Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Glory-kickbokser Mohammed J. is volgens justitie 'serieuze speler' in het criminele circuit

Mohammed J. zit vast op verdenking van onder meer witwassen van geld en horloges, en drugs- en wapenhandel. Voor de talentvolle kickbokser staat er meer op het spel dan enkel een gevangenisstraf. Een veroordeling kan het einde betekenen van zijn carrière. "Deze strafzaak is voor Mohammed het gevecht van zijn leven", aldus advocaat Jan-Hein Kuijpers.

Mohammed J.

De verdachte in deze zaak is Mohammed J. De 26-jarige kickbokser uit Den Bosch geldt volgens sommige als een groot talent, die op dit moment nog een contract heeft lopen bij Glory, een grote internationale kickboksorganisatie, bekend van vechters als wereldkampioen Rico Verhoeven.

Sinds begin dit jaar staat de carrière van J. echter stil. Op 19 januari werd de professionele vechter opgepakt op verdenking van witwassen van geld en horloges en drugs- en wapenhandel. Donderdag, tijdens de eerste tussentijdse zitting, werd duidelijk dat het gaat om "serieuze verdenkingen", aldus de officier van justitie. En dus niet om een paar grammetjes coke.

Aanslagen met handgranaten

Het OM baseert die beschuldigingen op berichten uit een gekraakte PGP-telefoon. Dat werd duidelijk tijdens de pro forma-zitting van donderdag 4 mei. In de berichten zou het gaan "over de handel in cocaïne en dure horloges". Justitie verdenkt de talentvolle sportman dan ook een 'serieuze speler' te zijn, die verzeild zou zijn geraakt "in een milieu van ‘zware jongens’ en grof geld", zo is te lezen in het Brabants Dagblad.

Vlak voordat Mohammed J. werd opgepakt kreeg justitie bovendien berichten binnen over een conflict in het criminele circuit. Omroep Brabant: "Het vermoeden bestaat dat J. betrokken is bij een ruzie over een gestolen partij cocaïne."

Ook opvallend: in de periode voorafgaand aan zijn arrestatie, vonden er meerder aanslagen plaats in J's omgeving. Halverwege 2021 ontplofte er een handgranaat bij de slagerij van zijn vader. Begin 2022, net nadat de winkel was verkocht, werden er negen kogels afgevuurd op de winkeldeur. Tot slot ontplofte niet lang na de vorige aanslag een tweede handgranaat voor een sportschool waar de kickbokser in een bepaalde periode trainde.

De politie zou zelfs specifieke informatie hebben ontvangen over de veiligheid van Mohammed J. Over dat hij gevaar zou lopen als hij vrij zou worden gelaten.

Langer vast

Jan-Hein Kuijpers, J's advocaat, doet die dreiging af als 'loos alarm'. Volgens de raadsman zijn er ook "geen serieuze aanwijzingen dat Mohammed in de drugs zit". Het liefst ziet hij zijn cliënt dan ook op vrije voeten, zodat J. zich kan richten op zijn kickbokscarrière. De 26-jarige sporter heeft immers nog een contract voor een aantal wedstrijden lopen. Of hij aan de gevechten kan deelnemen, is echter verre van zeker. De rechtbank heeft besloten dat J. langer vast blijft zitten en pas na de zomer wordt de zaak inhoudelijk behandeld.

Misdaad
  • Brabants Dagblad, Omroep Brabant
  • NL Beeld / Proshots