Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Fractievoorzitters in bezit van speciale veiligheidsmiddelen: 'Aan oppas uitleggen waar de noodknop is'

In de uitzending van het televisieprogramma Zembla spreken meerdere Kamerleden zich openhartig uit over hun veiligheidssituatie.

Geert Wilders

Volgens Zembla gaat het om minstens 41 Kamerleden die te maken hebben met dreiging. Het gaat vooral om online en fysieke bedreigingen. Ook wanneer er sprake is van een risico, worden er stappen ondernomen.

Persoonlijke gegevens

In opdracht van het OM en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zijn de persoonlijke gegevens van 27 Kamerleden in het Kadaster afgeschermd. Dat meldt Zembla. Bij deze parlementariërs zijn er aanwijzingen dat zij risico lopen. Reden voor actie dus.

Fractievoorzitters

Voor de fractievoorzitters zijn er speciale maatregelen genomen. Zij zijn in het bezit van een noodknop. Daarnaast hebben ze een alarminstallatie of anti-inbraakdeur in hun eigen woning. Jan Paternotte, de fractievoorzitter van D66, laat zich uit over de omstandigheden: "Als er een oppas komt, leg ik uit waar de commode is, waar ze de luiers kan vinden en waar de noodknop te vinden is."

Dilan Yeşilgöz

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yeşilgöz, laat ook van zich horen: "Het is een directe aanval op onze democratie, op onze rechtsstaat en op ons allen." Volgens Yeşilgöz is het niet enkel een probleem voor politici, ze staat ook stil bij alle journalisten, advocaten, rechters en officieren van justitie. Ook zij moeten in sommige situaties beveiligd worden.

Vaak worden Kamerleden online bedreigd door anonieme accounts. "Ongelooflijk laf om allemaal dingen over iemand anders te zeggen die je blijkbaar onder je eigen naam niet durft", aldus Dilan Yeşilgöz. De demissionair minister van Justitie en Veiligheid pleit dan ook voor het opheffen van deze anonimiteit op sociale media. "Ik heb heel lang gezegd dat ik vond dat dat moest kunnen. Maar als je ziet hoeveel ellende we online op dit moment meemaken."

Vorig jaar kreeg de politie 1125 meldingen van bedreigingen van politici. Niet alleen Kamerleden, maar ook burgemeesters en ministers waren doelwit. De meeste bedreigingen waren gericht op PVV-partijleider Geert Wilders. Hij wordt al 24 uur per dag bewaakt.

Misdaad
  • NOS, BNN VARA
  • NL Beeld / Regiofotografie