Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bizar: Amazon verkocht energiedrank gemaakt van bezorgersurine

Amazon heeft de urine van hun eigen bezorgers verkocht als energiedrank door toedoen van een brutale documentairemaker.

Urine

De chauffeurs van Amazon zouden werken onder hoge druk, maar wanneer ze zelf hoge druk voelen opkomen moeten ze in een flesje hun behoefte doen. Dat is de webwinkel echter duur komen te staan.

Bittere citroendrank

De Britse documentairemaker en komiek Oobah Butler heeft in de documentaire The Great Amazon Heist gekeken wat nou echt de belangrijkste prioriteiten zijn voor het bedrijf. Zoals bij wel meer bedrijven blijken de verkoopcijfers het allerbelangrijkst. Daardoor gaat het weleens mis.

Butler heeft de proef op de som genomen. Hij verzamelde de flesjes waarin de chauffeurs een kleine boodschap hadden gedaan en haalde ze op langs de weg. Er gaan namelijk geruchten dat de bezorgers boetes zouden krijgen als ze de flesjes terug zouden meenemen naar het magazijn. Met een paar vrienden vond hij vervolgens een ‘energiedrank’ uit genaamd Release Energy. Dat vertelde hij in een interview met Vice.

Het lijkt erop dat de komiek twijfelde of hij niet te ver was gegaan. Hij verkocht het product namelijk eerst als hervulbare pompdispenser. Amazon heeft het product vervolgens op eigen houtje naar de categorie energiedranken verplaatst. Het bedrijf had hierbij niet even aan de verkoper gevraagd of het überhaupt veilig was voor consumptie. De documentairemaker is wel meegegaan in dit plan. Uiteindelijk werd het drankje verkocht als een bittere citroendrank.

@vice big tech company sells bottles of their drivers' 'piss'. lovely. catch oobah butler's #TheGreatAmazonHeist on C4, 10pm, 19th October, for more pranks. #amazon #amazontiktok #amazondrivers ♬ News, etc. Bright, fun and light 2-step(1323829) - 314P

Butler had de energiedrank op deze manier gecategoriseerd om hoger in de hitlijsten te komen op de website. Nadat hij aan een aantal vrienden had gevraagd een flesje te kopen zag hij dat ook mensen die hij niet kende het product hadden gekocht. Op dat moment moest hij zelf ook wel een angstplasje doen. Die bestellingen heeft hij geannuleerd. Niemand heeft daadwerkelijk chauffeursurine toegestuurd gekregen.

'Grove stunt'

Een woordvoerder van Amazon heeft tegenover Wired laten weten dat ze diverse instrumenten gebruiken om dit soort gezeik te voorkomen. Op die manier proberen ze te uit te sluiten dat er onveilige producten op de webwinkel worden verkocht. Ze noemt de actie van de documentaire maker een ‘grove stunt.’

Tegenover Vice laat Oobah nog wel even zijn licht schijnen over de schrijnende situatie bij het bedrijf. Zo sprak hij met een voormalig profvoetballer uit El Salvador genaamd Christian die nu als Amazon-bezorger werkt in Los Angeles. Hij vertelde dat het werk in de zomer fysiek zwaarder is dan het zijn van een topatleet. Het plassen in een flesje vindt hij vernederend, maar daarin heeft hij geen andere keus: “Andere mensen die langzamer gaan, worden uiteindelijk ontslagen”

Butler staat bekend om zijn grote stunts. Zo werd hij jarenlang betaald om positieve recensies over restaurants te schrijven op Tripadvisor. Daarom besloot hij een neprestaurant te openen in een schuurtje en ook hier neprecensies voor te laten schrijven. Dit werd uiteindelijk het best beoordeelde restaurant van Londen op Tripadvisor. Op de openingsavond serveerde hij diepvriesmaaltijden aan de gasten. Ach, zolang je het maar niet hoeft weg te spoelen met een bittere citroendrank...

Bizar
  • Wired, Vice, Channel 4
  • Adobe Stock
  • YouTube, Channel 4