risico's met zich meebrengt. Iedere 'kok' maakt de drug weer op een andere manier, waardoor de effecten onvoorspelbaar zijn. Zo heb je bijvoorbeeld een verhoogde kans op overdosering.

Volgens gebruikers heeft 'Pink Panther' verschillende effecten op je lichaam. Zo kun je er een verdoofd gevoel van krijgen, euforie voelen, duizelig worden, gaan hallucineren en overgeven. Daarnaast kan de roze coke ervoor zorgen dat je last krijgt van black-outs. Maar nogmaals: de effecten van het spul zijn sterk afhankelijk van de samenstelling. Elke drugskok heeft z'n eigen recept en gebruikt weer andere drugs in de gevaarlijke cocktail.

Opmars binnen Europa

Waar je de drugs eerder vooral aantrof in Zuid-Amerika, wordt het tegenwoordig ook steeds meer in Europa gevonden. Vooral in Spanje zou de roze coke populair zijn, maar ook Zwitserland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk worden in een rapport van de Verenigde Naties genoemd als landen waar de drug voet aan wal heeft gezet.

Misdaad
  • AD, Jellinek, Afkickkliniekwijzer
  • Politie