Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De laatste reis van Eric Engers

Elke week schrijft misdaadverslaggever Henk Strootman een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: Eric Engers.

Eric

Vorige week, tijdens het bijwerken van mijn archief, kwam ik wat aantekeningen tegen van een zaak die me altijd is bijgebleven. Het gaat om de verdwijning van Eric Engers (1948) uit Almere. De man verdween in 2008 spoorloos tijdens een reis door Amerika. Op zondag 27 januari dat jaar noteerde hij op zijn reisweblog: “Omdat ik mijn laptop achterlaat bij Kevin in Monterrey, ben ik helaas de laatste dagen niet meer in staat om dit reisverslag verder bij te houden. Ik vond het leuk om te doen, en gezien de vele lezers en reacties (tijdens de trip had ik zestig bezoekers per dag op mijn weblog) jullie ook. Allemaal bedankt, en tot ziens. Eric.”

Daarmee was het mysterie geboren. Want het bleef stil. Sinds die dag is niets meer van de oud-taxichauffeur vernomen. Zijn laatste levensteken dateert van donderdag de 31ste januari 2008, toen Engers op het vliegveld Newark bij New York een betaling deed met zijn American Express Card. Dit tot verbazing van een van Engers’ vrienden. “Newark kwam helemaal niet voor in zijn reisschema,” vertelde de man me destijds. “Hij zou op 28 januari vanuit het Mexicaanse Monterrey naar Houston vliegen en op 29 januari via Atlanta naar Amsterdam. Wat moest hij opeens aan de Amerikaanse oostkust?”

Het reisschema dat Eric Engers kort voor zijn Amerika-trip had opgesteld, zei veel over zijn punctuele karakter. Niet alleen de vluchttijden, hotels en geplande visites aan vrienden stonden erop, maar ook de vooraf vastgelegde vliegtuigstoelnummers en betaalwijzen. “Hij was inderdaad erg georganiseerd,” aldus de vriend “Niet het type om zomaar de boel de boel te laten.”

In de loop van 2007 begon Engers plotseling allerlei spullen te verkopen via Marktplaats. Een flatscreen-tv, een fiets, een oude computer, een dvd-speler; het moest allemaal weg. “Hij zei dat het spullen waren waar hij toch niets mee deed,” aldus de vriend. “Dus dan kon hij ze net zo goed verkopen. Dat klonk heel plausibel. Niemand had nog in de gaten dat hij mogelijk werkte aan een definitief vertrek.” Dat besef kwam volgens de vriend pas later, toen Engers al een tijdje weg was en vrienden op onderzoek uitgingen. Een van hen nam een kijkje in Erics appartement en trof er een ‘surrealistisch tafereel’ aan. Met uitzondering van wat zware stukken was alles weg. Van het bestek tot de kleding en van de boeken tot het linnengoed. Eigenlijk waren alleen de spullen die Eric niet alleen kon tillen, achtergebleven. Het was duidelijk: de Almeerder zou hier niet meer terugkeren.

In Erics appartement trof een vriend een ‘surrealistisch tafereel’ aan. Alles was weg. Van het bestek tot de kleding en van de boeken tot het linnengoed

Hoewel Engers er dus eigenlijk niet de man naar was om zomaar de boel de boel te laten, kwamen in de die weken na zijn afscheid op het weblog steeds meer signalen dat hij wellicht toch in stilte aan een vrijwillige verdwijning had gewerkt. Maar waarom? Wat was er gebeurd? Het zijn vragen die Erics vrienden jaren hebben beziggehouden. Is hij het slachtoffer geworden van een misdrijf? Is hij onwel geworden op een plek waar niemand hem kon vinden? Was het een vlucht voor het één of ander? Of lokte de noorderzon en gaat het toch om een vrijwillige verdwijning? De laatste optie ligt volgens een van zijn beste vrienden het meest voor de hand. “Hij was al niet fit en wie weet ging het steeds slechter met hem. Het zou kunnen dat hij, na jarenlang voor anderen in de weer te zijn geweest, had besloten zichzelf nog een mooie tijd te gunnen in Amerika, al past dat niet bij de Eric die wij kennen. Die zou het beslist anders hebben gedaan. Grondiger en vooral netter. Eén mailtje maar, van: jongens, geen zorgen, het gaat goed met mij. Tabee. Zoiets. Maar dat berichtje kwam nooit.”