Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

16 jaar cel voor Martien R. (52) alias 'De Brabantse Godfather'

Het gerechtshof heeft R. vandaag in hoger beroep veroordeeld tot een flinke celstraf.

Martien R.

De 52-jarige Brabander moet 16 jaar zitten. Het gerechtshof in Den Bosch legde die straf op wegens drugs- en wapenhandel. Volgens de rechters was Martien R. de leider van een groep die zich met criminele activiteiten bezighield. Ook zoon Anton R. was betrokken bij die activiteiten, hij verdwijnt voor 10 jaar achter de tralies. Negen andere verdachten in de zaak zijn allemaal familie van 'de Brabantse Godfather'.

In 2021 legde de rechtbank R. ook al 16 jaar cel op, precies de straf die het OM geëist had. Vandaag werd duidelijk dat het gerechtshof die straf onderstreept.

Operatie Alfa

Martien R. en veel van zijn medeverdachten werden opgepakt na een grootschalige politieactie in november van 2019. De naam van de actie: ‘Operatie Alfa’. Daarbij vielen 400 agenten het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss binnen, de plek die gold als thuisbasis voor Martiens organisatie.

De buit volgens de politie: 8 kalasjnikovs, 2 M16-vuurwapens, een stengun en 6 vuistvuurwapens. Daarnaast werd in een ondergrondse opslagruimte in het omringend bosgebied honderden liters chemicaliën voor de productie van drugs gevonden, plus honderdduizenden pillen en tegen de honderd kilo MDMA.

Later bleek dat de politie Martien R. en de medeverdachten al een tijdje in smiezen hield. Agenten hadden afluisterapparatuur in een schuur - een gebouw dat bekendstond als ‘Het Kantoor’ - geplaatst. De verdachten zouden gesproken hebben over drugs en wapens. Daarnaast zijn er in het geheim video-opnames gemaakt van Martien R. waarin hij 'met een machinegeweer in zijn handen toespraken gaf'.

Misdaad
  • de Telegraaf
  • Politie