De geboren Groninger Mick van Wely kennen we als misdaadjournalist van De Telegraaf. Net als zijn collega John van den Heuvel leeft hij daarom al enige tijd met strenge beveiligingsmaatregelen.
Acute aanslagdreiging
"Drie jaar geleden moesten we ons huis uit wegens een acute aanslagdreiging vanuit de georganiseerde misdaad. Na al drie jaar van dreiging, vrijheidsbeperkende maatregelen en ook al persoonsbeveiliging. Omdat je je werk goed doet", twittert de misdaadjournalist. "De impact is niet uit te leggen. Leven in safehouses is ondragelijk. Wens het niemand toe."
Het is niet voor het eerst dat hij terugblikt op een lange periode onder extreme beveiliging. In 2022 liet Van Wely zich ook al uit over zijn 'nieuwe leven'.
"Ik benoem het zelden. Het is niet normaal dat je als journalist, advocaat, rechercheur of officier van justitie niet gewoon je werk kunt doen."
Drie jaar jaar geleden moesten we ons huis uit wegens een acute aanslagdreiging vanuit de georganiseerde misdaad. Na al drie jaar van dreiging, vrijheidsbeperkende maatregelen en ook al persoonsbeveiliging. Omdat je je werk goed doet. De impact is niet uit te leggen. Leven inâ¦
— Mick van Wely (@mickvanwely) October 7, 2024
Reacties
Verschillende BN'ers reageren op de tweet van de misdaadverslaggever, zo ook collega-journalist Wierd Duk: "Wat jij en John meemaken is onmenselijk, Mick. Ik vind mensen als jullie helden."
Schrijver en journalist Jan Dijkgraaf reageert ook: "Hou je taai, gozert."
Andere twitteraars steken Van Wely een hart onder de riem door hem sterkte te wensen. Daarnaast lijken een heleboel mensen helemaal niet op de hoogte te zijn van zijn het feit dat hij al jaren niet meer thuis kan wonen.
"Ik wist dit niet. Wat ontzettend heftig. Heel veel sterkte Mick!"
Korte schorsing
De misdaadjournalist werd in 2022 zelf het onderwerp van een relletje. In die tijd zat hij zelf regelmatig aan de talkshowtafel bij Beau van Erven Dorens, waar hij zich op enig moment veroordelend uitliet over The Voice of Holland-misstanden.
Bij verschillende vrouwen viel het optreden van Mick bij Beau echter niet zo lekker. Zo'n zeven vrouwen zouden naar een vertrouwenspersoon zijn gestapt om hun beklag te doen over het gedrag van de journalist zelf. Dat leidde uiteindelijk tot een twee maanden lange schorsing voor Van Wely.
"Ik realiseer mij dat ik met mijn handelen grenzen heb overschreden en bied daarvoor mijn excuses aan", reageerde de misdaadjournalist destijds in een persverklaring. Na de schorsing en een periode waarin hij begeleiding kreeg, ging Van Wely weer aan de slag als misdaadjournalist.
- X, AD, RTL Nieuws
- NL Beeld / Patrick van Emst