Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Colombia levert vermeende drugsbaron Jean Paul H. alias 'Sodapuppy' uit aan Nederland

Justitie in Nederland ziet 'Sodapuppy' als een belangrijke speler binnen de internationale productie en handel in coke en crystal meth. 

Sodapuppy

Ruim een jaar geleden werd Jean Paul H. (43) op verzoek van Nederland in de boeien is geslagen H. in Colombia. De man, ook wel bekend als 'Sodapuppy', was volgens justitie betrokken bij tal van drugsoperaties in Europa, waaronder het opzetten van coke- en crystal meth-labs. 'Sodapuppy' fungeerde als een belangrijk sleutelfiguur in de onderwereld, stelt het OM. Hij was naar verluidt de link tussen Mexicaanse drugskartels, Colombiaanse drugsorganisaties en Europese topcriminelen.

Maar in juli 2023 werd H. dus opgepakt in de Colombiaanse stad Tuluá. Op vrijdag 30 augustus, ruim een jaar later, landde hij na uitlevering door Colombia op Nederlands grondgebied. Op 2 september beslist een rechter of de Colombiaan langer vast blijft zitten.

Grootste Europese crystal meth-vangst ooit

En die kans zit er dik in. De 43-jarige vermeende drugsbaas is namelijk een van de belangrijkste verdachten in een groot drugsonderzoek. Justitie verdenkt H. van betrokkenheid bij de vangst van de grootste partij crystal meth die ooit gevonden werd op Europese bodem. De 2,5 ton meth werd in 2019 aangetroffen in een bedrijfspand in Schiedam. De drugs zaten in tassen die achter een dubbele muur waren ingemetseld.

Verder wordt Jean Paul H. verdacht van het aansturen van meerdere drugslaboratoria. In die 'fabriekjes' werd coke en methamfetamine alias crystal meth geproduceerd. Een lab in het Zeeuwse dorp Poortvliet is ontploft. Enkele laboranten wisten aan de dood te ontsnappen, maar bij de explosie kwamen wel 28 schapen om het leven, schrijft het AD.

'Sodapuppy' zou volgens de verdenkingen bovendien miljoenen aan crimineel geld van Nederland weer hebben teruggesluisd naar Mexico en Colombia.

Wanneer de Colombiaan voor de rechter moet verschijnen is nog niet bekend. Wel werden er afgelopen april al celstraffen oplopend tot 10 jaar geëist tegen H's medeverdachten.

Misdaad
  • AD, crimesite
  • Policía de Colombia, Adobe Stock