Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Als de dood voor Roberto H.

Roberto H. is maandag in hoger beroep veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Uit de editie van 2 januari 2020: De Antilliaan Roberto H. (52) vermoordt in Kerkrade in de zomer van 2019 Reagan Perez op brute wijze. Hij blijkt een recidivist en ging al eens eerder gruwelijk in de fout. Wie is deze man en hoe kon het zo vreselijk misgaan?

Als de dood voor Roberto H.

Reagan Perez voelt zich in de zomer van vorig jaar opgejaagd. Het is mooi weer, maar de vrouw durft niet meer de deur van haar tussenwoning in Kerkrade uit te komen. Ze leeft in grote angst omdat ze bedreigd wordt. De dreigementen komen van een persoon die de vrouw, die in de buurt bekendstaat als taartenbakster, ooit als haar grote liefde naast zich heeft gehad. Maar dingen veranderen. En in dit geval zelfs met fatale gevolgen...

Op woensdag 10 juli 2019 rond twee uur, klinkt er een enorme knal op de galerij van een flat aan de Elbereveldstraat in Kerkrade-West. Leden van opsporingsdiensten rammen de voordeur van een flatwoning in de hoek van de gang eruit. Er klinkt geschreeuw: “Politie, politie!”

Agenten stormen het appartementje binnen. Directe buren kijken verschrikt vanachter een raampje naast hun deur wat er op de gang gebeurt. De speurders zijn die woensdagmiddag op zoek naar Roberto H., de bewoner van de opengebroken flatwoning, maar hij is er niet.

Onderzoek bij de plaats delict aan de Erensteinerstraat in Kerkrade.

Deze persoon heeft op die dag even voor enen de 42-jarige Reagan Perez op de stoep voor haar woning aan de Erensteinerstraat in Kerkrade doodgestoken. Het tweetal had een liefdesrelatie, maar leefde nu in onmin met elkaar. De recherche vermoedt daardoor na de moord al snel in welke hoek de dader gezocht moet worden.

Reagan Perez werd niet ouder dan 42.

Vleesmes

Ook andere getuigenverklaringen ondersteunen dat vermoeden. De medewerkers van een nabijgelegen supermarkt hebben namelijk al alarm geslagen bij de politie. Diezelfde woensdagmorgen is er een man in de winkel geweest die een vleesmes heeft gekocht. “Ik wil het grootste mes dat jullie hebben. Ik moet vlees snijden,” zegt hij nog tegen een supermarktmedewerker. Omdat de politie het signalement van Roberto H. snel verspreidt, weet de supermarktmedewerker zeker dat Roberto H. en de man die het mes kocht dezelfde persoon is. Roberto blijkt zo duidelijk opgenomen te zijn door een beveiligingscamera dat hij meteen herkend wordt door het personeel.

Roberto H.

Niets wordt dan aan het toeval overgelaten. Een politiehelikopter gaat de lucht in en speurhonden worden ingezet om de verdwenen Roberto H. te traceren. Uiteindelijk weet een arrestatieteam hem tijdens een flitsactie aan te houden op de Hendrik van Veldekestraat in het naburige Heerlen. Omstanders filmen de arrestatie. Ze zien zwaarbewapende mannen van het arrestatieteam met bivakmutsen op hun hoofd bij de zojuist gepakte Roberto H. staan. De man blijkt gewond te zijn geraakt, dus wordt hij liggend op een brancard van de inmiddels opgeroepen ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Op en rondom de plaats delict aan de Erensteinerstraat is de verbijstering op datzelfde moment groot. Omwonenden kijken met tranen in de ogen naar de plek waar de overleden Reagan Perez, ook wel ‘Tante Reagan’ genoemd, haar laatste adem heeft uitgeblazen. Een witte tent van de Forensische Opsporing is voor sporenonderzoek over haar lichaam neergezet.

Tijdens een stille tocht enkele dagen na de moord hangt er een naargeestige en verdrietige sfeer. Vrienden, familie en kennissen herdenken de vermoorde Reagan. Iedereen kent haar als die vrolijke dame die met zoveel liefde haar hobby van taartenbakster uitoefende

Gesprek over taart 

De vrouw had ook net een gesprek over een taart gehad toen Roberto H. plotseling tevoorschijn sprong. De vijftiger steekt volgens justitie vrijwel onmiddellijk toe met het eerder die dag gekochte vleesmes met een centimeters lang lemmet. Zijn tegenpartij heeft geen schijn van kans.

Reagan Perez valt hevig bloedend aan haar hals op de stoep en sterft. Volgens justitie heeft H. van tevoren uitgedacht hoe hij zijn ex kon ontmoeten: door haar in de val te lokken. Roberto H. kon namelijk niet zomaar in de buurt komen van deze Reagan. “De verdachte heeft een plan gesmeed om in contact te komen met het slachtoffer,” legt justitiewoordvoerster Francis Kuijpers uit na vragen over deze kwestie. “Hij heeft een vrouw 50 euro gegeven zodat zij een taart bij het slachtoffer zou bestellen. Toen de vrouw de 50 euro aan het slachtoffer wilde betalen, heeft de verdachte het feit gepleegd.”

Hulpdiensten zijn snel ter plaatse, maar tevergeefs.

Dat plan lijkt aannemelijk want uit onderzoek van de recherche is gebleken dat Roberto H. en de vrouw van de 50 euro telefonisch contact hebben gehad. Maar het tweetal ontkent bij de politie dat er sprake zou zijn geweest van een plan. Er is volgens het OM overigens nog geen beslissing genomen over de vervolging van deze vrouw die de taart bij Reagan Perez bestelde en kwam betalen, waarna Perez werd doodgestoken. Zij wordt op dit moment nog wel verdacht van medeplichtigheid aan moord.

Tante Reagan ligt onder het zeil. De ziekenbroeders bij het hekje kalmeren de kroongetuige van de moord. De vrouw is in shock.

Gevangenis

Reagan Perez en Roberto H. leren elkaar dik twaalf jaar geleden kennen op een toepasselijke plek: de gevangenis. H. zit hier voor een vergrijp en Perez komt in de bajes bij een bekende van haar op bezoek. Er is direct een klik tussen Roberto en Reagan. Hoewel Perez waarschuwingen krijgt niet met de ‘gevaarlijke’ H. aan te pappen, bloeit hun relatie op.

De vrolijke Reagan is helemaal verkikkerd op Roberto. Hun liefde zit goed. Maar toch is er na geruime tijd een kink in de kabel. Begin 2019, bijna vier maanden voor de gruwelijke moord, komt er een einde aan de relatie tussen Reagan en Roberto. Hij kan dit maar moeilijk accepteren en draait door. Hij blijft contact zoeken, wat in de tijd daarna steeds extremere vormen aanneemt.

‘Ik wil het grootste mes dat jullie hebben. Ik moet vlees snijden’

H. bedreigt Reagan meerdere keren gedurende geruime tijd. Perez is bang en gaat naar de politie. Roberto krijgt uiteindelijk een contactverbod opgelegd en mag niet meer in Perez’ buurt komen. Dit belemmert Roberto echter niet: hij blijft zijn ex benaderen. Volgens zijn omgeving vernielt hij zelfs een beveiligingscamera bij het huis van Perez. De vrouw wijzigt haar telefoonnummer en verandert de sloten van haar woning omdat ze vreest voor verdere escalatie. Ook schakelt ze bekenden van haar in om bijvoorbeeld samen boodschappen te kunnen doen. Alleen over straat gaan durft ze niet.

Ondanks de nodige voorzichtigheid van Reagan Perez weet Roberto H. dus toch deze vrouw op die warme julidag te doden. Daarna slaat hij hollend op de vlucht. Twee buurtgenoten rennen nog achter hem aan in een poging hem te stuiten, maar dat lukt uiteindelijk niet.

Aan de verhoortafel windt Roberto H. er geen doekjes om: in het politiebureau bekent hij Reagan Perez te hebben doodgestoken. Roberto H. zegt tijdens het verhoor nog uit noodweer te hebben gehandeld, maar dit gelooft verder niemand. H. heeft namelijk de schijn een beetje tegen. Dat heeft te maken met zijn criminele verleden. 25 jaar terug blijkt hij al eens fors over de schreef te zijn gegaan.

De ingetrapte deur van Roberto.

Dat zit zo: de destijds 28-jarige Roberto H. woont dan in Rotterdam en schiet de 24-jarige Melvin Hooi, net als Roberto van Caribische afkomst, dood als hij en zijn broer op 25 mei 1994 een familievete willen gaan uitpraten (zie kader). Directe aanleiding zou een belediging zijn geweest. Op een gegeven moment wordt Roberto H. door zijn broer erbij gehaald om een en ander op te lossen. H. aarzelt geen moment en besluit te gaan helpen. Wat niemand op dat moment weet: Roberto blijkt een vuurwapen op zak te hebben die hij gebruikt om een woordenwisseling in de deuropening van de woning van het slachtoffer te beslechten met een schot door het hoofd van Hooi. De Surinamer overlijdt later in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Roberto H. draait vanwege doodslag, poging tot moord, verboden wapenbezit en bedreiging met geweld jarenlang de bak in.

Roberto H. zegt tijdens het verhoor nog uit noodweer te hebben gehandeld, maar dit gelooft verder niemand

Recidivist

Als zijn straf in verband met deze zaak erop zit, gaat H. dus 25 jaar na zijn eerste moord weer gruwelijk in de fout. Zijn nieuwe slachtoffer is de vrouw waar hij ooit van gehouden heeft. Daarmee is Roberto H. dus een recidivist van de bovenste plank. De verdachte vijftiger wordt op dit moment uitgebreid psychologisch en psychiatrisch onderzocht in het Pieter Baan Centrum in Almere. De resultaten hiervan zullen binnenkort bekendgemaakt worden. Dan zal aan het licht komen hoe het staat met de geestelijke gesteldheid van de Kerkradenaar.

Stille tocht voor Tante Reagan.

Ruben Kool, advocaat van Roberto H., zegt: “In deze zaak heeft geen strafbaar feit plaatsgevonden zoals het OM stelt. Wij staan als verdediging in deze zaak lijnrecht tegenover de officier van justitie,” legt de Maastrichtse strafpleiter uit. “Volgens het OM is er sprake geweest van een plan, maar cliënt ontkent dit ten stelligste. Hij zegt te hebben gehandeld uit zelfverdediging. Er moeten nog wat dingen onderzocht worden, dus wat mij betreft kan er voorlopig nog geen inhoudelijke behandeling gaan plaatsvinden. Voor de rest wil ik hier nu inhoudelijk niks over zeggen.”

Op 14 januari 2020 vond een pro-formazitting plaats bij de rechtbank in Maastricht. H. werd door deze rechtbank destijds veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.

Een aangekondigde eerste moord

Roberto H. heeft een behoorlijk strafblad voor wat betreft geweldsdelicten. De man is zonder meer een bekende van justitie en heeft jarenlang in de bajes gezeten en ook een tbs-behandeling ondergaan. Voor de moord op Melvin Hooi in 1994 krijgt Roberto H. zeven jaar gevangenisstraf met tbs opgelegd. De rechtbank acht hem in deze Alkmaarse zaak verminderd toerekeningsvatbaar en ‘behept met een ernstige stoornis in zelfbeheersing’. Opvallend is dat de rechter een waarschuwing van psychiaters voor Roberto H. uit een eerdere rechtszaak aanhaalt en tevens onderschrijft. Deze deskundigen hebben jaren daarvoor, toen H. veroordeeld werd voor een poging tot doodslag, namelijk geconcludeerd dat H. mogelijk opnieuw agressieve delicten zou kunnen gaan plegen. Dat was twee jaar eerder, in 1992. De deskundigen krijgen twee jaar later dus op een wrange manier gelijk.

De arrestatie van Roberto.

‘Een wolf in schaapskleren’

Aardig als je hem op het eerste gezicht spreekt, maar dat kan in een oogwenk veranderen. Zo beschrijven sommige mensen die Roberto H. kennen. “Hij is een wolf in schaapskleren,” zo klinkt het. Zijn directe buren kunnen en willen dit echter niet bevestigen. Zij kennen hem als een vriendelijke man in joggingbroek. “We zagen Roberto zo nu en dan, maakten soms een praatje. Soms had hij mensen op bezoek in zijn woning, ook als hij er zelf niet was. Hij woonde inmiddels al een aantal jaren in deze flat en dus op onze verdieping. Ik heb toch een paar nachten slecht geslapen door het feit dat Roberto verdacht wordt van moord. Zoiets maak je immers niet dagelijks mee.”

Roberto H. ook getuige in zaak over een moordpoging

De naam van Roberto H. duikt ook op in een andere zaak: een poging tot moord in een loods aan de Weggebekker in Heerlen op 11 januari 2017. H. zou het neergeschoten slachtoffer gekend hebben. Deze zaak had betrekking op een conflict over drugs en geld. De beschoten man raakte bij de moordpoging een vinger kwijt en had drie schotwonden in zijn benen. De advocaat van verdachte Y.K. vroeg de rechtbank in Maastricht om Roberto H. als getuige te kunnen horen.

Dat verzoek is inmiddels ingewilligd. Roberto H. zou contact hebben gehad met het slachtoffer. En in de gevangenis De Geerhorst in Sittard zou H. ook contact hebben gehad met Y.K. Hij zou dus waarschijnlijk meer kunnen vertellen over de betrokkenheid van de verdachte in deze zaak.

Misdaad
  • ANP E.A.