Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Friese godfather' Jan van R. (81) wederom in vizier politie

De beruchte 'Friese godfather' uit Sneek zou niet met pensioen zijn, maar zijn knaken nog altijd verdienen met cocaïnesmokkel.

Sneek

Hoe handelt een échte Fries in coke? Met zeilboten natuurlijk. Tenminste, zo zou Jan van R. te werk zijn gegaan. En volgens justitie houdt de bejaarde 'coke-opa' of op z'n Fries gezegd: 'coke-pake' zich nog altijd bezig zijn met zijn vertrouwde handeltje.

Vast in beperkingen

Op 25 april werd Van R. dan ook opgepakt door de politie. Niet alleen de 'Friese godfather' werd opgepakt, ook zijn 57-jarige zoon Johnny, 28-jarige kleinzoon Andy en een ander 25-jarig familielid werden in de boeien geslagen. Een 49-jarige verdachte die zich niet in Friesland, maar in Deventer bevond, is geen familie maar werd ook opgepakt. De in totaal vijf verdachten worden verdacht van de voorbereidingshandelingen voor cokesmokkel via zeilboten vanuit Zuid-Amerika richting Europa. Dat meldt De Telegraaf.

'Coke-opa' Jan van R. en de andere verdachten zouden in beperkingen achter de tralies zitten, waarbij zij enkel en alleen met hun advocaat mogen spreken.

Zeilboten met drugs

Het Openbaar Ministerie denkt te weten hoe de familie van Jan van R. te werk gaat. Zo zou er regelmatig een familielid van de bejaarde smokkelaar naar de Caraïben vliegen. Hier zou de familie onder valse naam boten kopen, die constant van naam worden veranderd. Hierdoor zou het voor politie en justitie lastig worden gemaakt om hun werk te doen. De zeilboten worden vervolgens ingezet om het witte poeder te vervoeren.

Het zou niet de eerste keer zijn dat de 'coke-pake' gepakt wordt wegens drugshandel. Zo werd hij al eerder gepakt met drugs op een zeilboot bij Schotland. Samen met zwager Leo, zoon Ronny en neef Henk werd Jan van R. jaren geleden - al in 1996 -gepakt. De 'godfather' uit Sneek zou destijds zo'n 2900 kilo hasj hebben gesmokkeld naar Schotland. Van R. en zijn zwager kregen 14 jaar gevangenisstraf, maar stonden na zo'n zes jaar weer buiten.

Ook in 2014 moest de 'drugsopa' in voorlopige hechtenis achter de tralies doorbrengen. Toen deze werd opgeheven, maakte hij direct wéér een fout. Hiervoor moest Jan van R. zeven jaar celstraf uitzitten, maar ook toen was hij na drie jaar alweer op vrije voeten.

Bejaarde drugshandelaar

De 'coke-opa' zou wederom niet hebben geleerd van zijn tijd in de bajes en nog altijd bezig zijn met zijn handeltje. In 2021 liet de officier van justitie in Noord-Holland zich nog uit over de familie: "Zij blijven zich hardnekkig schuldig maken aan misdrijven. Schromen zelfs niet om vanuit detentie plannen te smeden."

Klinkt alsof de inmiddels bejaarde godfather uit Sneek er geen genoeg van kan krijgen. Hoe het dan ook deze keer afloopt voor Jan van R. is nog altijd onduidelijk.

Misdaad
  • Adobe Stock