Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Godfather van de onderwereld' Greg R. (74) komt niet vrij

R's advocaat Flokstra heeft gevraagd de 'Godfather van de onderwereld' vrij te laten 'gezien zijn leeftijd en broze gezondheid'. Dit in afwachting van het hoger beroep in de zaak Eris. Het hof heeft dat verzoek nu afgewezen.

Greg R.

In juli vorig jaar werd Greg R. veroordeeld tot zes jaar en negen maanden cel in de strafzaak Eris. Inmiddels worden er voorbereidingen getroffen voor het hoger beroep, dat waarschijnlijk begin volgend jaar van start gaat. Tot die tijd blijft Greg R. achter slot en grendel, zo heeft het hof van Arnhem nu besloten. Dit ondanks een verzoek van Greg R's advocaat Christian Flokstra om de 74-jarige R. (tijdelijk) op vrije voeten te stellen in verband met zijn leeftijd en gezondheid.

Eris

Eris draait vooral rond een aantal leden van de inmiddels verboden motorclub Caloh Wagoh. In totaal stonden er 19 personen voor de rechter op verdenking van betrokkenheid bij vijf liquidaties en elf uitlokkingen en voorbereidingen van liquidaties. Dit maakt Eris een van de grootste strafzaken ooit.

De veroordeelden werd onder meer de huurmoorden op Justin Jap Tjong, Farid Souhali, Jair Wessels, Zeki Yumusak en Stefaan Bogaerts ten laste gelegd. De officier van justitie omschreef Caloh Wagoh al eens als "de moordmachine van Delano R." die de "handel in de dood van mensenlevens als verdienmodel" had. Delano R. alias 'Keylow' wordt als leider gezien en kreeg op 5 juli 2022 levenslang opgelegd.

Maar ook Greg R. was nauw betrokken bij de motorclub, aldus justitie. Hij wordt gezien als een prominent lid en staat in sommige kringen zelfs bekend als 'Onderwereldgodfather'. Ook de eis tegen Greg R. was levenslang. De rechter ging daar echter niet in mee en legde hem zes jaar en negen maanden op.

Greg R.

Greg R. wordt geboren in het Indonesische Surabaya maar groeit op in Amstelveen. Hij begint net als zijn jongere broer Gary al op jonge leeftijd voor zichzelf. Als twintiger maakt hij naam als vechtsporter en als uitbater van sportscholen. ’s Avonds staat hij als beveiliger aan deuren van de betere discotheken in de Amsterdamse binnenstad.

Na de dood van zijn dealende broer – Gary komt op 23-jarige leeftijd om bij een auto-ongeluk in Amsterdam – begint R. zich meer en meer te manifesteren in ‘de handel’, onder andere als leverancier van marihuana aan coffeeshops en aan Amerikaanse legerbases in Duitsland. Opiumdelicten waarvoor hij in de zomer van 1977 voor zeven maanden in de cel komt te zitten.

Hij stapt medio jaren tachtig over naar de lucratieve maar ook levensgevaarlijke cocaïnehandel. In deze periode bouwt R. een internationaal drugsnetwerk op met contacten tot, naar verluidt, diep in Zuid-Amerika. Zijn Wikipediapagina vermeldt een relatie met het Cali-Kartel.

In 2018 wordt R. genoemd als een van de kopstukken van de omstreden motorclub Caloh Wagoh en in 2019 wordt hij opgepakt tijdens een grootscheepse politieactie.