Op 19 september trok de 22-jarige Ayoub M. een spoor van bloed door het hart van Rotterdam. Hij begon op straat met grote messen om zich heen te steken. Hiermee doodde hij de 32-jarige Duitser Philipp, die nog maar een paar maanden in Nederland woonde. Ook viel hij een 33-jarige Zweedse toerist aan, die zijn verwondingen gelukkig wel overleefde.
Terroristisch Motief
Tijdens zijn aanval riep hij 'Allahu akbar', oftewel: 'God is groot'. Ook toen al meldde justitie dat er mogelijk sprake was van een terroristisch motief. Nu is bekend geworden dat zijn telefoon vol stond met propagandafilmpjes van terroristische organisaties, die hij voorafgaand aan de aanval heeft bekeken. Volgens De Telegraaf gaat het om beeldmateriaal van IS, Al-Qaeda en van een jihadistische steekpartij in Duitsland.
Terugval
Eerder was al bekend gemaakt dat M. een verontrustende voorgeschiedenis heeft. In 2022 was hem 'tbs met voorwaarden' opgelegd nadat hij zijn eigen moeder met een mes had aangevallen. De behandeling die volgde leek eerst succesvol, met medicijnen die zijn psychoses onderdrukten en een strikt begeleidingsplan.
Toch bleek deze veiligheid maar tijdelijk te zijn. Afgelopen zomer waarschuwden psychiaters voor een terugval. M. gebruikte weer cannabis en cocaïne, waardoor zijn mentale toestand verslechterde. Ondanks zijn recente gewelddadige gedrag, waaronder de handel in nepdrugs en agressief verzet bij zijn arrestatie, oordeelde een psychiater dat het risico op geweld klein was.
En toen kwam 19 september. De fatale avond waarop Ayoub M. vanuit Amersfoort naar Rotterdam reisde en zijn demonen de vrije loop liet. Waarom hij daar was, blijft onduidelijk. Bekenden spreken over een vriendin in de regio, maar één ding is duidelijk: die avond verloor hij zich in chaos en geweld. Het was de moedige inzet van omstanders, waaronder personal trainer Reniël, die het bloederige tafereel wist te stoppen.
Had het drama voorkomen kunnen worden?
Een belangrijke vraag in de strafzaak tegen de tbs'er is of het bloedbad voorkomen had kunnen worden. De Inspectie Justitie en Veiligheid is inmiddels een onderzoek gestart naar de justitiële organisaties die betrokken waren bij zijn begeleiding en behandeling, waaronder de Reclassering.
De ouders van Philipp worden bijgestaan door slachtofferadvocaat Sébas Diekstra, die in een reactie aangeeft: "Het is goed dat er nu grondig onderzoek wordt gedaan naar de vraag of de betrokken instanties voldoende adequaat hebben gehandeld. Wij willen daar echter niet op vooruitlopen. Cliënten willen wel toegang krijgen tot alle relevante informatie over de aanloop naar de fatale dag."
- Telegraaf
- NL Beeld / Regiofotografie