Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Mexicaanse meth-koks overbodig: 'Nederlanders hebben geheim ontrafeld'

Journalist Arthur Debruyne is in de wereld gedoken van Mexicaanse meth-koks in Nederland en België. En wat schijnt? Die zijn inmiddels overbodig geworden in de lage landen.

crystal meth

Wie Breaking Bad heeft gezien, weet wat crystal meth is. Personages Walter White en Jesse Pinkman veroveren in de serie als onconventioneel duo de drugsmarkt in Amerika, waardoor ze onder meer te maken krijgen met concurrenten uit Mexico. Maar ook in het echt spelen de Mexicanen een rol in de meth-productie. Zelfs in Nederland.

Zo staat ene 'Pablo Ice-cobar' hier voor de rechter in een grote drugszaak. De Mexicaanse Pavel N. (39), zoals 'Ice-cobar' echt heet, zou volgens justitie leiding geven aan een netwerk van crystal meth-labs. Een aantal veroordeelde meth-koks in andere zaken waren ook van Mexicaanse afkomst. De Zuid-Amerikanen zouden door Nederlandse criminelen hierheen zijn gehaald, om hun kennis en expertise rondom de crystal meth-productie.

Kanarie

Maar dat lijkt niet meer nodig, denkt journalist Arthur Debruyne. De Belg schrijft onder meer voor Het Financieele Dagblad en heeft nu een eigen boek uitgebracht: 'De Mexicaanse methode, de onzichtbare opmars van crystal meth in de lage landen'.

Net als veel mensen, raakte Debruyne geïnteresseerd in de Mexicaanse meth-koks door de serie Breaking Bad. Alleen wat niet iedereen vervolgens doet, is een boek erover schrijven. De Belg dook in het wereldje en ontdekte bijvoorbeeld dat de koks - in tegenstelling tot de tv-koks - in werkelijkheid vaak zonder maskers werken, schrijft Crimesite.

Hartstikke gevaarlijk natuurlijk, aangezien je door de dampen kunt gaan hallucineren. In een Arnhems drugslab is dan ook een vogelkooi met kanarie ontdekt. De vogel diende vermoedelijk als een soort alarm; als de kanarie van z'n stokje viel, was het een teken dat er teveel giftige dampen vrijkwamen.

'Mexicanen overbodig'

Arthur Debruyne sprak voor zijn boek ook met meerdere koks die op dit moment in Nederland vastzitten. In Mexico produceerden ze al meth, maar daar werd de productie oogluikend toegestaan. In Europa wilden ze in korte tijd veel geld verdienen, om vervolgens weer naar hun gezinnen in Mexico terug te keren. Naast het geld waren ook de relatief lage straffen in Nederland een reden om de overtocht te maken, zo is te lezen.

Volgens de Belgische journalist zijn de Mexicaanse koks echter overbodig geworden. In eerste instantie werden ze gehaald vanwege hun expertise en geheime recepten en methodes. Maar, zo stelt Debruyne, "de producenten in Nederland hebben hun trucje voor de maximale bereiding inmiddels uitgedokterd". Kortom, het geheim is ontrafeld, als we de Belg mogen geloven.

Of dit uiteindelijk leidt tot minder Mexicaanse en meer Nederlandse meth-koks in de lage landen, zal moeten blijken.

Misdaad
  • Crimesite
  • Adobe Stock