Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Donny M. (24) in rechtbank over slachtoffer Gino (9): 'Bedoeling was dat hij mij zou aftrekken en pijpen'

Op 1 juni 2022 raakte de 9-jarige Gino vermist. De politie kwam al snel Donny M. op het spoor. Vandaag komt de zaak voor in de rechtbank van Maastricht. 

Gino

De 24-jarige Donny M. is vandaag aanwezig in de rechtbank in Maastricht. Hij wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van een slechts 9 jaar oud jongetje uit Kerkrade, Gino van der Straeten.

In september 2022 bekende Donny M. al dat hij het 9-jarige jongetje om het leven heeft gebracht. Daarnaast gaf hij toe Gino te hebben ontvoerd, misbruikt en gedrogeerd. Hij gaf hem xtc en een soort viagra.

Nadat hij het jonge slachtoffer van het leven had beroofd, stopte hij zijn lichaam in een plastic zak en verstopte hem bij een woning in de buurt.

Vandaag in de rechtbank van Maastricht doet Donny M. zijn verhaal. Daarbij wordt door zijn advocate, Sjanneke de Crom, vermeld dat M. zich niet alles meer goed kan herinneren. Ze vraagt de rechtbank daar rekening mee te houden.

'Aftrekken en pijpen'

De 24-jarige verdachte vertelt in de rechtbank over zijn drugsgebruik. Hij zou veel cocaïne en xtc hebben gebruikt in die tijd. Daarnaast had hij van een vriend gehoord over Blue 69. "Het beste middel om extreem geil te worden", aldus M.

Hij was die dag naar eigen zeggen benieuwd naar wat dat Blue 69 met hem zou doen.

"In één keer zie ik Gino lopen. Het was alsof er een knop omging. Ik zag alleen hem nog maar. Ik wilde iets met hem doen. Op seksueel gebied", vertelt de verdachte in de rechtbank.

De rechtbank vraagt M. of hij al wist wat hij met het jonge slachtoffer wilde doen. "Ja, de bedoeling was dat hij mij zou aftrekken en pijpen."

Op een gegeven moment is Gino zonder familie aan het spelen op het speelveldje. Er zijn nog twee andere meisjes bij. M. besluit met hun te gaan voetballen. Wanneer de andere kinderen weggaan en ook Gino zegt terug naar huis te moeten, grijpt Donny M. zijn kans en zegt hem naar huis te brengen met de auto. Gino stapt in.

Onderweg, wanneer Donny M. en Gino bijna bij de woning zijn, zegt de verdachte dat Gino op de grond moet gaan zitten. Anders kon hij zien dat hij bijna thuis was. "Toen hij dat niet deed, werd ik boos."

De twee krijgen een woordenwisseling, waardoor M. hem eigenlijk uit de auto wil zetten bij een zwembad. Wanneer andere mensen hem daar zien, krijgt de verdachte het benauwd en besluit Gino mee te nemen naar huis in Geleen.

Het 9-jarige slachtoffer kwam nooit meer thuis.

Verdwijning Gino

Gino verdween in de zomer van 2022 vanaf een speelveld in Kerkrade. Hij verbleef tijdelijk bij familie en kwam op de avond van de verdwijning niet om de afgesproken tijd thuis. Zijn familie sloeg direct alarm bij de politie.

In de nacht van vrijdag 3 op zaterdag 4 juni weet de recherche Donny M. in de boeien te slaan. De politie kwam M. op het spoor doordat zijn DNA op het gevonden stepje van het vermiste jongetje werd aangetroffen bij een zwembad.

Geen onbekende van de politie

In 2015 werd de inmiddels 24-jarige Donny M. al eens veroordeeld voor poging tot doodslag, nadat hij een stoeptegel vanaf een viaduct richting een rijdende auto gooide. Hij kreeg toen 100 uur taakstraf opgelegd, doordat hij verminderd ontoerekeningsvatbaar werd verklaard.

Twee jaar na deze veroordeling, in 2017 werd M. wéér gepakt. Dit keer wegens het bedreigen en mishandelen van twee kinderen. Eén van hen misbruikt hij ook. Donny M. kreeg destijds op 17-jarige leeftijd naast jeugddetentie ook behandelingen bij een instelling van ggz opgelegd.

Misdaad
  • De Telegraaf, X
  • NL Beeld / Regiofotografie