Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Brabantse pillenmaffia jarenlang geholpen door Australische politiemol

De pillenmaffia in Brabant is jarenlang zwaar onderschat, zegt NRC-journalist Jan Meeus in zijn nieuwe boek Narco's in Nederland.

Pillenmaffia

Sinds tientallen jaren wordt Brabant niet meer alleen meer geassocieerd met carnaval, worstenbroodjes en gezelligheid, maar ook met xtc en andere synthetische drugs, georganiseerde criminaliteit, drugsgeweld en meer duistere zaken. De zuidelijke provincies zijn van oudsher populair onder criminelen, onder andere door de gunstige ligging - in de buurt van de havens van Antwerpen en Rotterdam - en de vele leegstaande schuren op het platteland.

En waar criminelen in Brabant zich eerder bezighielden met illegale sigaretten- en dranksmokkel, stapten ze later over naar soft- en harddrugs. Brabant groeide zelfs uit tot grootste xtc-producent ter wereld. En de mensen achter die drugshandel werden jarenlang 'structureel onderschat', zegt NRC-journalist Jan Meeus in zijn boek Narco's in Nederland.

Miljardenbusiness

De drugseconomie in het zuiden van Nederland groeide volgens Meeus uit tot een business waarmee letterlijk miljarden werden verdiend.

Meeus tegen Een Vandaag: "Rond de eeuwwisseling werd in de provincie ruwweg 75 procent van de wereldwijde vraag naar xtc geproduceerd. Dan heb je het over honderden miljoenen pillen op jaarbasis."

Die pillen werden over de hele wereld verhandeld, waarbij ook Australië als belangrijke afnemer gold. En volgens Meeus had de Brabantse pillenmaffia daar jarenlang een 'insider' zitten, die informatie verstrekte aan de Nederlandse onderwereld.

Australische politiemol

In Narco's in Nederland onthult een voormalig hoofd van de Nederlandse recherche dat er op enig moment een Brit werd opgepakt in Australië. Deze man was in dienst van Brabantse drugsbaronnen. Nadat hij in de boeien was geslagen wist hij echter 'een hoge politiefunctionaris' om te kopen, waardoor de arrestatie eigenlijk verdomde goed uitpakte voor de Nederlanders.

Gevoelige informatie over Nederlandse opsporingsonderzoeken en dergelijke kwamen via de Australiër terecht bij criminelen. De recherche probeerde de Brabanders in de kraag te vatten, maar drie jaar lang bleek de pillenmaffia ze telkens een stapje voor te zijn. Zo wisten de criminelen wanneer de opsporingsdiensten een lading pillen in het vizier hadden. Die drugs haalden ze dan gewoon niet op.

De recherche in Nederland ontdekte het lek en stelde hun Australische collega's op de hoogte. "Toen schrokken ze zich te pletter", aldus het oud-recherchehoofd in Meeus' boek. "Het was heel, heel schadelijk."

Brabanders stellen niet veel vragen

De NRC-journalist stelt in zijn boek verder dat de Brabantse pillenboeren structureel onderschat zijn. Ze verdienden een fortuin en werden steeds machtiger, terwijl er niet hard genoeg werd ingegrepen. Veel van de drugscriminelen konden hun gang gaan en bleven onder de radar.

Wat ook meespeelt, stelt Meeus, is de Brabantse cultuur. In Brabant stellen mensen niet te veel vragen, waardoor er volgens de journalist 'een informele cultuur' ontstaat.

Meeus: "Jij levert wat voor mij, ik doe wat voor jou. Afspraak is afspraak. Geld is geld. Handel is handel. Die mentaliteit speelt ook in het criminele milieu een hele belangrijke rol."

Brabant nog altijd populair bij criminelen

Nog altijd is Brabant populair bij criminelen. Samen met Zuid-Holland is de provincie de plek waar de meeste drugslabs worden opgerold. Dat gaat soms om xtc- of speedfabrieken, maar tegenwoordig ook om crystal meth-labs, waar Mexicaanse drugskoks in opdracht van Nederlandse criminelen de zwaar verslavende drugs maken.

Het boek Narco's in Nederland van Jan Meeus is vanaf 22 oktober verkrijgbaar.

Misdaad
  • Een Vandaag
  • Adobe Stock