Dodelijke aanval in Schöntalpark
Woensdagochtend viel een 28-jarige man een groep kinderen aan met een keukenmes. Hierbij kwamen twee mensen om het leven: een 2-jarig jongentje en een 41-jarige voorbijganger die moedig probeerde de kinderen te beschermen. Drie anderen raakten gewond, onder wie een Syrisch meisje van dezelfde leeftijd als het jongetje.
"De 41-jarige voorbijganger kwam moedig tussenbeide maar moest zijn burgermoed met zijn leven bekopen. Waarschijnlijk heeft hij ook andere kinderen van de dood gered", aldus deelstaatminister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrman tijdens een persconferentie.
Voorgeschiedenis van de verdachte
Dankzij getuigen kon de politie de verdachte binnen 12 minuten na de aanval arresteren. De 28-jarige Afghaanse man kwam in november 2022 naar Duitsland en vroeg begin 2023 asiel aan. In december 2024 gaf hij echter aan dat hij vrijwillig Duitsland wilde verlaten. Hij had hiervoor de benodigde documenten al aangevraagd, maar hij was nog niet vertrokken.
In het verleden was de man betrokken geweest bij drie geweldsmisdrijven, waarna hij telkens psychiatrisch werd behandeld en vrijgelaten. Begin december beval een rechtbank opnieuw psychiatrische zorg. Volgens minister Hermann stond hij nog steeds onder behandeling.
'Spiraal van geweld en haat'
Tijdens de kranslegging vandaag waarschuwde burgemeester Jürgen Herzing voor een "spiraal van geweld en haat". Hij trok parallellen met de dodelijke aanslag in Maagdenburg. "Een vluchteling valt onschuldige mensen aan, verwondt en doodt ze", aldus Herzing. Tegelijkertijd benadrukte hij dat men voorzichtig moet zijn met het generaliseren van individuele daden naar hele bevolkingsgroepen.
Bondskanselier Scholz bestempelde de aanval als terreurdaad en eiste opheldering over waarom de verdachte nog steeds in Duitsland verbleef. Hij liet weten dat hij er klaar mee is dat "dergelijke incidenten zich om de paar weken voordoen in zijn land".
Impact en herdenking
Het incident heeft geleid tot een intensief politiek en maatschappelijk debat over migratiebeleid en veiligheid. Politieke partijen zoals CDU/CSU pleiten voor strengere controles op binnenkomende migranten zonder geldige documenten.
Vanavond is er een stille tocht ter nagedachtenis aan de slachtoffers. De gewonde slachtoffers liggen nog in het ziekenhuis, maar verkeren momenteel niet in levensgevaar.
- Telegraaf, AD
- ANP