Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Onderwereld wijzigt strategie: 'Internationale cokestromen veranderen'

Er lijkt een verschuiving plaats te vinden binnen de onderwereld, waardoor er minder cocaïne onderschept wordt in de haven van Rotterdam.

Onderwereld

Nieuwe cijfers over drugssmokkel via de haven van Rotterdam laten zien dat het aantal drugsonderscheppingen voor het derde jaar op rij is afgenomen. In de havenstad pakten de politie en douane 25.900 kilo coke, wat volgens het AD bijna de helft minder is dan in het jaar 2023. Terwijl elders in Europa door een strategiewijzing van de onderwereld de kilo's coke juist meer en meer binnenstromen.

Sowieso zie je in Rotterdam dat cokesmokkelaars het de laatste tijd anders aanpakken. Jaren geleden werden er vooral hele grote drugspartijen onderschept. Tassen en kisten vol drugs uit verschillende landen in Zuid-Amerika. Tegenwoordig zijn de drugs meer verdeeld over meerdere kleine ladingen, wat criminelen doen om de risico's te spreiden.

Niet dat er helemaal geen megavangsten meer worden gedaan, want zo nu en dan onderschept de douane een lading van duizenden kilo's ter waarde van honderden miljoenen euro's. Ook in Rotterdam, Vlissingen en andere Europese havens.

Creatieve cokecriminelen

Het verdelen van drugs over meerdere ladingen is niet de enige strategiewijziging van de onderwereld, ook de vorm waarin de coke het land in wordt gesmokkeld is veranderd. Zo wordt de cocaïne steeds vaker in pastavorm vervoerd. De meer vloeibare coke wordt op dozen gesmeerd, in kleding verwerkt en ga zo maar door. Eenmaal hier, moet de coke in speciale laboratoriums omgezet worden in snuifbaar poeder. Kortom, criminelen worden steeds creatiever om hun drugs door de haven te krijgen.

Bovendien zijn de containers tegenwoordig niet meer beveiligd met een pincode, maar met een andere techniek. Uithalers - de ingehuurde jongens die de coke uit de container moeten stelen in de havens - kunnen daardoor nu moeilijker bij de drugs komen.

Spanje en Frankrijk

Opvallend is dat er niet alleen in Rotterdam, maar ook in de havens van Hamburg en Antwerpen minder coke wordt onderschept. En dat de onderscheppingen in Frankrijk en Spanje juist toenemen. Havens in die landen lijken steeds aantrekkelijker te worden voor cokecriminelen om als Europese 'toegangspoort' te gebruiken.

Rusland

Het Belgische HLN schrijft dat naast de internationale cokestromen naar bovenstaande Europese landen ook andere drugsroutes gewijzigd zijn. Zo zou onder andere de oorlog in Oekraïne - en daarmee het wegvallen van de haven in Odessa - ervoor hebben gezorgd dat er een explosieve toename is geweest van smokkel via Rusland. De Russen namen tussen 2023 en 2024 letterlijk voor miljarden aan coke in beslag. Een Russische krant spreekt zelfs van een vertienvoudiging als je het vergelijkt met voorgaande jaren. Door de hoge prijs van cocaïne gaat het vaak om drugs die niet bestemd zijn voor Rusland zelf, maar voor transport naar verschillende Europese landen.

De explosieve toename van coke in Rusland zou niet enkel te verklaren zijn door de oorlog in Oekraïne, maar ook komen door een algehele toename van de wereldwijde cokeproductie. Volgens het VN-Bureau voor Drugs en Criminaliteit wordt er nu in vergelijking met 2022 maar liefst 24 procent meer cocaïne geproduceerd.

Misdaad
  • AD, HLN
  • NL Beeld / Belga