Het gebeurde in de vroege uurtjes van een juninacht, voor de deur van café 't Half Uurtje in Rotterdam-Charlois. Het slachtoffer, een 32-jarige man uit Den Haag met de bijnaam 'Pito Rasta', werd op straat door het hoofd geschoten. Een dag later overleed hij aan zijn verwondingen. Volgens het Openbaar Ministerie was er geen sprake van toeval of paniek: "Het was een doelgerichte en aanvallende actie zonder enige aarzeling."
Een avond als zovelen
De avond begon onschuldig genoeg. De Hagenaar bezocht meerdere kroegen voordat hij rond half drie 's nachts bij café ’t Half Uurtje aankwam. Buiten hing een groepje mannen rond, onder wie de verdachte, Ryan D., die even daarvoor van huis was vertrokken. Camerabeelden laten zien dat D. enige tijd met anderen voor het café stond te praten voordat het slachtoffer naar buiten kwam.
Oog in oog
Wat daarna gebeurde, is vastgelegd op bewakingsbeelden. Het slachtoffer verliet het café en passeerde Ryan D. op een paar meter afstand. D. richtte vrijwel meteen een wapen op de man. De man met de gele bodywarmer probeerde zijn hand nog weg te trekken, maar tevergeefs: D. schoot de Hagenees vanaf een meter afstand door zijn hoofd. Na de schietpartij duwde de schutter zijn slachtoffer tegen een geparkeerde auto en vluchtte hij.
De verdachte werd de volgende nacht door de politie aangehouden. Naar eigen zeggen had hij het wapen alleen gekocht om zichzelf te beschermen, omdat er eerder een ruzie was geweest tussen hem en het slachtoffer. De Glock zou per ongeluk zijn afgegaan. Maar het OM gelooft daar niets van. "Duidelijk is te zien dat het wapen gericht wordt en de trekker ijskoud wordt overgehaald."
Achtergrond
Het slachtoffer, bekend in het criminele milieu, stond te boek als een 'ripper' van cocaïnepartijen. Hij had volgens justitie veel vijanden, maar dat de verdachte hem bewust die nacht opzocht, is niet bewezen. "Hoewel er aanwijzingen waren dat verdachte naar de Wolphaertsbocht ging omdat hij wist dat het slachtoffer daar was, is daar geen keihard bewijs voor gevonden. Het lijkt er dus op dat de twee elkaar toevallig tegen zijn gekomen", aldus de aanklager.
Onschatbaar verlies
De strafeis van 20 jaar cel weerspiegelt volgens het OM niet alleen de ernst van de daad, maar ook de impact op de nabestaanden. "Hij laat een gezin, een moeder, kinderen en zussen achter die zijn verlies voor altijd zullen voelen. Hun leven is voorgoed veranderd."
De rechter doet over twee weken uitspraak.
- Crimesite
- Camerabeelden schietpartij Wolphaertsbocht