Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Derksen na racisme-rel: 'Ik ga niet door het stof kruipen'

Johan reageert op z'n Johans.

Johan Derksen

In de VI-uitzending van woensdagavond blikte Johan Derksen terug op de rel die is ontstaan na zijn uitspraken over PvdA/GL-Kamerlid Habtamu de Hoop. Die laatste kwam in een eerdere uitzending ter sprake toen de mannen het hadden over de 18 miljoen die door de overheid wordt uitgegeven aan de Friese taal. Kamerlid De Hoop is daar erg blij mee en liet dit weten in de media, maar volgens Johan had hij geen recht van spreken. "Hij is toch geen Fries? Kom op zeg. Waar gaat het over? Ik ben toch ook geen Surinamer?" aldus Derksen.

Niet lang daarna ontplofte Twitter. Habtamu - weliswaar geboren in Ethiopië, maar toen hij 8 maanden oud was geadopteerd door Friese ouders - is wel degelijk Fries, aldus Habtamu zelf. Hij spreekt de taal, groeide op op een Friese boerderij en ademt Friesland. In een (Friestalige) reactie op social media liet hij dit ook aan Johan weten. Maar daar hield de rel niet op. Johan wordt ervan beticht een racist te zijn. Zelfs politiek Den Haag liet van zich horen.

'Kende zijn achtergrond niet'

Woensdagavond komt Derksen terug op de ontstane ophef. De ook bij VI aanwezige Lilian Marijnissen richt zich tot Johan en wil naar eigen zeggen 'een ander geluid' laten horen. "Als je met hem praat: hij is altijd te trots als een Fries", zegt Marijnissen over oud-collega Habtamu. Marijnissen vind het onzin dat hij geen recht van spreken zou hebben. "Ik begrijp werkelijk waar niet waarom je dat zegt, Johan."

Derksen reageert: "Ik kende zijn achtergrond niet. Ik wist dat hij van de Partij van de Arbeid/GroenLinks was. En ik zat me al behoorlijk te ergeren dat er 18 miljoen naar de Friese taal gaat, en dan verschijnt er een meneer met een Afrikaanse achtergrond en die gaat een juichverhaal erover houden. Dan denk ik: joh, waar bemoei jij je mee. Dat was mijn reactie. En dan hebben we hier de euforie en de chemie aan tafel dat we dat soort dingen er nog weleens uit flappen en ik heb vandaag alleen in de auto wat mensen gehoord, en de meeste mensen die vinden dat dan racistisch. Maar ja, dat mogen ze vinden, maar ik heb het in ieder geval niet racistisch bedoeld. Het was gewoon een opmerking, totaal niets met racisme te maken. En daarom kan ik ook mijn excuses niet aanbieden, dat zou hypocriet zijn. Dan doe je dat voor de bühne. Ik heb het geen moment racistisch bedoeld."

Lilian stelt dat het ook 'onbedoeld racistisch' kan zijn, waarop Johan stelt dat het niet doelbewust was om mensen te kwetsen. "Het was gewoon een opmerking", legt hij uit, "zoals we iedere uitzending een paar opmerkingen maken."

Niet door het stof

Daarna probeert zowel politiek verslaggever Sam Hagens als Marijnissen Johan zover te krijgen dat hij terugkomt op zijn woorden. Maar dat is niet iets waar Derksen bekend om staat. Het gaat om de intentie, vindt hij. Dat hij nu veroordeeld wordt vanwege zijn uitspraken, daar heeft hij vrede mee.

"Dat interesseert me ook niet", aldus de Snor. "Maar ik ga niet door het stof kruipen voor iets wat ik niet zo bedoeld heb. En dat hele Twitter, dat zie ik niet, maar ik hoor dan de reacties en dan denk ik van: een storm in een glas water."

Of hij überhaupt weleen spijt heeft van iets wat hij gezegd heeft op tv? "Iedere avond als ik naar huis rij, denk ik weer: dat had ik beter niet kunnen zeggen. Maar dat is ook de charme van dit programma."

Entertainment
  • Vandaag Inside
  • NL Beeld / Patrick van Emst