Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Moordzaak Menendez-broers opnieuw beoordeeld, kans op voorwaardelijke vrijlating

De Menendez-broers werden in 1996 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de brute moord op hun ouders. Toch lijkt het er nu sterk op dat de twee alsnog vervroegd vrijkomen. 

Menendez-broers

Lyle en Erik waren nog maar 18 en 21 jaar oud toen ze in 1989 hun ouders om het leven brachten in hun woning in Beverly Hills. De Menendez-broers gebruikten hiervoor een jachtgeweer en losten in totaal 16 schoten.

Het beruchte moordduo werd in 1996 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op hun vermogende ouders Kitty en Jose Menendez.

Volgens de rechtbank waren de broers uit op de gigantische erfenis die vrij zou komen bij het overlijden van hun ouders, maar zelf stelden Lyle en Erik dat ze jarenlang werden misbruikt door hun vader. Maar waar het vermeende misbruik in deze zaak jaren geleden nog niet serieus werd genomen, kan het er nu wel eens voor gaan zorgen dat de Menendez-broers tóch nog op vrije voeten komen. Dit na zo'n 35 jaar achter de tralies te hebben gezeten.

Nieuw bewijs

Openbaar aanklager George Gascón heeft nu bekendgemaakt dat hij een aanvraag gaat indienen bij de rechter van Los Angeles om de zaak opnieuw te laten behandelen. Gascón denkt dat het meewegen van het vermeende seksueel misbruik tot een lagere straf zou kunnen leiden. En in dat geval zouden de broers per direct vrij kunnen komen.

Volgens de openbaar aanklager is er zelfs nieuw bewijs. Het gaat om een brief die Erik vóór de moord op zijn ouders al geschreven zou hebben aan zijn neef Andy. De oudste Menendez-broer vertelt daarin al over het seksueel misbruik, aldus Gascón.

Uit de brief: "Ik weet nooit wanneer het gaat gebeuren en ik word er gek van. Elke nacht blijf ik op met de gedachte dat hij misschien binnenkomt. Ik moet het uit mijn hoofd zetten. Ik weet wat je eerder zei, maar ik ben bang. Je kent papa gewoon niet zoals ik hem ken. Hij is gek."

Ook de verklaring van Roy Rosselló, een voormalig lid van popgroep Menudo, wordt meegenomen in de zaak. Hij vertelde vorig jaar in een documentaire misbruikt te zijn door de vader van de broers, Jose Menendez.

'Model prisoners'

Aan het Amerikaanse CNN liet Gascón weten dat er bij een mogelijke vrijlating ook gekeken wordt naar het gedrag van de broers in de gevangenis de afgelopen 35 jaar. Volgens de openbaar aanklager zijn de Menendez-broers 'model prisoners'. "Ze hebben niet alleen aan zichzelf gewerkt, maar zich ook ingezet om het leven van medegevangenen te verbeteren. Dat is ongebruikelijk", aldus de openbaar aanklager tegen CNN. Gascón denkt dat dit er mogelijk voor zou kunnen zorgen dat de Menendez-broers voorwaardelijk worden vrijgelaten.

Kim Kardashian

Tot slot zet ook Hollywood-ster Kim Kardashian zich in voor de Menendez-broers. Ze komt vaker op voor Amerikaanse gevangenen die volgens haar een tweede kans verdienen. Volgens Kardashina kunnen de broers al over zo'n zes maanden buiten staan. Uit haar Instagram-story: "Dank je wel Gascón, dat je de zaak opnieuw hebt bekeken en groot onrecht hebt rechtgezet."

Hoewel er nu dus een aanvraag ligt om de zaak opnieuw onder het licht te houden, moet de rechter van Los Angeles nog een beslissing maken over de kwestie Tot die tijd blijven de broertjes sowieso achter slot en grendel.