Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Schiphol

Beveiliging Schiphol zo lek als een mandje: 'De kansen liggen open voor criminelen'

Wie op Schiphol heeft gewerkt, heeft vaak de bedrijfskleding en toegangspas nog ergens in een kast liggen. Daar heeft verder ook niemand nog wat aan. Zou je denken. Verslaggever Sven van der Meulen van Vrije Vogels kreeg een anonieme tip: als ex-medewerker kun je zo Schiphol binnenlopen, tot onder de kisten aan toe. Hij nam de proef op de som en kwam tot de verbijsterende conclusie dat de veiligheid op de luchthaven een lachertje is…

De slagboom gaat open en onze anonieme bron rijdt het terrein op, in zijn kleding zit een verborgen camera verstopt. Hij zet zijn auto op de personeelsparkeerplaats en stapt uit alsof er niets aan de hand is. Hij houdt zijn Schipholpas voor het beveiligingssysteem bij de deur en tot onze grote verbazing gaat de deur open.

Onze bron heeft lang geleden gewerkt op Schiphol, is allang vertrokken, maar zijn pas en werkkleding heeft hij nooit ingeleverd. Kan hij nou gewoon nog op Schiphol komen? En tot hoever dan?

Schiphol is een van de meest beveiligde locaties die ons land kent. Elk jaar vliegen er miljoenen mensen via de luchthaven, het is voor Nederland dan ook de poort naar de rest van de wereld. De beveiliging van Schiphol is nogal streng, voorzichtig uitgedrukt. Die beveiliging wordt gedaan door een grote groep beveiligers, het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Koninklijke Marechaussee. Er staan hekken, slagbomen, poortjes en er worden wapens en honden ingezet. Dat alles om maar te zorgen dat Schiphol een veilige plek is én blijft.

Bestel Panorama online of check de artikelen via Blendle.

Naast dat u natuurlijk veilig moeten kunnen reizen naar uw vakantiebestemming, staat ook het regeringstoestel op Schiphol. Het vliegtuig voor het koningshuis en de politiek. En niet te vergeten: het is de plek waar we belangrijke personen van over de hele wereld kunnen ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan de Nucleaire Veiligheidstop in 2014, waarbij allerlei wereldleiders ons land bezochten, zoals toenmalig VS-president Obama. Dat die veiligheid in orde is, geldt als prioriteit nummer één. En dan krijgen wij ineens signalen dat die plek helemaal niet zo goed beveiligd is...

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het nu in de nieuwste Panorama!

Nieuws
  • Vrije Vogels
  • Sven van der Meulen, Vrije Vogels, Adobe Stock