De winnaar: Telegram
Telegram, dat is toch die onder criminelen populaire app, waarop bijvoorbeeld in een handomdraai explosieven kunnen worden ‘besteld’? Precies! Logisch dus dat internationale autoriteiten regelmatig bij het sociale medium aan de deur kloppen voor het opvragen van telefoonnummers en IP-adressen van de rotte appels onder de gebruikers.
Zulke verzoeken werden tot nu toe alleen ingewilligd wanneer er sprake was van een terreurverdenking. En dus niet bij een vermoeden van drugshandel of andere criminele activiteiten. Maar nadat vorig maand de Russische topman Pavel Doerov in Parijs werd opgepakt en hij vier dagen vastzat omdat hij nauwelijks meewerkt aan politieonderzoeken, smijt Telegram het beleid nu overboord en staat het bedrijf de gegevens voortaan af als er een valide juridisch verzoek is. Natuurlijk het enige juiste besluit.
De verliezer: de politie in Noord-Brabant
Hoog tijd voor de resultaten van een opvallend onderzoekje naar de politie in Noord-Brabant, dat is uitgevoerd door onderzoeksplatform Woeste Grond. Wat gebeurt er met gevulde portemonnees die als gevonden voorwerpen naar het bureau worden gebracht? Die zijn, in sommige gevallen, opeens een stuk leger wanneer ze door de rechtmatige eigenaar worden opgehaald.
Tien gevulde portemonnees leverde Woeste Grond af en in vijf gevallen luidde de conclusie dat er geld uit was verdwenen. Bij een van de politiebureaus, in Eersel, waren er biljetten met andere nummercodes terug ingestopt en klopte de samenstelling van de munten niet. Ook ontbraken het bonnetje van de Aldi, het visitekaartje van een massagesalon en een waardebon. De politie Oost-Brabant en de gemeente Eindhoven stellen een onderzoek in.
- Adobe Stock, Politie