Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Uit de verklaring van Joran van der Sloot: 'Ik pak het en sla haar hoofd daarmee volledig in'

Alle ogen waren de afgelopen dagen gericht op Joran van der Sloot, die jaren na de verdwijning van Natalee Holloway eindelijk toegaf verantwoordelijk te zijn voor de moord op de Amerikaanse studente. Inmiddels zijn er meer details bekend over de gruwelijke werkwijze van de Nederlander.

Joran Van der Sloot

Enige tijd terug werd Van der Sloot van de Peruaanse horrorgevangenis Challapalca tijdelijk overgevlogen naar Amerika. In Peru zat de Nederlander vast voor de moord op Stephany Flores en drugshandel, maar in de VS wilden ze Van der Sloot berechten voor het afpersen van de familie Holloway. En zo geschiedde.

De rechtszaak heeft echter meer opgeleverd dan een veroordeling wegens afpersing. In ruil voor strafvermindering heeft Van der Sloot ook bekend dat hij de Amerikaanse studente Natalee Holloway in 2005 om het leven heeft gebracht op het strand van Aruba.

Afschuwelijke details

Tijdens de zaak stelde Joran dat hij spijt heeft van zijn daden. En hoewel hij dus nu officieel de moordenaar is van twee jonge vrouwen - Natalee Holloway en Stephany Flores - zegt hij 'een ander mens' te zijn. "Ik heb mijn leven gewijd aan Jezus Christus", aldus de moordenaar. Hij hoopt dat de bekentenis 'een soort afsluiting' biedt voor de familie van Natalee.

Toch bevestigt de verklaring ook Jorans imago als 'monster' en koelbloedige killer. Vooral reden van de moord en de manier waarop deze volgens Van der Sloot is uitgevoerd zijn afschuwelijk.

De rechtbankdocumenten beschrijven een gesprek tussen Van der Sloot en zijn advocaat. In de converstatie geeft hij zijn lezing van die bewuste avond in 2005: "Ik loop met Natalee langs het strand. Ik vind een plekje voordat we bij het Marriott Hotel zijn, waar ik haar neerleg. We liggen samen in het zand en we beginnen elkaar te zoenen. Ik begin haar te betasten en ze zegt nee. Ik blijf haar toch betasten. En zij geeft me een knietje in mijn kruis."

Joran wordt boos, verklaart hij tegenover zijn eigen advocaat. Zó boos dat hij opstaat en Natalee een 'extreem harde' trap in het gezicht geeft.

Hij vervolgt: "Zij ligt daar bewusteloos, mogelijk zelfs dood, maar in ieder geval bewusteloos. En naast haar zie ik een groot betonblok op het strand liggen. (...) Ik pak het en sla haar hoofd daarmee volledig in. Zelfs in het donker kan ik zien dat haar gezicht ineengezakt is."

Na zijn gruweldaad sleept hij de Amerikaanse de zee in en geeft haar lichaam een duw.

Niet iedereen geloof Joran

De Amerikaanse rechter gelooft zijn verhaal, evenals de FBI. Toch is niet iedereen overtuigd dat Van der Sloot nu wel de waarheid spreekt. Hij heeft door de jaren heen immers al veel verschillende versies van het verhaal uit de doeken gedaan.

Misdaadverslaggever Kees van der Spek bijvoorbeeld, gelooft er niks van. Van der Spek was destijds betrokken bij de undercoveroperatie van Peter R. de Vries. Van der Sloot werd toen stiekem gefilmd en onthulde dat hij betrokken was bij de verdwijning van Natalee. Hij vertelde toen echter een heel ander verhaal; de Amerikaanse zou onwel zijn geworden, waarna hij het lichaam wegmaakte. Iets dat Van der Sloot later weer ontkende.

En ook nu twijfelt Van der Spek aan Jorans verklaring. Volgens de misdaadverslaggever is Van der Sloot een soort 'schaker'. Iemand die tactisch te werk gaat en zijn verklaring wellicht uit z'n mouw heeft geschud om een deal met justitie te bewerkstelligen.

Omdat de Nederlander een deal heeft gesloten mag hij zijn Amerikaanse straf van 20 jaar voor afpersing tegelijkertijd met zijn Peruaanse gevangenisstraf uitzitten; Van der Sloot zit tot minimaal 2045 vast in Zuid-Amerika. Daarna komt hij vrij. Voor de moord zelf kan hij echter niet meer terechtstaan aangezien die zaak verjaard is op Aruba. Het moment van de bekentenis lijkt daarmee niet geheel toevallig gekozen.

Misdaad
  • AD
  • Videostill Cuarto Poder