Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Tygo Gernandt: 'Ik snoof 3 tot 5 gram coke per dag'

Gernandt heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij in het verleden een drugsprobleem had. En ook in de podcast NandoLeaks is hij openhartig over die duistere periode.

Gernandt

Tygo Gernandt heeft inmiddels een showbizz-cv waar je 'U' tegen zegt. Op jonge leeftijd begon de in 1974 geboren Amsterdammer met tv-klusjes, waaronder een promotiefilm om de Olympische Spelen naar Nederland te halen. Gernandt was toen pas 12 jaar oud. Het geld dat de jonge acteur met acteerwerk verdiende zette zijn moeder op een rekening, waar hij op zijn achttiende beschikking over kreeg. Waar hij zijn geld onder andere aan uitgaf? Coke. Heel veel coke.

Maar dat was niet de eerste keer dat hij in aanraking kwam met cocaïne. In de podcast NandoLeaks vertelt Gernandt een anekdote van toen hij veertien was.

'Doe maar zo met je vinger'

"Mijn broer nodigde mij een keer uit boven, die was drie jaar ouder dan ik. En toen was ik denk ik 14 en hij was 17. Vindt mijn broer niet leuk dat ik dit zeg, maar het is wel waar. En toen zei hij: moet je dit is... doe maar zo met je vinger (Tygo houdt met een vinger één neusgat dicht) en neem maar een snuif. Zo was mijn broer vroeger. Dus ik neem een snuif en ik doe dat, en hij geeft me een beuk in mijn gezicht. DAT DOE JE NOOIT MEER! DAT JE DAT WEET! Dat was de slechtste les die je me kon geven."

Gernandt legt uit dat het daarom juist spannend werd. Het werd juist aantrekkelijker omdat het verboden was. Zijn problematische gebruik begon echter pas op zijn achttiende, toen hij de beschikking kreeg over geld en hij een 'ongelukkig gevoel' in zijn hoofd en lichaam had.

Daarnaast trok het stiekeme van het gebruiken hem wel. "Het halen, het bellen, het stiekem doen. Het is iets heel stiekems, cocaïne helemaal", vertelt Tygo. "Ik heb het een jaar, driekwart jaar gebruikt. Maar echt heel veel; 3 tot 5 gram per dag. Dat is echt heel veel. Je maakt echt heel veel dingen kapot. (...) Ik was toen echt zó mager."

Hulp gezocht

Uiteindelijk besloot de acteur zelf om te stoppen met coke gebruiken.

Tygo: "Als je drugs gebruikt, dat zullen mensen die dat gebruiken wel herkennen, dat je niet zo graag in de spiegel kijkt naar je ogen. Je ziet dan wat je aan het doen bent."

Toen Gernandt een keer om 2 uur 's nachts in zijn eigen ogen keek via de reflectie van een raam, moest hij huilen. "Wat ben ik aan het doen man? Waar ben ik beland?" vroeg hij zichzelf af, waarna hij naar zijn moeder ging. Die had allang door dat het foute boel was, maar was vooral blij dat 'ik het zelf eindelijk zag', aldus de acteur.

Gernandt maakte vervolgens een afspraak bij de Jellinek, een van de grootste instellingen voor verslavingszorg in Nederland. In de periode erna had hij slechts één keer een terugval. Los daarvan heeft hij de harddrugs nooit meer aangeraakt.

Van God Los

Drie à vier jaar later nam zijn carrière een vlucht. Hij kreeg rollen in Fort Alpha (1996) en GTST, en won twee keer een Gouden Kalf voor zijn prestaties in Van God Los (2003) en Het Schnitzelparadijs (2005). Voor de EO maakte Gernandt ook maatschappelijke documentaires over drugs en psychiatrische problemen.

Entertainment
  • NandoLeaks
  • NL Beeld / Patrick van Emst