Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Henk Strootman

Misdaadcolumn: Sander loopt warm voor cold cases

Elke week schrijft misdaadverslaggever Henk Strootman een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: Sander Meyer van coldcasezaken.nl

Henk Strootman

Graag stel ik aan u voor: Sander Meyer. Tot het najaar van 2022 had ik nog nooit van hem gehoord. Dat veranderde toen in die periode de website coldcasezaken.nl het levenslicht zag. Het oogde allemaal zo professioneel en was inhoudelijk zo goed dat ik in eerste instantie dacht met een initiatief van de politie te maken te hebben. Maar dat was dus verkeerd gedacht. De site bleek het geesteskind te zijn van Sander en in een paar jaar tijd is hij een factor van belang geworden in de wereld van coldcase-onderzoeken. Er staan inmiddels 220 zaken op de site, compleet met gedetailleerde beschrijvingen, foto’s en video’s. Hij schudt nadrukkelijk aan de boom, om die term maar weer eens te gebruiken.

Omdat ik Sander verder niet kende en nieuwsgierig was naar zijn beweegredenen (hij verdient er geen cent aan), besloot ik contact met hem op te nemen. De aandacht van een ‘groot en bekend blad als Panorama’ bracht hem enigszins van zijn stuk. “Wat een eer,” reageerde hij. Het toont Sanders bescheidenheid. “De interesse voor misdaad zat er als kind al in. Ik heb het boek Mafioso (basis voor de film Goodfellas, red.) dat mijn vader in de kast had staan, verslonden. Ik probeerde te begrijpen hoe mensen in staat kunnen zijn tot het plegen van de meest gruwelijke misdaden.”

Er speelde nog iets in het leven van de jonge Sander. “Ik ben als ventje van 11 gepest. Dat was moeilijk, maar het heeft wel een sterk rechtvaardigheidsgevoel bij me ontwikkeld.”

Toch was de Sander Meyer als coldcase-onderzoeker toen nog ver weg. “Ik heb onder andere als verkoper in een winkel gewerkt, dat is wel even wat anders.” Enkele jaren geleden werd Sander getroffen door een ernstige ziekte. Hij genas, maar kon niet meer werken en werd uiteindelijk afgekeurd. Er volgden jaren waarin hij niet goed wist wat hij met zichzelf moest beginnen. “Ik denk dat ik wel tien jaar nodig heb gehad om mentaal bij te komen van wat mij was overkomen.”

De datum 6 juli 2021, de dag dat Peter R. de Vries werd neergeschoten, werd een keerpunt in Meyers leven. “Het greep me ontzettend aan. Ik werd wakker geschud.”

Sander Meyer.

De aanslag inspireerde Meyer tot het terugkijken van De Vries’ programma’s op YouTube. Geconfronteerd met het leed van nabestaanden dat in bijna elke uitzending wel voorbijkwam, ontstond bij Meyer de behoefte om iets voor die groep te betekenen. Zelf onderzoek doen misschien? Als leek besloot hij de opleiding ‘particulier onderzoeker’ te gaan volgen, een jaar later ontving hij zijn diploma. Het was een mooi startpunt, maar de ambitie om zelf actief in vastgelopen zaken te duiken en misschien zelfs bij te dragen aan de oplossing moest hij laten varen. “Dat was iets te ambitieus. Als burger heb je geen toegang tot politiedossiers, dus dan begin je al met een achterstand.”

Uiteindelijk gooide Sander het over een andere boeg. “Het was me opgevallen dat er nergens gebundelde informatie te vinden is over cold cases. Wel veel versnipperd materiaal uit kranten of bijvoorbeeld de coldcase-kalenders. Maar nergens dus het hele verhaal. Dus toen dacht ik: als zoiets nog niet bestaat, waarom ga ik het dan niet zelf maken?”

Inmiddels staat de site als een huis. De reacties vanuit politie en nabestaanden zijn overwegend positief. Sander werkt inmiddels aan zaak 220 en is ervan overtuigd dat er door zijn inspanningen zaken zullen worden opgelost. “Wanneer? Misschien morgen, volgend jaar of over vijf jaar. Maar die dag gaat echt komen. Zonder dat vertrouwen was ik ook nooit zover gegaan.”

Nieuwsgierig geworden naar Sanders site? Ga dan naar coldcasezaken.nl