Straf en bekentenis
De zaak kwam aan het licht nadat Dominique in een supermarkt vrouwen onder hun rok aan het filmen was en hierbij werd betrapt. Tijdens het verhoor vertelde hij dat hij een 'onbeheersbare drang had', waarna besloten werd om een huiszoeking te doen. Tijdens die huiszoeking werden er maar liefst 128 dossiers gevonden op zijn computer, in een mapje met de naam 'misbruik'. Elk 'dossier' bestond uit een naam, een datum, een standje en een filmpje waarin steeds een andere man seks had met de bewusteloze Gisèle Pelicot.
Deze gruwelijke ontdekkingen leidden tot de vervolging van Dominique Pelicot, die uiteindelijk werd veroordeeld voor het jarenlang drogeren en verkrachten van zijn ex-vrouw. Volgens de rechtbank vonden deze misdaden gedurende 9 jaar plaats, zonder dat zij zich daarvan bewust was.
Pelicot kreeg de maximale straf van 20 jaar cel opgelegd. Daarnaast werden vijftig andere mannen, die eveneens betrokken waren, veroordeeld tot straffen variërend tot 15 jaar gevangenis.
Geen hoger beroep
Volgens zijn advocaten heeft Pelicot afgezien van hoger beroep om zijn ex-vrouw verdere juridische procedures te besparen. "Hij wil haar een nieuwe confrontatie en beproeving besparen", verklaarde een van zijn advocaten in Franse media. "Het is tijd om deze zaak juridisch af te sluiten."
Reactie Gisèle Pelicot
Hoewel Dominique Pelicot niet in beroep gaat, hebben zeventien van de mede-veroordeelden wél aangegeven een hoger beroep te overwegen. Dit kan betekenen dat Gisèle Pelicot alsnog opnieuw een proces moet doorstaan. Haar advocaat benadrukt echter dat zij bereid is dit aan te gaan. "Ze heeft ons laten weten dat ze sterk genoeg is om dit te ondergaan, mocht het nodig zijn", aldus de advocaat.
Nieuwe maatregelen
De Franse regering heeft naar aanleiding van deze zaak verscherpte maatregelen genomen tegen seksueel geweld. Slachtoffers kunnen nu in ziekenhuizen aangifte doen, wat iets laagdrempeliger is dan bij een politiebureau. Ook zijn er testkits beschikbaar gesteld voor mensen die vermoeden dat ze zijn gedrogeerd. Hiermee kunnen slachtoffers sneller bewijs verzamelen.
- NOS
- NL Beeld / Abaca Press