Joran van der Sloot zit op dit moment een lange gevangenisstraf uit in de Peruaanse Challapalca-gevangenis, een beruchte bajes in Peru waar de gevaarlijkste misdadigers van het land vastzitten. In het Zuid-Amerikaanse land werd Van der Sloot in totaal tot 35 jaar cel veroordeeld voor de moord op de 21-jarige Stephany Flores Ramírez in 2010, en later voor drugssmokkel in de gevangenis.
In 'De Hel op Aarde', zoals de Challapalca-bajes ook wel genoemd wordt, werkte de beruchte Nederlander aan zijn boek De eigen waarheid van Joran van der Sloot. Dagboek van een vrouwenmoordenaar. De autobiografie is sinds zaterdag 1 februari te koop.
Bijdrage John van den Heuvel
Opvallend genoeg schreef John van den Heuvel het voorwoord. De misdaadjournalist werd benaderd door Joran en zei direct 'ja'.
"Omdat ik hem ken, en ik het verhaal had gelezen. En dat ik ook heb uitgelegd dat ook hij, net als ieder ander, recht heeft om zijn versie van het verhaal te vertellen", legt Van den Heuvel uit voor de camera van Shownieuws. "Er is veel over hem geschreven. Er zijn veel boeken over hem gemaakt. Er zijn films en documentaires over hem verschenen. Nou, dan mag hij ook wel een keer zijn kant van het verhaal laten optekenen. En dat is in dit geval gebeurd. Hij heeft het trouwens niet laten optekenen, maar hij heeft het zelf opgetekend."
Van den Heuvel heeft naar eigen zeggen niet lang hoeven na te denken toen Joran vroeg of hij het voorwoord wilde schrijven. "Ik heb eigenlijk vooral in dat voorwoord beschreven hoe ik tegen hem aankijk en hoe ik hem in 2010 voor het eerst heb ontmoet", zegt hij. "En hoe het hem daarna is vergaan."
Poging tot moord
Maar wat schreef Van der Sloot zelf allemaal in zijn 'dagboek'? De Telegraaf heeft op de dag van verschijnen al enkele passages gedeeld. Daarin vertelt Joran van der Sloot onder meer dat hij tegenwoordig op de afdeling met "het zwaarste regime" verblijft in de beruchte Peruaanse bajes. En dat heeft alles te maken met een "poging tot moord", zoals de openbaar aanklager in Peru het incident bestempelt.
De Nederlander was een medegevangene - Van der Sloot noemt hem 'Andy' - geld schuldig. Deze Andy zou daarom zijn vrouw gebeld hebben, terwijl hij Joran had beloofd dat niet te doen. In eerste instantie vergaf de sinds enige tijd 'christelijke' Joran de man omdat "god hem dat vertelde", maar hij bedacht later "onder druk van medegedetineerden" toch een plan om een emmer kokend water over hem heen te gooien.
Toen puntje bij paaltje kwam voerde hij dat plan niet uit. Wel stak hij Andy met een scherp gemaakt stuk ijzer. "Twee keer in zijn arm en een keer in zijn buik en rug", aldus Van der Sloot, die zegt het incident te betreuren "omdat ik mijn best doe om op een goed pad te blijven".
Amerika
Tot extra celstraf zal de steekpartij echter niet leiden, want voor de moord op Stephany Flores heeft de Nederlander al de maximum straf opgelegd gekregen in Peru. Als die straf er in 2045 opzit, wordt hij naar Amerika gevlogen om daar een celstraf van 20 jaar voor het afpersen van de moeder van Natalee Holloway uit te zitten. In die zaak kwam Van der Sloot in oktober 2023 tot een schikking met de Amerikaanse justitie en biechtte hij in ruil voor strafvermindering bovendien de moord op Natalee Holloway uit 2005 op.
- Shownieuws, de Telegraaf
- Shelby County Sheriffās Office