Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Komen de beruchte moordende Menendez-broers (bekend van Netflix) vervroegd vrij?

Lyle en Erik Menendez zitten een levenslange gevangenisstraf uit voor de gruwelijke moord op hun eigen ouders, maar er is nu een kans dat ze vrijkomen.

Netflix

De Menendez-broers werden eind jaren 80 groot nieuws in de Verenigde Staten. Ze werden opgepakt op verdenking van de dubbele moord op hun ouders Kitty en Jose Menendez. Ma was een voormalig schoonheidskoningin en pa een zeer succesvolle Hollywood-bobo. Beiden werden afgeslacht aangetroffen in hun villa, tot pulp geschoten met 16 kogels van een jachtgeweer.

De broers, 18 en 21 jaar ten tijde van de moorden, werden in 1996 tot levenslang veroordeeld. Ze zouden uit zijn geweest op de dikke erfenis van hun ouders. Vlak na de dood van Kitty en Jose leefden de broertjes namelijk als koningen in Los Angeles van de miljoenen die ze hadden gekregen via een verzekeringsmaatschappij. Zelf stelden Erik en Lyle tijdens de rechtszaak dat ze jarenlang op gruwelijke wijze waren misbruikt door hun vader. Dat verhaal werd echter ter zijde geschoven.

Netflix

Op dit moment is een serie over de broers gigantisch populair. Sinds enige tijd staat Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story op Netflix, als opvolger van een eerdere productie over Jeffrey 'The Milwaukee Cannibal' Dahmer. De serie over Dahmer stond bekend als 'gruwelijk' en 'schokkend', maar ook het nieuwe seizoen over de Menendez-broers maakt behoorlijk wat los bij kijkers.

'Kans op vrijlating neemt toe'

Vanwege deze massale aandacht, gaat de hoofdaanklager George Gascón opnieuw kijken naar de zaak, waardoor de kans aanwezig is dat Erik en Lyle vervroegd op vrije voeten komen. Gascón stelt benaderd te zijn door de advocaten van de broers. Ook zegt hij dat de Netflix-serie ook een rol speelt in het feit dat hij de zaak opnieuw gaat bekijken. Verder wil hij er niet veel over zeggen.

Mogelijk speelt het vermeende seksueel misbruik een rol bij een eventuele herziening van de zaak. Destijds, in 1996, werd het verhaal van de broers over seksueel wangedrag van vader Jose niet serieus genomen. Maar wellicht wordt daar vandaag de dag anders over gedacht.

"Het is belangrijk om te erkennen dat zowel mannen als vrouwen het slachtoffer kunnen zijn van seksueel misbruik", aldus Gascón tijdens een persconferentie.

Volgens de advocaten van de Menendez-broers willen ook twintig familieleden van de broers dat de zaak wordt herzien. Er zou volgens hen geen reden meer zijn om Lyle en Erik langer vast te houden in de Richard J. Donovan Correctional Facility in San Diego, Californië.

Kardashian steunt de broers

De broers worden daarnaast gesteund door Hollywood-ster Kim Kardashian, die vaker opkomt voor Amerikaanse gedetineerden. Kardashian stelde bij NBC News dat Erik en Lyle 'geen monsters' zijn, ondanks dat ze hun ouders hebben vermoord. Volgens de ex van Kanye West is er tijdens de rechtszaak onvoldoende rekening gehouden met het bewijs voor het vermeende seksueel misbruik door hun vader. "Ze verdienen vrijheid", aldus Kardashian.

Misdaad
  • NOS, NBC
  • ANP