Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Vrijspraak voor Harry Bodaan

De Costa Ricaanse rechter heeft de Nederlands-Amerikaanse zakenman Harry Bodaan (72) vrijgesproken van moord. De uitspraak maakt een voorlopig einde aan een twee jaar lange hel voor Bodaan die, zonder bewijs, twee jaar ‘preventief’ is opgesloten in het Midden-Amerikaanse land. De Nicaraguaanse hoofdverdachte Theo Herrera (32) is even na middernacht, Nederlandse, tijd wel veroordeeld en moet 50 jaar de cel in voor de brute moord in Harry’s hotel.

Vrijspraak voor Harry Bodaan

Het draait allemaal om de verkrachting en moord op de 43-jarige arts Maria Luisa Cedeño die in juli 2020 in Harry’s hotel om het leven is gebracht. Panorama heeft in oktober uitgebreid stilgestaan bij de zaak met een voorpagina-artikel over de moord.

Slordig onderzoek

Het enige bewijs dat de aanklager tegen Bodaan presenteert is een slordig onderzoek naar gebitsafdrukken die op het lichaam van Cedeño zijn aangetroffen. Deze zouden slechts gedeeltelijk enige gelijkenis vertonen met het gebit van Bodaan. Internationale deskundigen maken korte metten met dit bewijs. Volgens de Nederlandse experts van het Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau is zelfs niet duidelijk dat het menselijke gebitsafdrukken betreft, laat staan dat ze tot Bodaan herleid kunnen worden.

Er zijn geen verdere forensische sporen gevonden die wijzen op de betrokkenheid van Bodaan en zijn Costa Ricaanse medeverdachte Luis Miranda tegen wie elk een celstraf van 83 jaar is geëist.

Koelbloedige moordenaar

Bovendien rijst de vraag waarom een openlijk homoseksuele man die zeer slecht ter been is, zou deelnemen aan een moord en verkrachting in zijn eigen etablissement.

Ondanks het gebrek aan bewijs en een motief, schilderen Costa Ricaanse maar ook enkele Nederlandse media Bodaan af als een koelbloedige moordenaar. Een beroemd Costa Ricaanse fotomodel noemt Bodaan zelfs een ‘caníbal’ op basis van de zogenaamde ‘gebitsafdrukken’ die volgens het Nederlandse NFO niet eens op een ‘een normaal menselijk gebit' lijken.

Tegen Herrera, een oud-medewerker, is wel voldoende bewijs gevonden voor een veroordeling. Hij heeft voor de moord seks gehad met Cedeño. In de kamer van het slachtoffer en de verdachte vinden rechercheurs voetafdrukken, sperma, bloed en ander belastend bewijsmateriaal. Bovendien blijkt uit getuigenverklaringen dat Herrera zich tijdens de nacht van de moord uiterst verdacht heeft gedragen.

Preventieve hechtenis

Het Costa Ricaanse rechtssysteem kent een ‘preventieve hechtenis’ waarmee verdachten, ook zonder bewijs, vastgezet kunnen worden. Dit wordt doorgaans toegepast op zware, voortvluchtige criminelen maar ook Bodaan die volledig heeft meegewerkt aan het onderzoek en zijn paspoort heeft ingeleverd moet er aan geloven. Aan Panorama laat hij via een kennis weten dat zijn verblijf in de Costa Ricaanse bajes een “regelrechte hel” is geweest.

Tijdens de uitspraak, even na middernacht Nederlandse tijd, hebben we contact met Els Bodaan, de zus van de Haagse hotelondernemer. “Eindelijk gerechtigheid!”, klinkt het. Er zijn tranen en champagne wanneer een kennis vanuit Costa Rica belt met het goede nieuws. Els heeft al even met haar broer gesproken. “Natuurlijk is er blijdschap maar Har is ook boos en vermoeid. Hij heeft zonder bewijs twee jaar onschuldig vastgezeten.”

Misdaad
  • NL Beeld