Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Joran van der Sloot ondanks verjaringstermijn alsnog de pineut op Aruba?

Zaak verjaard? Aruba overweegt alsnog stappen tegen de Nederlander nu hij een volledige bekentenis heeft afgelegd over de dood van de in 2005 verdwenen Natalee Holloway.

Joran van der Sloot

Joran van der Sloot heeft Natalee Holloway om het leven gebracht. Velen waren daar al jaren van overtuigd, maar sinds deze week ligt er een officiële verklaring van de in Arnhem geboren crimineel. In ruil voor strafvermindering in een zaak rondom het afpersen van de familie Holloway - hij beloofde informatie over dood in ruil voor geld, maar leverde niet - heeft hij nu toch een bekentenis afgelegd over zijn rol in de dood van de Amerikaanse studente.

Dat leek in eerste instantie meer voor de vorm. Vooral een stuk afsluiting voor de familie. De veroordeling tot 20 jaar celstraf in Amerika is immers voor afpersing, de zaak rondom de dood van Natalee zelf zou inmiddels verjaard zijn. Het drama speelde zich in 2005, of in andere woorden: 18 jaar geleden, af op Aruba, waar de verjaringstermijn voor doodslag 12 jaar is. Voor zijn gruweldaden op het strand zou Joran dus nooit hoeven boeten, werd tot voor kort gedacht.

Zaak is 'nooit gesloten'

Maar daar denkt men anders over bij justitie op Aruba. Het OM daar heeft Amerika gevraagd om allerlei belangrijke stukken, transcripties, verklaringen en onderzoek op te sturen, om daarna te onderzoeken wat de mogelijkheden tot juridische stappen zijn. Kortom, ze doen hun best om Van der Sloot alsnog te pakken, mocht hij zoals gepland in 2045 vrijkomen.

Of Joran alsnog te vervolgen is, lijkt vooral samen te hangen met de vraag: is er sprake van moord of van doodslag? De verjaringstermijn voor doodslag is 12 jaar, maar moord verjaart nooit op Aruba. Justitie zal zich dus moeten buigen over de vraag of Van der Sloot Natalee Holloway in een opwelling om het leven bracht, of dat hij met voorbedachten rade handelde. In het laatste geval kan de Nederlander alsnog veroordeeld worden.

Volgens een woordvoerder van het Arubaanse OM is de zaak in ieder geval 'nooit gesloten'.

Nieuws
  • NOS.nl, NU.nl
  • Adobe Stock