Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Nederland en Colombia trekken samen ten strijde tegen cokemaffia: 'Hele grote stap'

Er is een deal in de maak die beide landen moet helpen drugscriminelen op te sporen en achter slot en grendel te zetten.

colombia

Wie aan coke denkt, denkt aan Colombia. Hoewel het tegenwoordig in een hoop Zuid-Amerikaanse landen gebeurt - Peru en Bolivia zijn 'grote groeiers' - vindt een groot deel van de productie en verbouw nog altijd plaats in Colombia. Via landen als Ecuador wordt het poeder vervolgens richting Europese havens - Rotterdam, Antwerpen, Vlissingen - vervoerd.

Zowel Nederland als Colombia is een belangrijke speler in de internationale drugshandel. Eerstgenoemde vooral op het gebied van productie, Nederland vooral als distributiepunt waarvandaan de ladingen coke verder over Europa verdeeld worden. In die zin is het vreemd dat beide landen nog geen fatsoenlijk uitleveringsverdrag opgetuigd hebben.

Nieuwe deal

Maar daar komt verandering in. Om drugscriminelen op te sporen en vast te zetten, zijn de landen bezig met een samenwerking, die naast een uitleveringsverdrag ook een rechtshulpverdrag behelst. "Daarmee kunnen we verdienmodellen kapotmaken", zegt demissionair minister van Justitie en Veiligheid Yesilgöz daarover.

De deal moet het mogelijk maken slachtoffers en getuigen te horen, criminelen op te pakken en te berechten, maar ook om samen onderzoek te verrichten.

Mogelijk sluit Nederland in de toekomst ook nog deals met andere Zuid-Amerikaanse landen, om zo het leven van drugscriminelen nog zuurder te maken. Verder worden Europese havens beter beveiligd om de cokesmokkel aan te pakken.

Nieuws
  • de Telegraaf
  • NL Beeld / Regiofotografie