Het is 22 januari 2023, vlakbij het vliegveld van Bogota. Bij het legen van vuilniscontainers stuit een gemeentewerker op een splinternieuwe, blauwe reiskoffer. Het is bedekt met een grote plastic zak. Wanneer hij het nieuwsgierig wegschuift, krijgt hij de schrik van zijn leven: hij kijkt recht in de ogen van een vermoorde jonge vrouw. Haar kleine lichaam is in de koffer gepropt, alleen haar zwaar toegetakelde hoofd steekt er uit. Uit de lijkschouwing zal blijken dat het slachtoffer is gewurgd. Ze heeft kort voor haar dood geslachtsgemeenschap gehad. Naast haar lichaam vinden de rechercheurs een handtas met een mobieltje en identiteitspapieren. Het slachtoffer is de 23-jarige Valentina Trespalacios.
De vondst in de vuilcontainer is meteen groot nieuws in Colombia. Valentina Trespalacios is namelijk een bekende club-dj die op jonge leeftijd al heeft samengewerkt met grote namen als Steve Aoki en wijlen Erick Morillo. Waarom is de veelbelovende dj vermoord? Wie heeft haar als oud vuil weggegooid?
Aanklager Santiago Vásquez: ‘De manier waarop het overschot is behandeld bevestigt dat de verdachte Valentina slechts als object heeft gezien, zonder enige menselijkheid’
Tinderen met Texaan
Na een korte ondervraging van haar manager en ex-minnaar Pablo Silva, verschuiven de speurders al snel hun aandacht naar Valentina’s huidige vriendje, een 35-jarige gringo (de term daar voor een Amerikaan), genaamd John Poulos. Valentina heeft de effectenmakelaar uit Texas begin 2022 leren kennen door naar rechts te swipen op Tinder. Een paar maanden later ontmoeten ze elkaar voor het eerst tijdens een spannend weekendje in Mexico, waar Valentina moet optreden. Daarna gaat het snel, zo blijkt ook wanneer John reageert op een Twitter-bericht over ‘bizarre eerste dates’. Hij plaatst een vrolijke vakantiefoto van hemzelf en Valentina met het onderschrift: “Ik heb een Colombiaanse uitgenodigd voor een vakantie zonder haar eerst te ontmoeten – en nu gaan we trouwen!”
Verborgen verleden
Het lijkt inderdaad serieus tussen Valentina en John. Ze heeft hem tijdens een etentje al voorgesteld aan haar moeder en broer. De zakenman maakt een goede indruk, al is hij wat jaloers aangelegd. Bij het videobellen raakt hij achterdochtig wanneer hij mannenstemmen op de achtergrond hoort. Voor Valentina is de limiet bereikt wanneer hij haar op vakantie laat volgen door een privédetective. Het leidt tot slaande ruzie, maar ook gevolgd door een stomende hereniging… Binnen de kortste keren hebben ze het over samenwonen en trouwen. Valentina dagdroomt over huisje-boompje-beestje met een man die ze eigenlijk helemaal niet kent. Ze heeft geen idee van John’s ex-vrouw en drie kleine kinderen in Wisconsin.
Tot de scheiding in 2021 houden ze het plaatje op van het ideale, godvrezende gezin. Samen doorstaan ze de intensieve, en uiteindelijk succesvolle, behandeling van hun zoontje tegen een zeldzame vorm van kanker. Maar Ashley onthoudt John vooral als een agressieve egotripper die zijn gezin heeft verlaten nadat hij het hele familiekapitaal naar zijn offshore-rekening heeft doorgesluisd.
Bewakingsbeelden
Gelukkig voor de rechercheurs hangt Bogota vol bewakingscamera’s. Zo kunnen ze Johns gangen nagaan vanaf het moment dat hij op 19 januari 2023 landt op het El Dorado-vliegveld. Een verborgen camera op de galerij registreert hoe de geliefden een dag later bij Johns flat aankomen. Zij met een rode koffer, hij met dé blauwe koffer. In een videogesprek geeft Valentina haar moeder trots een rondleiding door het appartement. Hier gaat ze met John een toekomst opbouwen, zo denkt ze.
Dan zijn er beelden van John en Valentina die samen naar Club Sahara gaan voor, naar later blijkt, haar allerlaatste optreden. Na afloop stappen ze hand in hand richting een Uber. De bestuurder verklaart dat Valentina hem een omineus bericht had gestuurd: “Help, ik ben in gevaar.” Een vergissing, verzekert ze hem zodra John de auto instapt. Het stel is licht aangeschoten en gedraagt zich verder als een normaal, verliefd koppel. Om 3.48 uur zet de Uber-chauffeur ze af bij de flat.
Daar verschijnt John na 9 uur ’s ochtends alleen in beeld, met zijn blauwe koffer op een rolwagentje. Een deken verhult de, naar later blijkt, macabere inhoud voor de camera’s. Nadat John in de parkeergarage de loeizware koffer in zijn achterbak heeft gelegd, rijdt hij richting vliegveld. De Colombiaanse politie weet dat haast geboden is. Ze loven een beloning van miljoenen peso’s, ofwel duizenden euro’s uit en zetten John meteen op de rode lijst van Interpol.
Roze cocaïne
Twee dagen later plukken zwaarbewapende marechaussees John uit de paspoortcontrole op de internationale luchthaven van Panama. Ze zijn net op tijd. John staat op het punt om via Istanbul naar Montenegro te vliegen, een land zonder uitleveringsverdrag met Colombia. Aanvankelijk hangt hij een onsamenhangend verhaal op over dat hij is gevlucht voor een gevaarlijk drugskartel. Al snel bekent John dat hij Valentina, per ongeluk, heeft gedood. Hij verklaart dat ze is overleden tijdens wilde wurgseks onder invloed van de psychedelische partydrug tusi, beter bekend als ‘roze cocaïne’. Wanneer hij weer bijkomt en zijn levenloze geliefde met een tie-wrap op bed ziet liggen, besluit hij in een opwelling om haar lichaam te laten verdwijnen. Ook voor de rechtbank houdt John vol: “Misschien heeft mijn lichaam dit gedaan, maar mijn ziel is onschuldig.”
Femicide
Onzin, oordelen de aanklagers. John heeft bewust zijn sporen gewist. Bovendien heeft hij de vliegtickets vooraf, contant, aangeschaft. Zowel de auto als het appartement blijken slechts voor het weekend gehuurd. Kortom: dit is moord met voorbedachten rade door een jaloerse lover. Dat betekent in Colombia de aanklacht ‘femicidio’, een vorm van partnermoord waar een hogere straf op staat dan de maximale 35 jaar voor ‘normale’ levensdelicten. Aanklager Santiago Vásquez: “De manier waarop het overschot is behandeld bevestigt dat de verdachte Valentina slechts als een object heeft gezien, zonder enige menselijkheid.”
Bij de strafoplegging op 4 juni 2024 deelt de rechter in Bogota deze visie. “Het is logisch dat iemand naar de dokter gaat met een vrouw die bewusteloos is, niet om haar in een koffer te stoppen en in een vuilcontainer te gooien.” Het vonnis: 42 jaar en 8 maanden. In een reactie na de moord heeft Johns ex al laten weten ‘diep bedroefd’ te zijn voor Valentina’s geliefden. “Ik had geen idee van zijn dubbelleven.”
Moord in Colombia
Wie Colombia zegt, denkt behalve aan koffie en Shakira vooral aan cocaïne en drugskartels. De reputatie als narcostaat blijkt uit het torenhoge moordcijfer, dat steevast in de ongewenste wereldtop staat. Overigens zijn gringo’s vaker slachtoffer dan dader in deze statistieken. Vooral wanneer ze via Tinder hun piemel achterna reizen. Alleen al in Medellín zijn er in het eerste kwartaal van dit jaar 29 toeristen beroofd en vermoord na een seksafspraak. Ook de Nederlandse overheid waarschuwt in het actuele reisadvies: “Spreek niet af via datingapps.”
Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?
Abonneer nu en profiteer!
Probeer direct