Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wéér scholen bedreigd, dit keer in Flevoland en Brabant: 'Bommen en schietpartijen'

Nederlandse middelbare scholen werden de laatste weken geteisterd door dreigingen. En het einde lijkt nog niet in zicht.

Scholen

Dit keer zijn scholen uit Brabant en Flevoland doelwit van dreigende berichten, schrijft het Brabants Dagblad. Maar liefst vier scholen in Den Bosch hebben de politie ingeschakeld na berichten op sociale media als TikTok en Snapchat. Daarin stonden de namen van de scholen, afbeeldingen van pistolen en dreigende teksten over bijvoorbeeld een schietpartij.

De politie heeft een risicoanalyse gemaakt en alle ouders zijn op de hoogte gesteld van de situatie, maar alle vier de Brabantse scholen zijn 'gewoon' open gegaan.

Ook raak in Flevoland

Omroep Flevoland meldt dat ook scholen in Almere en Lelystad dreigende berichten hebben ontvangen. Zo'n zes onderwijsinstellingen zouden zijn genoemd in posts op sociale media. Volgens de adjunct-directeur van een van de scholen zijn er ook specifieke personen bedreigd. Tenminste één school in Lelystad houdt de deuren gesloten vandaag, en een andere instelling houdt een spoedoverleg over de situatie. De andere scholen in Flevoland gaan wel open, maar wel met verscherpt toezicht rondom de locaties.

Wat is er aan de hand?

De berichten op sociale media passen binnen een nieuwe, zorgwekkende trend. Eerder deze maand werden scholen in Amsterdam, Nijmegen, Wijchen, Vlaardingen, Maassluis en Maasland bedreigd. Voor berichten over die laatste drie is een 14-jarige jongen opgepakt. Zondag werden meerdere scholen in Breda bedreigd, waarna een minderjarig meisje uit België werd aangehouden.

De Telegraaf schrijft echter dat er mogelijk ook andere partijen betrokken waren bij sommige dreigingen aan scholen. Pro-Palestina groepen zouden er volgens insiders iets mee te maken hebben gehad. En zelfs Iran wordt als mogelijke dader genoemd door bronnen van de krant.

De politie wil niet bevestigen of die aantijgingen kloppen, maar stelt wel dat in ieder geval een deel van de berichten afkomstig is van leerlingen zelf. Ook zou er mogelijk sprake zijn van copycat-gedrag, waarbij de ene dader de andere dader kopieert. De politie is meerdere onderzoeken gestart naar aanleiding van de reeks aan dreigende berichten.

Nieuws
  • Brabants Dagblad, Omroep Flevoland, de Telegraaf
  • NL Beeld / Regiofotografie