De 41-jarige Rolf W. is tot een flinke celstraf veroordeeld in Engeland. De Britse rechter heeft hem 10,5 jaar opgelegd voor drugssmokkel. Bij zijn laatste tripje had hij 42 kilo cocaïne in zijn auto liggen, maar liep hij al snel tegen de lamp.
Rolfs Renault Scenic werd door agenten van de grenspolitie aangehouden bij de haven van Harwich. Daar was de Nederlander aan land gekomen nadat hij eerder de overtocht had gemaakt met de veerboot vanuit Hoek van Holland.
Dior-kleding
Toen de agenten zijn kofferbak controleerden, zagen ze een aantal koffers liggen met het label 'Dior' erop. Mogelijk had W. de koffers op deze gemarkeerd zodat het leek alsof hij kleding van het luxe Franse modemerk aan het vervoeren was. In werkelijkheid had de Nederlander een nog veel kostbaardere lading bij zich; de koffers zaten vol coke.
42 kilo pure cocaïne, om precies te zijn. Drugs met een straatwaarde van 3.2 miljoen Britse pond, schrijft de National Crime Agency (NCA). Wat neerkomt op 3,74 miljoen euro. Elke kilo was apart verpakt en was gelabeld met een Dior-sticker.
Niet z'n eerste tripje
W. werd direct opgepakt en er werd een onderzoek naar hem gestart. Daarbij kwam de recherche erachter dat de Nederlander al meer tripjes naar Engeland op z'n naam had staan. Het afgelopen jaar pendelde Rolf vier keer heen en weer, waarbij hij vermoedelijk telkens een lading coke bij zich had. W. verbleef iedere keer één nachtje in een Engels hotel, om de volgende dag weer terug te keren naar Nederland.
Op 22 april stond Rolf W. voor de rechter. Hij gaf toe dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan de import van cocaïne en kreeg 10 jaar en 6 maanden opgelegd.
'Uitbuiting van kinderen'
"De import van cocaïne wakkert geweld aan in verschillende gemeenschappen in het Verenigd Koninkrijk, met directe links naar messengeweld en het uitbuiten van kinderen en kwetsbare volwassenen", aldus Paul Orchard van de NCA. "Ons onderzoek heeft aangetoond dat W. niet slechts één drugstripje heeft gemaakt, maar vaker heeft toegeslagen. Zijn veroordeling is een sterke waarschuwing voor mensen die drugs importeren: Je wordt gepakt en berecht."
- NCA