Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Premium

Katie Price: het turbulente leven van Engelands succesvolste glamourmodel

Ze is het Engelse equivalent van onze Patty Brard, maar dan maal honderd. Katie Price is niet uit de Engelse tabloids weg te slaan. Wie is deze Britse realityster die continu van stemming, partner én cupmaat wisselt?

Katie Price

Het voelt alweer als een eeuwigheid geleden, maar in 2008 was Katie Price overal. De stoeipoes uit Brighton domineerde de tabloids, tijdschriften én zo’n beetje alle realityshows. Haar parfum verkocht als een gek, haar biografie was een vette bestseller, zelfs haar zelfontworpen bruisballen gingen als een speer. Iedere Brit met een prostaat wilde haar scheurkalender; iedere Brits met een voorgevel droeg haar lingeriemerk. Katie Price gold destijds als een van de succesvolste levende glamourmodellen. En dat was zeker geen toeval: deze vrouw was - en is - een soort superieure combinatie van Sylvie Meis, Patty Brard en Katja Schuurman. Ofwel: een wandelende wervelwind met goede looks, grote bek én onverklaarbare aantrekkingskracht. Zonder aantoonbaar talent flikte Katie, geboren in 1978, het om vóór haar dertigste verjaardag een fortuin van 50 miljoen euro bij elkaar te sprokkelen.

“Ik wist dat ik geen normale baan zou hebben,” aldus het naaktmodel in The Guardian. “Ik ben altijd extravert geweest. Op mijn vaders dertigste verjaardag verscheen ik in een leren catsuit. Ik was pas 13 jaar. Zelfs op school was ik een exhibitionist en vertelde ik iedereen dat ik op tv zou komen. Ik wilde een groot huis op het platteland, een sprookjeshuwelijk, een beroemde popster of model worden en met paarden werken. Ik heb het allemaal bereikt – en meer. Het enige op mijn lijstje wat ik nog niet heb, is een zwarte cabriolet Suzuki Vitara.”

Suzuki Vitara.

Katie is inmiddels failliet, drie keer gescheiden, meerdere keren gearresteerd én herstellende van een inzinking die haar bijna het leven kostte

Waar ging het mis?

Goed, dat was dus 2008. Even vooruitspoelen naar 2024: Katie is inmiddels failliet, drie keer gescheiden, meerdere keren gearresteerd én herstellende van een inzinking die haar bijna het leven kostte. Nog altijd domineert ze dezelfde tabloids als twintig jaar geleden, maar om verkeerde redenen. Zomaar een greep uit de meest recente krantenkoppen over het wulpse model. “Katie Price onder vuur na afdanken van nieuwe puppy: Hij ziet er niet schattig genoeg uit op Instagram.” En: “Katie Price moet bijna helft van OnlyFans-inkomsten afstaan om schulden terug te betalen.” Of dan deze: “25 jaar plastische chirurgie: Katie Price totaal onherkenbaar!”

In de rij voor Katies biografie.

Het tij kan keren. Waar ging het mis in heaven’s name? Voor het antwoord moeten we zo’n veertig jaar terug in de tijd. Lang voordat het fotomodel de meest gepubliceerde boezem van Groot-Brittannië bezat, was zij vooral bezig te overleven. Katie was pas 4 jaar toen haar vader de benen nam. Op de prille leeftijd van 7 werd zij verkracht. Daarover heeft de Britse zich zelden geuit in de media, maar eerder dit jaar doorbrak zij de stilte in een podcast. “Ik werd op mijn 7de verkracht in een park, daarna werd ik bijna ontvoerd,” vertelt ze daarin. “Ik herinner mij dat de politie langskwam en naar mijn slipje moest kijken. De dader herinner ik mij als de dag van gisteren.”

Ook haar parfum ging als een speer.

Naarmate Katie ouder werd, werd haar leven er niet per se vrolijker op. Door een van haar eerste fotografen werd zij ook al misbruikt. “Hij maakte onfatsoenlijk foto’s van mij toen ik nog maar 12 jaar oud was en fotomodel wilde worden,” vertelt Katie in de podcast. “Op een dag klopte de politie op zijn deur, omdat hij meisjes drogeerde met milkshakes.”

In de liefde vond Katie als fragiele tiener amper troost. Integendeel: haar eerste vriendje sloeg haar kort en klein, de tweede scheurde haar kleren kapot en nummer drie bedroog haar aan de lopende band. “Als er geen giftige mannen in mijn leven waren geweest, zou ik nu niet failliet zijn geweest en niet zoveel mentale problemen hebben,” concludeerde het glamourmodel eerder dit jaar.

Toch ging er, gelukkig, ook veel goed in Katies jonge jaren. Aan school had zij een pleurishekel; veel liever droomde zij van haar eigen Playboy-cover. Op haar 18de kwam die droom dichterbij toen zij haar debuut maakte als bikinimodel, en wel direct op de beruchte page three van roddelkrant The Sun. Voor een jong Brits fotomodel staat dat gelijk aan je eerste speelminuten maken in de Champions League. Bloednerveus was ze als groentje dat voor het eerst een voet zette in ‘het vieze kantoorgebouw’ van de populaire tabloid. “Ik dacht: oh mijn God, dit ziet er echt onbetrouwbaar uit. Al helemaal toen een klein, oud mannetje de deur voor mij opende en ik binnen overal aan de muren foto’s van topless vrouwen zag,” aldus Katie in The Katie Price Show, haar eigen podcast.

Laveloos en losgeslagen 

Gelukkig kwam het goed en kreeg de tiener de smaak flink te pakken. Ontelbare fotoshoots volgden en alle mannen van Groot-Brittannië leefden nog lang en gelukkig. Ook de paparazzi trouwens, want Katie liet zich lustig fotograferen in het Londense uitgaansleven, vaker wel dan niet in laveloze toestand. Een losgeslagen beauty die geen enkele moeite had met haar imposante boezem te flaneren en nooit een blad voor de mond nam; de Britten smulden van Katie Price.

Kussend met Hugh Hefner in 2002 na haar entree als playmate.

Rond de eeuwwisseling bereikte haar populariteit onbedoeld nog grotere hoogten nadat een sekstape van haar en Another Level-zanger Dane Bowers op internet uitlekte. Voor wie dit filmpje nog niet heeft gezien: houden zo. In de beelden is Katie hoogzwanger van haar eerste kind en op een zeker moment steekt de heer Bowers zelfs zijn grote teen in Katies… afijn, doe maar gewoon niet.

Een mijlpaal waar Katie wél met trots op terugkijkt, is haar debuut op de cover van de Amerikaanse Playboy in 2002. Een droom die alleen maar mooier werd toen de Britse aansluitend een uitnodiging ontving van niemand minder dan Hugh Hefner om zes weken te spenderen in zijn beruchte Playboy Mansion. Dat aanbod bleek echter op papier veel mooier dan in de realiteit. “Hugh wilde dat ik zijn vriendin werd en seks met zou hebben, maar dat was echt een no no. Het was alsof ik naar mijn opa keek,” erkende Katie vorig jaar in The Mirror. Maar, toen de beroemde, bordeauxrode badjas van ‘The Hef’ eenmaal uitging, was Katie wel degelijk onder de indruk van wat zij zag. “Ik dacht altijd dat de piemel van een oude man er heel rimpelig uit zou zien, als een soort heksenlarve, maar bij Hugh was dat absoluut niet het geval.” Genoteerd.

Haar pronkstukken gingen van cupmaat B naar C en D en daarna direct door naar G, om uiteindelijk toch weer via F terug te keren naar D 

Andersom moet ome Hef trouwens ook diep onder de indruk zijn geweest van zijn grofgebekte Britse playmate. En vooral ook van haar belangrijkste handelswaar: een almaar dieper decolleté. In de UK is het inmiddels een uitdrukking: niets zo veranderlijk als het weer én de cupmaat van Katie Price. Al op 18-jarige leeftijd ging Katie voor de eerste keer onder het mes. Dat smaakte duidelijk naar meer, want Katie gebruikte sindsdien menige strippenkaart bij de plastisch chirurg. Haar pronkstukken gingen van cupmaat B naar C en D en daarna direct door naar G, om uiteindelijk toch weer via F terug te keren naar D. Tussendoor werden de implantaten ook nog verwijderd wegens een infectie. Volgt u het nog? Die lekkende dingen verdwenen overigens niet in de prullenmand; Katie wist ze te slijten voor anderhalf miljoen euro. Het moet niet gekker worden. Welke letter vandaag de dag aan de cupmaat van Engelands populairste genotsheuvels moet worden toegekend? Dat is Engelands grootste geheim.

Zes weken vertoefde Katie in de beruchte Playboy Mansion.

Vete met Victoria

De beroemde borstpartij van Katie is lang niet het enige bewerkte stukje vlees op het lijf van dit geliefde naaktmodel. In een kwart eeuw liet Katie voor zo’n 600.000 euro (!) aan zichzelf sleutelen. Borsten, lippen, neus, tanden, haar, billen én buik; van haar natuurlijke schoonheid – bescheiden B-cupje, mooie glimlach, billen van vlees en bloed - is amper iets over. Moeder Amy is daar ab-so-luut niet over te spreken. “Ik heb haar cosmetische chirurgie altijd belachelijk gevonden,” brieste mama Price eerder dit jaar tegen The Guardian. “Haar borsten zijn groter dan haar hoofd, for God’s sake!” Volgens mama is Katies cosmetische verslaving te wijten aan lichaamsdysmorfie, een psychische stoornis waardoor je geobsedeerd bent door je eigen uiterlijk. “Elke keer dat ze een crisis doormaakt die haar van streek maakt, laat ze aan zichzelf sleutelen. En als ze zich niet kan laten opereren, neemt ze een tatoeage. Ik begrijp niet wat zij in de spiegel ziet dat wij niet kunnen zien, want Kate ziet er van zichzelf al prachtig uit.”

Als bruid van Peter Andre.

Katie zelf ziet dat anders. “Ik ben goed met verdoving. Ik word er nooit ziek van en ik vind het leuk om in slaap te worden gebracht. Het is zo’n fijn gevoel om dan wakker te worden met iets nieuws.” Ironisch genoeg waarschuwt het zwaar omgebouwde fotomodel nu zelf voor de gevolgen van plastische chirurgie. “Jonge meisjes zien er tegenwoordig uit als klonen: buitenaardse wezens met opgezwollen gezichten. Het is echt triest,” aldus Katie in de podcast How To Fail With Elizabeth Day. “Zelf begon ik pas aan botox toen ik 27 of 28 jaar oud was.”

Aan de zwier met stripper/stukadoor Kieran Hayler.

Gedaantewisselingen, dronken avondjes uit, stormachtige relaties, haar gehandicapte zoon Harvey, een postnatale depressie, de eeuwige vete met Victoria Beckham, haar avonturen als naaktmodel: het wilde leven van Katie Price schreeuwde om een schreeuwerige realityshow – en die kreeg ze ook. En hoe. Jordan (2002–2005), Katie & Peter (2004–2009), What Katie Did Next (2009–2010), Signed by Katie Price (2011), Katie (2011–2012), Katie Price: My Crazy Life (2017–2019)… Katie wordt al langer door camera’s achtervolgd dan de gemiddelde Hollywoodacteur. Huiselijke ruzies, intieme momenten, slechtnieuwsgesprekken: alles mag van Katie gefilmd worden. Een keuze die voor hoge kijkcijfers zorgt, maar het model ook geregeld op felle kritiek komt te staan. Zeker nadat zij op nationale televisie de dokter bezocht voor een zwangerschapscontrole en te horen kreeg dat de baby in haar buik dood was.

Met kooivechter Alex Reid.

“Ze waren mij toen aan het filmen en vroegen: Moeten we stoppen? Ik zei: Blijf maar filmen. Dit is het echte leven,” verdedigde de realityster haar besluit in 2008. Toen de journalist haar vervolgens vroeg of haar kinderen er wel voor hebben gekozen om hun hele leven gefilmd te worden, was haar reactie op zijn mildst gezegd bijzonder. “Als mensen een videocamera kopen en op vakantie gaan en zichzelf filmen, hebben ze voor altijd de herinneringen. Nou, wij hebben een ​​cameraploeg die ons altijd en overal volgt. Al vanaf het moment dat de kinderen geboren zijn. Dat is toch onbetaalbaar? Ik wou dat er van mij zulke opnames bestonden.”

Even dollen mat haar gehandicapte zoon Harvey.

Stem als misthoorn

Eerlijk is eerlijk: het alledaagse liefdesleven van deze vrouw is vermakelijker dan menige Hollywoodfilm. In 2006 trouwde Katie met de gevallen popzanger Peter Andre (die van Mysterious Girl inderdaad), met wie zij twee kinderen kreeg: Junior (tegenwoordig een 18-jarige zanger met een half miljoen TikTok-fans) en Princess (inmiddels 16 jaar en ruim 700.000 aanbidders op Instagram). Drie jaar later lagen de scheidingspapieren alweer op tafel. Katie herpakte zich direct met kooivechter Alex Reid. Voor hun bruiloft, in 2010, paaide deze Reid zijn verloofde met een ring van 70.000 euro, maar daarmee kon hij het hyperactieve fotomodel niet langer dan een jaar vastpinnen. In 2013 trouwde Katie nog maar eens, ditmaal met een stripper annex stukadoor. Vijf weken na hun kennismaking gaven de twee al het jawoord. Met deze Kieran Hayler kreeg Katie nog eens twee kinderen: Jett en Bunny. In 2014 kwam ook aan dit sprookje een eind, want Kieran bleek ook bij haar beste vriendinnen te hebben ‘gestuct’.

Katie deed ook een (mislukte) poging om op het Eurovisie Songfestival te belanden.

Voor, tussen en na haar scheidingen was ook Katie niet vies van een avontuurtje, slippertje of onenightstand met personal trainers, Hollywoodacteurs, mannelijke modellen, steenrijke zakenmannen en voetballers. In die laatste categorie raakte Katie zelfs bezwangerd, zo rond haar 23ste. Met voetballer Dwight Yorke, ooit actief als centrumspits bij Manchested United, kreeg zij in 2002 haar eerste kind, Harvey. Niet lang na zijn geboorte bleek Harvey een zeldzame hersenafwijking te hebben, gedeeltelijk blind te zijn en te kampen te hebben met autisme en overgewicht. Papa Dwight was nagenoeg direct uit beeld verdwenen. De voetballer zelf had daarvoor een ronduit idiote verklaring: volgens hem was Harvey ‘niet zwart genoeg om zijn kind te kunnen zijn’, aldus Katie vorig jaar in een interview. Harvey is inmiddels 21 jaar, maar Yorke weigert nog altijd alle contact. Katie: “Hij weet niet wat hij mist. Harvey is zo’n leuke jongeman. Hij is gewoon een funny little bastard. Je weet nooit wat er uit zijn mond komt. Thuis is hij de grote gangmaker.”

Tussen al die liefdesperikelen door vindt Katie ook nog de tijd om zich in tig verschillende carrières en zaken te mengen. In Nederland kennen wij haar vooral als losbandig fotomodel; aan de overkant van de Noordzee is Katie Price een supermerk. Het leeuwendeel van haar fortuin verdiende zij met haar eigen parfum en make-up, een lingerielijn, en als ‘bestsellende’ auteur. Katie schreef al 43 (!) boeken, waaronder tienerromans, peuterboeken en memoires. Hoewel, ‘schreef’? “Ik praat in op een bandje en vertel de verhalen die ik wil. Mijn vriendin en ghostwriter Rebecca schrijft vervolgens elk hoofdstuk,” biechtte Katie al eens op.

Katie showt haar huidige cupmaat.

En zingen dan? Dat doet Katie wel zelf. In 2005 bijvoorbeeld, toen zij een serieuze poging deed zich te kwalificeren voor het Eurovisie Songfestival. Hoewel, ‘serieus’? Katie betrad het podium in een roze latexpakje, waar haar hoogzwangere buik nog niet uit scheurde, maar haar stemgeluid viel pas echt op. De beste omschrijving daarvoor kwam van een Britse journalist: “Haar zang heeft nog het meeste weg van de onlangs gerestaureerde misthoorn van de Sumburgh Head-vuurtoren uit 1905.” Oef.

Tegenwoordig verdient Katie als vanouds de kost met pikante foto’s, te begluren via haar OnlyFans. “Ik doe nog steeds ondergoeddingen, maar ik ga niet meer helemaal topless,” zei ze vorig jaar. “Ik hoef en wil het niet omdat mijn kinderen nu ouder zijn.” Het is voor haar te hopen dat er dan wel genoeg fans overblijven, want Katie heeft iedere penny keihard nodig. Volgens recente berichten is het glamourmodel ver afgegleden en zit zij diep in de rode cijfers. De tientallen miljoenen die ze ooit bezat? Foetsie. Hoe? “De ex-mannen zitten alle drie op mijn huid. Ze willen allemaal geld, geld, geld. En dan is er ook nog de Belastingdienst. Als je een inzinking hebt en suïcidaal bent, sluit je de wereld af. Je praat met niemand, je neemt je telefoon niet op, je opent je brieven niet en voor je het weet heb je een deurwaarder aan je deur. Dan stop je ook met werken omdat je hoofd er niet naar staat. Rekeningen komen binnen, je hoort dat je man je bedriegt en het wordt allemaal alleen maar erger,” aldus Katie vorig jaar in de Britse media.

Met die inzinking doelde het glamourmodel op haar zelfmoordpoging in 2019, waarbij ze ‘zichzelf knock-out sloeg’, een incident dat weer het gevolg was van een traumatische ervaring die zij een jaar eerder opliep. In 2018 werd Katie namelijk voor de derde keer in haar leven verkracht (de tweede vond plaats rond de eeuwwisseling, maar over die gebeurtenis laat de Britse niets los). Ditmaal werd Katie tijdens opnames voor haar realityshow in Zuid-Afrika van de weg geplukt door zes mannen, die haar vervolgens onder schot hielden en seksueel misbruikten.

Katie heeft haar eigen podcast.

Alles overwonnen

Ondanks alles laat Katie Price zich niet gek maken. Al 46 jaar niet. Voor haar mentale issues (en dus niet voor drugsverslavingen, zoals de Britse tabloids schreven) liet zij zich in 2021 opnemen in een kliniek. Met succes, want Katie kan weer lachen. “Ik ben op de meest verschrikkelijke plek geweest die je je kunt voorstellen, maar ik heb het allemaal overleefd en mijzelf bij elkaar geraapt,” aldus een strijdlustige Katie eind vorig jaar. “Er brandt een vuur in mij. Ja, ik heb last van psychische problemen; ja, ik lijd aan PTSS. Ja, ik voel nog steeds veel stress als er dingen gebeuren, maar het is allemaal onder controle. Ik heb het allemaal overwonnen.”

Wij zijn ervan overtuigd: die gedroomde zwarte cabriolet Suzuki Vitara gaat er komen voor Katie Price.

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct
Entertainment
  • ANP, NL Beeld, Instagram