Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kees van der Spek: 'Joran van der Sloot gooide voor de lol een zwerver van een brug'

Van der Spek laat zijn licht schijnen over een van de beruchtste criminelen van Nederland en komt met een aantal bizarre anekdotes.

Kees van der Spek

In de AD-serie Beroemd of Berucht probeert Robbyn Jansen er via gesprekken met experts achter te komen hoe het kan dat mensen Joran van der Sloot zo interessant vinden. Ook Kees van der Spek komt meermaals aan het woord. Van der Spek hielp Peter R. de Vries om Van der Sloot in 2008 in de val te lokken. Laatstgenoemde dacht dat hij in Patrick van der Eem een maatje had gevonden bij wie hij vrijuit kon praten, terwijl de Antilliaanse Nederlander in het geheim samenwerkte met de misdaadverslaggevers.

In gesprek met Jansen typeert Kees Joran van der Sloot als 'een schaker', 'een opportunist' en iemand 'die altijd het beste voor zichzelf probeert te fixen'. Als voorbeeld haalt Van der Spek aan dat Van der Sloot al loog in de Natalee Holloway-zaak.

Kees: "Hij heeft namelijk gezegd: 'We hebben haar ’s nachts afgezet bij het Holiday Inn Hotel, Natalee, waar ze verbleef.' Dat bleek niet waar te zijn. Bewakingsvideo’s hebben aangetoond dat dat niet zo was. Toen heeft hij zijn mond dichtgehouden. Daarna heeft ‘ie nooit meer wat gezegd. Anderhalf jaar later heeft hij bij Peter R. De Vries, bij ons, in de uitzending, tegen een vriend, dacht ‘ie, in de beslotenheid van een auto zijn geheim opgebiecht."

'Hij was van binnen allang een beetje verrot'

Volgens Kees van der Spek zat het al langer niet lekker in het hoofd van Van der Sloot. Zelfs voor het Natalee Holloway-drama, de verdenkingen rondom vrouwenhandel, het oplichten van de ouders van Natalee Holloway en de moord op Stephany Flores al.

"Joran was iemand die van binnen allang een beetje verrot was. Dat weet ik zeker", stelt Kees. "(...)Hij heeft een keer een zwerver voor de lol over de brug in het water gegooid. Dat doe je natuurlijk niet als normaal mens. Er zijn ook verklaringen dat hij seksafspraakjes had met Amerikaanse toeristen van cruiseschepen, in een hotelkamer die hij met zijn vrienden afhuurde. Is ook niet normaal gedrag. Dus het zat er intrinsiek wel in dat het de verkeerde kant opging."

Volgens Van der Spek was Natalee Holloway "om het oneerbiedig maar te zeggen, het vehikel waardoor hij ook echt crimineel is geworden."

Bizar
  • AD - Beroemd of berucht
  • NL Beeld / Arjo Frank